Köper du souvenirer med dig hem?

Enligt en undersökning från Ving så ångrar nästan hälften sina köp av souvenirer när de är hemma igen.

U.S. Travel Destination Snowglobes
Har du en sådan här hemma?

Visst har man vid resor till varmare breddgrader köpt den där blommiga klänningen eller tunikan som man tycker är så fin ”där nere” men som sen inte ser klok ut när man kommer hem. Man undrar vad man tänkte på… Eller de där smarriga oljorna och inhemska kryddorna som ska förvandla matlagningen hemma och ta en tillbaka till resmålet men som mest står och blir gamla i skåpet.

A stock photograph of a set of Russian Dolls.
Jag avstod från dessa när jag var i St. Petersburg…!

Souvenirer kan ju också bli kära minnen. Jag minns den fina anden i keramik jag köpte av en lokal hantverkare på Lesbos på 80-talet. Eller den vackra sjalen jag köpte i St. Petersburg som åker på lite då och då. De vackra sockerbitarna som föreställer hjärter, spader, ruter och klöver som köptes i matvaruaffären i Frankrike (kul och billigt presenttips) gör att jag vill att alla ska ha socker i sitt kaffe/te när jag bjuder på fika.

7_ti_plaisir_blanc_hd_212_183
Fina sockerbitar från Frankrike. 

Ett annat minne som får mig att tänka tillbaka på Tallinn är den här härliga taxen i keramik.

tax
Taxägare som jag är så föll jag direkt!

När jag åkte till New York hade jag planerat mina inköp noga och jag ångrade inte en enda sak. Men jag vet inte om man kan kalla handväskor och hudkrämer souvenirer…?!

Så, javisst köper jag ”souvenirer” när jag reser. Jag tror dock att merparten aldrig har kommit till användning eller visats upp.

För ett tag sedan anordnade vi på Resia en tävling på Instagram där man under #resiasouvenir skulle lägga upp sin ”finaste” souvenir och kort berätta var man köpt den och varför. Vi fick oss många härliga skratt till bilderna.

Där var Tommy som under sin resa till Nashville släpade runt på sitt ( tyckte han då…) fantastiska, bokstavligen handgjutna ljus i två veckors resande.

hand

Och Susanne som alltid köper en ram från varje resa. Den här från…. Rom!

ram

Eller de här elefanterna från Christian som är gjorda av återvunna flipflops som man samlat in på stränderna i Mombasa. Han besökte stället där de sorterades, limmades och snidades. Gott för både människor och miljön!

Christian_elefanter_2-5

Ja, som sagt, souvenirer kan se helt olika ut och ha stor betydlese för vissa medan andra bara rynkar på näsan.

Hur är det med dig, brukar du köpa souvenirer? Berätta gärna om ett ”fynd” du gjort!

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

14 Responses to Köper du souvenirer med dig hem?
 1. Åsa F M Svara

  Ha ha, jag minns den flamencodansande dockan jag köpte i Benidorm 1972 när jag var 16 år.. Det tog tid innan man hittade den perfekta, den med den finaste klänningen..
  De franska sockerbitarna köper vi varje gång vi är i Frankrike – det är så roligt att ställa fram en sockerskål med dessa vackra bitar!
  Annars köper vi faktiskt ganska mkt souvenirer – alltid en mugg, en kylskåpsmagnet, en penna och ofta en t-shirt (jag lullar alltid runt i t-shirt hemma..).. Jag måste tillstå att hyllan med muggar är proppfull – och de som står längst bak blir inte använda SÅ ofta…

  • Hallins reseblogg Svara

   Åsa F M: Visst är det kul när man tänker efter vad man köpt och hur man tänkte då. Men vad kul att du kände till sockerbitarna. Jag fick tipset på en resa till Paris jag var på tillsammans med Franska Turistbyrån för evigheter sedan. Sedan dess har jag alltid köpt när jag är i Frankrike och det brukar också vara uppskattade presenter.

