Res till paradiset Borneo

”Vad tänker du på när jag säger Borneo?” frågade jag mina kollegor som sitter runt mig.

Äventyr. Regnskog. Apor och djur. Långa sandstränder. Vacker natur.

Orangutang hänger i ett träd, Borneo

Ja, det är ungefär så men så otroligt mycket mer som väntar den som väljer att semestra på Borneo.

Karta över Borneo

Borneo är en riktigt stor ö. Faktiskt den tredje största i världen med sina cirka 140 mil från norr till söder och 100 mil från väst till öst. Den är delad mellan tre länder, Malaysia, Brunei och Indonesien. De flesta resor från Sverige går dock till Malaysiska sidan i norr.

1/3 av Borneo består av naturskyddat område och det finns nog ingen annanstans i världen där du kan få lika fantastiska naturupplevelser.  Borneos regnskogar är de äldsta i världen och du hittar tusentals växtarter, fågelarter och djurarter. Bara av den populära orkidéen så finns det 1000 sorter.

Kota Kinabalu

De flesta väljer att bo i området Sabah där den mest populära orten är Kota Kinabalu. Här finns det härliga stränder och bra hotell. Riktigt härliga stränder får du om du tar båtarna som går till de närliggande öarna där Sapi har blivit mångas favorit. Här kan du sola, bada och inte minst snorkla i ett världens bästa dykvatten.

Stranden på Sapi island, Sabah

I Kota Kinabalu får du inte missa nattmarknaden där det är fullt med liv och rörelse och det säljs fantastiska nygrillade skaldjur till ett riktigt lågt pris.

Grillade skaldjur på nattmarknad i Kota Kinabalu. Borneo

Ett vackert byggnadsverk som stod färdigt år 2000 är den flytande moskén, Kota Kinabalu City Mosque. De första pålarna sattes redan 1992 men färdigställandet drog ut på tiden då man saknade pengar. Moskén ligger vackert vid havet omgärdat av en lagun. Det är många turister som besöker moskén och fotograferar. Moskén är stor och pampig, man kan ta emot upp till 12.000 besökare på en gång.

den flytande moskén, Kota Kinabalu City Mosque

Dock är det naturen som de allra flesta lockas av som kommer till Borneo. Man bör absolut köpa ett paket där det ingår olika turer i nationalparken Kinabalu. Parken innehåller både regnskog och öppen teräng. Bland annat kan man bestiga Mount Kinabalu som mäter 4.000 m.ö.h. 

Mount Kinabalu som mäter 4.000 meter över havet, Borneo

Annat som lockar är forsränning och kajakturer eller djungelturer med trekking där man kan gå på hängbroar högt uppe i träden. Man övernattar i mindre lokala byar.

Djungelrekking i Borneos regnskogar

Sandakan

Just apor och orangutanger är nog det som Borneo är mest känt för. Ta flyget till Sandakan och åk på safari där du kan se aporna i dess naturliga miljö. Här ligger också Sepiloks rehabiliteringscenter för orangutanger där man tar hand om föräldralösa orangutangbarn och låter dem växa upp i en naturlig, men ändå skyddad miljö. Det blir en upplevelse för livet!

Ännu en fantastisk upplevelse är att åka till ön Selingan och besöka Turtle Island. Här får du i mycket små grupper vara med om hur sköldpaddorna sakta klättar upp på stranden och lägger sina ägg.

Sköldpadda i sanden, Borneo

Ja, att åka till Borneo blir verkligen en upplevelse för livet, på alla sätt.
Vill du veta mer om våra resor till Borneo så klicka här.

Boka flyg och hotell till Borneo

Boka hotell i Borneo

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.