Thomas guide till Dubai och Abu Dhabi

Vår kollega Thomas (f.d. anställd) har varit på en riktigt spännande rundresa runt om i Syd- och Centralamerika och sedan vidare till Mellanöstern. Vi har turen att få ta del av hans resa här på bloggen!

Skyskrapor Dubai Marina beach

Inför resan:
För att åka till Förenade Arabemiraten i 30 dagar krävs inget mer än pass giltigt i minst 6 månader. Inga speciella vaccinationer krävs. Eluttagen är de tre breda stift som finns i England, de har 220 volt. Huvudspråket är Arabiska men all information finns även på Engelska som även talas utav de flesta. Temperaturen är som behagligast november till mars, övriga månader är för varma för att vistas utomhus men det finns gott om av tempererade shoppingmalls.

Valuta:
Bankomaterna accepterar utländska kort så länge de är upplåsta för utlandstransaktioner. Automater har inget påslag för kreditkort eller bankkort. Förenade Arabemiraten valuta är dirham och vanligtvis är 2 SEK ~ 1 AED, men med kronans nuvarande kurs är den närmare 2,5.

Mat och dryck:
Enligt regeringen är kranvattnet drickbart men de hotell vi bodde på tillhandahöll gratis flaskvatten och ingen verkade dricka något annat så vi köpte också vatten för 1,5 AED/1,5L. I Förenade Arabemiraten finns de flesta typer av restauranger och kedjor. Arabisk mat är väl rätt väl representerad i Sverige i form av falafel, shawarma eller genom det libanesiska köket och innehåller ofta ris, hummus, köttspett som lamm. Eftersom en stor del av befolkningen är gästarbetare ifrån Indien och Pakistan så finns här även gott om billig och god indisk mat. Det finns dock många gatustånd med mat. Alkohol är förbjuden förutom för utländska medborgare och finns bara på hotell och andra turistkomplex och är därför oftast något dyrare än i Sverige. Med undantag ifrån tax-free butiker där den är klart billigare.

Dubai

What’s your transportation?
Alla utrikesflyg anländer och avgår från Dubai International Airport (DXB). Vid utgången finns bankomater. I anslutning till flygplatsen finns det en metrostation som trafikeras 06-23 men bussar går övriga tider, se HÄR för tidtabell. Bussarna tar dock ofta ganska lång tid och Taxi är en av de få saker som är bra mycket billigare än i Sverige. Alla taxibilar har mätare och samma taxa. Vid flygplatsen startar den på 25 AED, övriga ställen på 6 AED och efter klockan 22 är startavgiften 7 AED. Det kostar 1,75 AED per kilometer. Men staden är stor, det är t.ex. 36 km mellan flygplatsen och Dubai Marina Beach. Det kan därför ändå vara smidigt att åka metron då det passar, kanske i kombination med taxi. All kollektivtrafik är dock nybyggd och luftkonditionerad så den är behaglig att använda. För att kunna åka kollektivtrafiken måste du köpa ett Nol-kort som du finner på metrostationerna. Antingen kan du köpa Nol-kortet (6 AED) i en automat eller i informationsdisken.

Red. anm:
En kommentar från Siv Hermansson som precis kommit hem från Dubai:
Metron startar först 13 eller 1 pm på fredag och har alltid gjort så, de firar helg på torsdag och sover länge på fredag. Tiderna varierar för andra dagar också men fredag är den stora skillnaden.

Områden:
Dubai har så många gågator men de nära Dubai Old Souq Marina är fina att vandra i. Detta är den gamla delen som är klart intressant att bo nära, men här finns inte många fräscha hotell, ett boende i närheten kan dock vara bra. En annan del som är fin är Dubai Mall och Burj Khalifa med dess fontän. Om man gillar sol och bad så rekommenderar jag att hitta något nära Dubai Marina Beach eller Umm Suqeim Beach.


Dubai Old Souq Marina. Dubai Old Souq Marina

Dubai Mall
Dubai Mall.


Fontänen på Burj KhalifaFontänen på Burj Khalifa.

Markad, kryddor

Sightseeing:
En dag spenderade vi i gamla delen av Dubai som ligger kring kanalen. Här finns en hel del att se som Bastakia Quarter, Old Textile Market, Dubai Museum och Al Fahidi Fort. I Old Souq Marina kan man ta små båtar över till andra sidan kanalen för 1 AED. Här finns Old Souq Market, Deira Spice Souk, Gold Souk och Heritage House. Över floden finns även Heritage-Village men den besökte vi inte eftersom vi besökte den i Abu Dhabi. Alla marknaderna är byggda i klassisk arabisk stil och kul att vandra genom även om man inte letar efter något.

Al Fahidi Fort
Al Fahidi Fort

Vi bodde i närheten av Burjuman Mall som inte är särskilt intressant i sig men med hjälp av metron åkt vi på kvällen till Wafi Mall som är byggt som en pyramid med egyptiska statyer. Affärerna här var inte särskilt intressanta men det var kul att besöka för de pampiga statyerna. Bor man i söder så finns det ett liknande köpcentrum där som heter IBN Battuta Mall.

Vi tog även metron till Dubai Mall som ligger intill Burj Khalifa, detta är ett måste i Dubai. I köpcentrumet finns bland annat ett stort akvarium och en kupol där man gratis kan se en video ifrån Dubai. Utöver lyxaffärer finns här även alla vanliga europeiska och amerikanska kedjor. Utanför köpcentrumet så finns Dubai Fountains som kör en imponerande vattenshow varje halvtimme fram till 22, showen blir klart bättre när det är mörkt.

Burj Khalifa
Burj Khalifa.

