Sevärdheter i Riga – 6 saker att göra

(190904) Har du varit i London, Paris och Rom och är sugen på att upptäcka en ”ny” stad? Vi vill gärna slå ett slag för Riga som blir allt mer populärt enligt vår bokningsstatistik och är en perfekt weekendstad. Till Riga kan du antingen flyga en kort tur eller ta färjan med Tallink-Silja. Den stora hamnen ligger alldeles intill stadens centrum. Färjan stannar bara över dagen men vi tycker allt att du minst ska stanna en natt för att hinna med att uppleva staden.

Riga är både en väldigt pampig stad med ståtliga byggnader samtidigt som man erbjuder småstadens charm i gamla stan. Här får du 6 tips på sevärdheter och vad du kan göra i Riga.

View of Old Riga, Latvia

1. Promenera och upptäck

Riga är en perfekt stad att promenera i då avstånden aldrig är långa. Att bara slå sig ner på en uteservering, en bänk eller på gräset i någon av stadens alla parker är en stor upplevelse i sig.

City park i Riga

2. Gamla stan

Gamla stan är det som lockar de allra flesta som kommer till Riga. Det är perfekt att bara gå runt bland gränder och små torg. Här hittar du små butiker med hantverk och mysiga restauranger. Här finns flera intressanta sevärdheter runt Livutorget och domkyrkotorget. Ett av de mest fotograferade är Svarthuvudenas hus som byggdes redan på 1300-talet att användas till fest för köpmännen.

Svarthuvudenas hus i Riga

I gamla stan finns två vackra kyrkor att besöka; Domkyrkan och S:t Peterskyrkan. Ta trapporna upp i S:t Peterskyrkan och få en fantastisk vy över hela Riga.

Central square in Riga, Latvia
S:t Peterskyrkan och Svarthuvudenas hus ligger nära varandra på Livutorget.

Cat House in Riga
I gamla stan hittar du även det fotograferade katthuset med en svart katt på taket. 

3. Jugendhusen

Jugendhus_riga

Utanför gamla stan ligger området med jugendhus som dock går att hitta i stora delar av staden. Just här är det lätt att gå med blicken upp mot husfasaderna då det ena huset är mer utsmyckat än det andra.

4. Shopping

Riga erbjuder ett brett shoppingutbud med moderna gallerior med kedjebutiker. Galerija Centrs är det populäraste shoppingcentret med butiker som Karen Millen, Gant, Marc O’Polo, Guess, Calvin Klein Jeans, Massimo Dutti, H & M, Pandora, Nike och andra. Gillar du klassiska varuhus så finns Stockmann här. Som NK men betydligt lägre priser! Köp med ett fång blommor hem till låga priser på blomstergatan Terbatas. Du får absolut inte missa den enormt stora Centralmarknaden som ligger i en stor hangar. Här kan du hitta allt mellan grönsaker, frukt, mat, hantverk och mycket, mycket mer. Riktigt roligt att gå runt bland alla stånd.

centralmarknaden i Riga

5. Spa

Har du tid över så rekommenderar vi absolut att ta en spa-stund med sköna behandlingar. Eller varför inte boka in dig på ett spa-hotell där du enkelt har tillgång till pool och behandlingar. Vill du koppla av för en dag så rekommenderar vi ESPA Riga som är ett väldigt fint dagspa med bra deals. Läs mer här. 

6. Jurmala

Är du i Riga under den varmare årstiden så ta tåget 30 minuter till badorten Jurmala med skönt långa sandstränder och härliga ”Pippi Långstrump-hus”.

jurmala_riga_2

jurmala_riga_1

Vem längtar inte till Riga?

Boka flyg och hotell till Riga

Boka flyg till Riga

Boka hotell i Riga

Boka weekendresa till Riga

5 Responses to Sevärdheter i Riga – 6 saker att göra
 1. Håkan Nilsson Svara

  Bara det här med att ströva på Rigas gator och lyssna på ”tanternas” ofta högljudda prat på ryska är även om jag inte alls förstår ett ord av vad de prastar om är enligt min uppfattning
  en upplevelse. Miljön och omgivningen är så helt annorlunda jämfört med Sverige…

  • Hallins reseblogg Svara

   Håkan Nilsson: Så härligt det låter! En sak som man ibland glömmer bort när man besöker en annan stad!

 2. Yasmin-We are Nodes Resblogg Svara

  Jag har två ställen som är mina absoluta favoritsaker i Riga: Det ena är den varma chokladen på Rienzi Café (smält choklad, går att välja på vit,mjölk eller mörkchoklad) och det andra är Espa Riga som ni också tipsade om (jag kör samma visa varje gång jag är där, det är ett sånt framgångskoncept att jag inte ens vill ändra något från år till år.. plus ett besök till en restaurang i gamla stan). Lite fler bilder och info finns här om det skulle vara intressant: http://blog.wearenodes.com/spa-weekend-in-riga-and-a-cup-of-amazing-hot-chocolate/

  • Hallins reseblogg Svara

   Yasmin: Men tusen TACK för jättefina tips. Får ta och uppdatera inlägget med dina tips. Jag fixar det!!

 3. Carina Johansson Svara

  Ska åka till Riga i januari 2018. Skulle gärna ta emot tips på vad man kan göra. Marknader? Pubar? Historia? Resturanger och sight seeing mm Tack på förhand.

  Carina

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.