I vilket land smakar kaffet bäst?

 

Hipster couple drinking coffee in Stockholm old town.

Idag firas Kaffets dag och vi skulle vilja veta var kaffet smakar bäst. Trots att det är en stark kaffekultur i Medelhavsländerna så är det faktiskt vi här uppe i Norden som dricker mest kaffe i världen. Och allra mest dricker man i Finland. Det skiljer sig inte så mycket hur vi dricker vårt kaffe i Norden och vi håller oss runt tre koppar om dagen. Det är oftast bryggkaffe och gärna med mjölk. Däremot har de allra flesta lämnat sockret något som var mer vanligt förr.

Swedish fika
Så här kan en efterlängtad kaffepaus se ut i Sverige!

Kafékulturen har verkligen exploderat här i Sverige och den ena kedjan efter den andra poppar upp med nya kaféer och med det nya sätt att dricka kaffe på. Personligen är jag allra mest förtjust i den gamla sortens konditorier där man får kaffekoppen på fat och serverar kakor som de smakade förr (även om jag gärna slinker in för att ta en snabb mugg med kaffe latte i farten).

I Göteborg väljer jag gärna att gå på Ahlströms konditori som startade redan 1901. Annars brukar jag få mitt lystmäte i Östeuropeiska storstäder där kaféerna ofta är pampiga och storslagna. Läs här om kaféer i Budapest och här i Prag.

ahlstroms
Ahlströms konditori – favorit i Göteborg. 

Men nu var frågan var i världen egentligen kaffet smakar bäst.

Italien
Italien är ett stort kaffeland och har flest kaffebarer per capita i världen. Man stannar gärna till och sveper en snabb espresso. Är det tidigt på morgonen kan man tänka sig en skvätt mjölk i eller eller cappuccino med skummad mjölk.

Coffee Espresso

Frankrike
Även i Frankrike dricks det en hel del kaffe men här blandar man gärna sin espresso med en del varm mjölk till en Café au Lait.

Spanien
Ungefär som Frankrike men man är lite mer generös med mjölken. Kaffet heter Café con Leche.

Turkiet
Här brygger man kaffe på ett speciellt sätt. Det är nästan som kokkaffe (men betydligt starkare) så man får vänta en stund innan man dricker så att kaffet sjunker till botten. Se dock upp för sista klunken. Den smakar som tjära!!

Grekland
I Grekland är kaffet en aning likt Turkiet men här dricker man även vanligt bryggkaffe. Dock är det väl ingen som har missat att dricka en Frappé i värmen? Frappé görs på kallt kaffe med socker och mycket mjölk och fyllt med isbitar. Detta skakas en stund och avnjuts med sugrör. Jag kan drömma om Frappé (Greklandsälskare som jag är)!!

ice coffee on a table sea in the background

USA
Standardkaffet i USA är svagt bryggkaffe med mjölk. Annars är en Americano vanligt som är en espresso med en skvätt varmt vatten.

Var med i vår omröstning och svara på var kaffet smakar bäst. Hittar du inte din favorit så välj övrigt och lämna gärna en kommentar. Du får gärna berätta om en oförglömlig kaffestund, utomlands eller här hemma!

[poll id=”19″]

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

14 Responses to I vilket land smakar kaffet bäst?
 1. Jennifer - Globetrotter & Dreamer Svara

  Det handlar nog mycket om en vanesak också, i vilket land kaffet smakar bäst? 😉

  Tycker det här med Finland är såå intressant efter att ha flyttat dit. I Sverige är ”café-kulturen” mycket mer utbredd – men ändå dricks det mer kaffe i Finland. Större koppar? Fler koppar? Mer svart kaffe än lattes kanske? Jag vet inte.. Skulle vara intressant att se en mer djupgående studie!

  • Hallins reseblogg Svara

   Jennifer: Så är det alldeles säkert! Ja, det får du allt ta reda på. För i Sverige är det mer vanligt att man möter folk med en lattemugg i handen än utan : )

 2. Andres Svara

  Oops!
  Det blev visst lite fel på slutet.
  Americano är espresso utspädd med vatten och inget annat.

  • Hallins reseblogg Svara

   Andres: Men hur kunde jag missa! TACK!

 3. Bara brittiskt Svara

  Ja americano är med extra vatten. Vanlig i England också.

  Älskar svenskt kaffe med bra rostning men röstade på Italien på grund av den svenska ovanan att lämna kaffe på värmning i glaskannor. Urk.

  I Spanien är det värt att nämna iskaffet med glass/grädde. Perfekt en varm dag. Mmmm.

  Australien är väldigt inne nu med exklusiv kaffekultur men själv älskar jag också Centraleuropa.

 4. Fantasiresor Svara

  Kul inlägg! Värt att nämnas i sammanhanget: Affogato – dvs espresso med en kula vaniljglass i. Bästa kombinationen! För mig är nog varje dag kaffets dag när jag tänker efter 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Fantasiresor: Så kul! Åh, det har jag inte provat. Är det något speciellt land som detta är mer populärt i? JA, visst är det så!!

 5. Anna, New York – My Bite of the Big Apple Svara

  Vilket härligt och informativt inlägg!

  Jag minns när jag var 16 år och mina kompisar skulle lära mig att dricka kaffe. De hade (utan min vetskap) lagt i cirka sex sockerbitar och hällt i massa grädde – i en enda kopp. Gott var det inte men det gick ner. 😉 Sen drack jag mest te i alla år. Först när caffelatten kom började jag älska kaffe! 🙂

  PS. Beskrivningen av café au lait var lite oklar: ”här blandar man gärna sin espresso med en del kadde”?!

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna: Vad kul att du gillar det! Haha, jag minns också när jag lärde mig dricka kaffe. Det smakade verkligen inte gott men man ville ju vara med! Oj, så slarvigt av mig. Ska genast ändra!! Tack.

 6. Eleonor Svara

  Älskar kaffe, röstade på övrigt! 🙂 Du borde lägga med Australien på listan 🙂 Låter otippat jag vet, men bodde där i 6 år och det är ett kaffesnobb-land, speciellt i Melbourne 🙂 det kommer sig pga alla migranter från Italien och Grekland under alla åren och kaffet har därför baserats på espresson, om du är intresserad så kan du läsa om hur till exempel Starbucks inte ”funkar” i australien eftersom allt ska vara individuellt och unikt, och om hur olika delar av världen gar börjat med ”Australian style cafes” 🙂 Tack för ett roligt inlägg! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Eleonor: Men så kul att höra. Har inte varit där och visste inte detta. Jag ser att du har en blogg. Skulle du vilja gästblogga hos oss om både kaffe och annat i Australien så är du mer än välkommen! Maila till margareta.hallin@resia.se.

   • Eleonor Svara

    Det ar inte manga som vet hihi 🙂 Ja men va kul, jag skriver jättegärna lite hos er – älskar både kaffe och australien! 🙂 Jag skickar ett mail till dig!

    • Hallins reseblogg Svara

     Eleonor:Så kul att du vill det. Ja, maila mig så kan vi höras mer!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.