Thomas guide till Havanna

Vår kollega Thomas har varit iväg på en lång resa till Syd- och Centralamerika. Vi har tidigare läst han inlägg om Kuba, del 1 och del 2. Här får vi veta mer om huvudstaden Havanna.  Capitolio Nacional Havanna

What’s your transportation?:

Alla utrikes flyg anländer till José Martí International Airport. På andra våningen finns bankomater och växlingskontor. Det finns inga bussar till centrum så det enda alternativet är att ta en taxi. Denna bör kosta $25 till Havanna Vieja oavsett om det är en amerikanare eller statlig taxi. Det enda som gör priset lägre är att dela taxi med andra.

Inne i staden finns det lokalbussar men de är inte användbara för den vanliga turisten eftersom bussarna inte har utmärkta rutter, fasta nummer eller tidtabeller. Eftersom de inte är menade för turister så betalas de även med peso. Taxi finns dock i många former med ganska vilda prissättningar. Dels finns de statliga taxibilarna som oftast har standardiserade priser. Men i princip alla med en bil agerar på något sätt taxi, ibland även med egenproducerade taxiskyltar. Många ägare till amerikanare står parkerade kring stadens sevärdheter och erbjuder taxi till väl tilltagna priser. Ett prisexempel från Havanna Vieja till Plaza de la Revolución är ca $5.

I närheten av detta kända torg finns även busstationen och en tobaksfabrik, så taxi dit bör kosta liknande. Sedan finns även små runda och gula Coco taxi som visserligen har taxameter men den har en speciell turist taxa som ligger högre än andra, så med dem blir priset för samma sträcka ungefär det dubbla. Staden kryllar även utav cykeltaxi som är inredda med två bilsäten, dessa är egentligen betydligt billigare för kortare resor men många ger ändå turister ett högt pris.Taxibilar i Havanna

It’s all about the location:

Unikt för Havanna är den stora mängd kolonialbyggnader som finns i staden. Dessa har dock förfallit under en längre tid, men då turismen till Kuba ökade för ca tio år sedan så började man göra stora satsningar på att renovera upp den äldre delen (Havanna Vieja). Det har gett staden en ansiktslyftning och erbjuder mängder av vackra långa gator kantade med färgglada kolonialbyggnader.

Färgglada hus i Havanna,Kuba

Det renoverade området sträcker sig ifrån hamnpromenaden Malecón, som har utsikt över Morro Castle, till Calle Cuba som är gatan ett kvarter ifrån Plaza Vieja. De är också i slutskedet av att fräscha upp Capitolio Nacional, som är den pampiga byggnad som delar stora likheter med parlament byggnaden i Washington DC. Den är något mindre men har i gengäld mer detaljer. Med undantag ifrån turiststråket Calle Obispo mellan Central Parque och Calle Cuba så är detta område ganska förfallet, men under full upprustning så inom några år kommer det säkert vara lika fint som Havanna Vieja.

Capitolio Nacional, Kuba
Capitolio Nacional. 

Sightseeing:

Alla sevärdheter finns kring Havanna Vieja, Capitolio Nacional samt Plaza de la Revolución. En kort taxifärd från Museo de la Revolución genom en tunnel kan ta dig till Morro Castle, där de avfyrar kanonerna framåt kl 21.

Bakom Capitolio National kommer det mer förfallna området Havanna Centro, här finns några få halvtomma affärer som säljer mer eller mindre utdaterade varor samt det mindre autentiska China town. När Havanna Centro tunnas ut kommer man till Miramar där det finns mer välställda villor.

Ta en heldag för att fullt se Havanna Vieja. Vandra runt Capitolio Nacional ner till mitten utav Parque Central och ner till Havanna Vieja. Vandra gatorna mellan Museo de la Revolución och torgen Plaza de Catedral, Plaza de Armas, Plaza de San Francisco och Plaza Vieja. Här finns Camera Obscura, som ifrån 8e våningen ger en bra utsikt över staden och kostar $3 .Utsikt över Havanna

Close but no cigarr:

I vänstra hörnet bakom Capitalio National i motsatt riktning ifrån Parque Central, finns den legendariska cigarrfabriken Partagas Fabrica de Tabacos. Själva fabriken är tyvärr nedlagd men de säljer ändå cigarrer där. Gatorna runtomkring kryllar även av kubaner som gärna säljer cigarrer ifrån sitt hem till ett betydligt lägre pris.
Det finns dock många dåliga cigarrkopior som säljs till turister. En riktig cigarr innehåller ingen lös tobak utan bara hela blad och kommer därför aldrig tappa ur lös tobak. Ibland blandar de dock in andra hela blad i cigarren vilket gör att den tappar askan snabbare, en riktig cigarr har minst en centimeter aska i toppen utan att den trillar av.

Vill man se själva tillverkningen utav cigarrer så måste man bege sig en bit utanför centrum. Turen kan kombineras med ett besök till Plaza de la Revolución. Det finns dock flera fabriker i staden så se till att ni väljer rätt fabrik. Biljetter kan köpas i förväg för $10 från turistagenturerna kring Capitalio National. Turerna slutar kl 13. Cigarrer i Havanna

Blev du inspirerad? Boka din resa till Havanna här.

Boka flyg och hotell till Havanna

Boka flyg till Havanna

Boka hotell i Havanna

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.