 2. Bo Österberg Svara

  Jag har nog aldrig köpt souvenirer (tråkigt kanske) däremot tog jag alltid med mig tändsticksaskar från de platser jag besökte (och sparade) på den tiden jag var rökare och som jag sparade men numera använder jag stickorna och tänder grillen och stearinljusen

  • Hallins reseblogg Svara

   Bo Österberg: Nej, det är inte alls tråkigt det bästa är ju att man gör som man vill. Jag gillar vissa av de saker jag köpt och andra vill jag helst glömma….! Tändstickor var mer vanligt förr tror jag, när man fick röka överallt. Jag minns att jag plockade på mig tändstickor från varenda ställe jag var på när jag bodde i USA i slutet av 80-talet!

 3. Christina Frisberg Svara

  Hahaha Ja det var mycket igenkännings faktor i det du skriver 😉
  Förr köpte jag alltid souvernirer på resorna, men precis som du skriver det ser inte klokt ut här hemma 😉 nu mera köper jag bara god mat salami och fina olivoljor och den lokala likören om den är god 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Christina Frisberg: Ja, mat är ett säkert kort (om de inte köps i souveniraffärer…..). I Frankrike/Italien är det ju rena himmelriket att gå i mataffärerna!

 4. Bara brittiskt Svara

  Haha, ja det hander. Bland kylskåpsmagneter är jag speciellt nöjd med den av en gatuskylt I Barcelona för det är snygga skyltar i gathörnen där.

  Som liten köpte jag massor – minns alla dromedarer i olika storlekar jag samlade på mig i Tunisien och vilka doftade lite skumt. Från Spanien tog jag med en enorm åsna som jag minns att jag såg när den lastades på flyget.

  Mat blir det titt som tätt idag fast just vin tar jag inte med så mycket eftersom det sällan smakar som på semestern ändå och skulle det göra det så finns det mesta i Sverige till nästan lika bra pris i och med monopolet. Brittiskt hittar man ju det mesta i Sverige också nuförtiden utom det som ändå måste lagas (sticky toffee pudding – men det är nog bara bra att det är svåråtkomligt).

  • Hallins reseblogg Svara

   Bara brittiskt: Visst blir man lite påmind om sina köp. Jag reste mycket med mina killar när de var små och de ville alltid köpa något med sig. Ja, där jag bor i Göteborg finns British shop som jag brukar besöka lite då och då… Men nu ska jag till London och jag har faktiskt siktat in mig på museishopparna och i synnerhet V&A som jag hört ska vara fantastisk!

 5. scottish moments Svara

  En klocka från Pisa… gillade den inte då och gillar den inte nu… men ändå påminner den ju om resan och jag blir glad när jag minns resan… så även om klockan är ful och otymplig är jag liksom glad ändå att jag köpte den:)

  • Hallins reseblogg Svara

   scottish moments: Ja, en del saker som man köpt är verkligen inte vackra men ändå vill man inte göra sig av med dem. Så kul att många har kommenterat här och ju mer när jag tänker på det så får ju verkligen de saker man köpt en att tänka på resorna man gjorde och var och när man köpte den där saken! Ska nog bli bättre på att köpa souvenirer!

 6. Mysan Svara

  Jorå, visst är det igenkänningsfaktor på det du skriver! 🙂
  Numera köper vi alltid en souvenir och då är det en julgranskula – ganska kul tradition vi har. Sen kan det ibland bli en utmaning att i fel säsong leta efter julpynt på resorna 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Mysan: Ah, så kul. Jag köpte faktiskt en julgranskula från New York och tänkte att det är ju en kul idé att ta fram dessa varje jul och tänka tillbaka på resorna!

 7. Maria Svara

  Köper alltid en liten tavla när jag är någonstans…har ganska många nu men det är kul att titta på dom och minnas! Förr var det småsaker till prylhyllan men den är på vinden nu o alla saker i en påse!

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: Ja, tavlor är kul och man ser dem varje dag. Bra sak!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.