Från bottenvåningen i Dubai Mall åkte vi upp i Burj Khalifa. Eftersom sikten var rätt dålig på dagen valde vi att åka på kvällen, då kan man åka upp till 124 våningen för 125 AED. Utsikten här var verkligen fantastisk och på kvällen lyser allt upp.

När det kommer till stränder så är nog den roligaste Marina Beach med Marina Walk ovan där det finns restauranger och en trevlig promenad sträcka. Bredvid Dubai Skydiving finns ett stort uteställe som heter Zero Gravity. Att ta metron till marinan fungerar fint.

Skyskrapor, Marina Beach
Marina Beach.

Sen kan man ta spårvagnen ut till The Palm Jumeirah som är den konstgjorda ö som är formad som en Palm. Längst ut ligger Atlantis som skall vara ett fint hotell dock får man inte besöka det utan bokning. Ute på the Palm finns dock gott om Beach Clubs som är små finns stränder intill hotell som alla kan besöka för en mindre avgift. Vi besökte Palm Jumeirah den dag då vi hade hyrt bil och kunde därför åka till en av de stränder som låg längre bort. Vi var då även i Zabeel Park som var en liten trevlig oas att besöka om man har lite tid över, inträdet var 5 AED.

Zabeel Park
Zabeel Park.

Det finns även en strand längre upp efter Burj Al Arab som heter Umm Suqeim Beach. I mitten finns även en liten park, så bästa delen av stranden är mitt emot Umm Suqeim Park. Hit kan man dock inte ta metron men det går bussar hit, de tar dock längre tid och taxi är inte så dyrt.

Burj Al Arab har utseendet av ett segel och är ett känt lyxhotell som ligger vid en privat strandbit. Till vänster ligger Madinat Jumeirah som är byggd som en gammaldags arabisk stad med en kanal, inomhusmarknad och fina restauranger som får sälja alkohol. Det går att gå dit från Burj Al Arab men avståndet till Dubai Marina är lite väl långt och tyvärr går inte den spårvagn som finns i Marina ända hit men det går bussar.

Madinat Jumeirah
Madinat Jumeirah

I närheten utav Jumeirah Public Beach som numera är en byggarbetsplats så finns Jumeirah Mosque som skall vara den största i Dubai men det var inte så stor skillnad på den jämfört med de andra i staden. Vill man se en imponerande moské skall man definitivt åka till Abu Dhabi och besöka Grand Mosque.

Vi var även i Mall of the Emirates där de har en inomhus skidanläggning med skidliftar och ett par backar. Men vintertid tror jag de flesta Svenskar har en bättre backe i sin egen stad. Så om man inte har alltför stor snöabstinens tycker jag inte att Mall of the Emirates är värt att besöka om man varit i Dubai Mall.


3 bilar vid solnedgången. Öken safariDesert Safari.

En turistig men kul utflykt som vi gjorde är Desert Safari. Vi köpte i förväg en kupong för två med ökentur och övernattning för 249 AED. Dock var inte övernattningen så spännande så enda anledningen att göra den är kanske att det är billigare än en hotellnatt. Trevlig tur men dåligt planerad och strukturerad. Dock var kvällen kul, vi åkte bort från staden ca 45 minuter så att man bara såg sanddynor. En fantastisk solnedgång där eftersom sikten är klar. I turen ingick det jeeptur bland sanddynorna, kameltur, hennatatuering, klassiska arabiska danser och eldshow. Det var även en god buffé middag och en mindre frukost. De som ville kunde köra fyrhjuling för 100 AED.

Abu Dhabi

What’s your transportation?
Att resa mellan Dubai och Abu Dhabi är väldigt smidigt. Ingen bokning behövs och buss E100 går ifrån Al Ghubaiba Bus Station varje timme till sent. Bor man i söder avgår buss E101 från IBN Battuta Metro Station. Ladda samma Nol-kort som används på metron med 25 AED, se http://wojhati.rta.ae för tidtabell. Abu Dhabi har ingen metro, men det finns en del busslinjer. Tyvärr har den ingen söktjänst för tider. Vi åkte därför endast taxi som var något billigare än i Dubai, de startar på 3,5 AED och efter klockan 22 är startavgiften 4 AED. Det kostar 1,70 AED per kilometer.

Områden:
Inte heller Abu Dhabi har värst många intressanta gågator men området kring Corniche Beach är klart intressant att bo nära. Det andra området är i närheten av Yas Beach som skall vara liknande Marina Beach.

Skyskrapor Abu Dhabi

Kvinna på Corniche Beach, Abu Dhabi

Sightseeing:
Abu Dhabi har inte riktigt samma mängd sevärdheter. Vi såg de mesta på en dag men på Yas Island så finns det både Yas Waterworld och Ferrari World som heldagsutflykter. Är man där lite längre så ska det även finnas en bra konst- och byggnadsutställning på Manarat Al Saadiyat. Några som vi pratade med på ökenturen i Dubai sa att de gjort samma tur utanför Abu Dhabi och att de tyckte den var både bättre och billigare.

Längst ut på udden finns Emirates Palace som är ett fantastiskt hotell som är väl värt ett besök, ingången ligger längst bort efter Etihad Towers. I närheten finns Marina Mall och Heritage Village, köpcentrumet var inte så imponerande om man varit i Dubai men Heritage Village kan vara värt ett besök. Att promenera längst Corniche Beach är också härligt. När vi var där så blåste det en del men annars så är det en fin strand att bada vid.


Emirates PalaceEmirates Palace.

Etihad Towers, Abu Dhabi

Etihad Towers, Abu Dhabi
Etihad Towers.

Den häftigaste sevärdheten i Abu Dhabi är helt klart Sheikh Zayed Grand Mosque, en imponerande byggnad som kan ses som en nutida Taj Mahal.

Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi

Boka flyg och hotell till Dubai

Boka flyg till Dubai

Boka hotell i Dubai

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.