Magiska Kappadokien

Gunilla, som sedan ett par år tillbaka driver bloggen www.4000mil.se tillsammans med sin man Christofer delar idag med sig av en fantastisk upplevelse till Kappadokien i Turkiet. Gunilla är resetokig som få och har alltid två, tre eller till och med fyra resor bokade och klara. Ännu fler i planeringsstadiet! Hon reser till intressanta platser där hon kan se, uppleva och lära mig något nytt om världen. Men framför allt är det kanske äventyr och naturupplevelser som lockar. Och vandring! Tycker att upplevelserna blir större om man får svettas lite för dem.

Bild9

 

En gång för miljontals år sedan, en aktiv vulkan som sedan slocknade, bergarter som eroderade och andra som stod kvar. Resultatet blev ett fantasilandskap med klippor formade som svampar, hattifnattar, böljande rosa vågor och marängtoppar.

Kappadokien erbjuder underbara vyer och fantastiska möjligheter för den aktive och outdoor-intresserade resenären.


Kappadokiens landskap
Kappadokiens säregna landskap.

Vi tillbringade tre heldagar i Kappadokien i mitten av maj, strategiskt positionerade i Göreme, en liten stad fylld av charmiga grotthotell, minareter och hål-i-väggen-restauranger med turkiska mattor och välfyllda meze-tallrikar.

mat kappadokien turkiet
Alltid god mat i Turkiet!

Flyga luftballong

Få platser i världen lämpar sig så bra för ballongflygning som just Kappadokien och vi har förstås bokat in oss redan första morgonen för en tur hos AirKapadokya, ett av tjogtals ballongföretag i Göreme.

Bild3
Luftballonger över Rose Valley.

Väckning redan 03:45 är en uppoffring värd att göras för att få se solen gå upp över Kappadokien från en luftballongskorg. Säkert 50-60 ballonger är vi denna morgon över Kappadokien, i sanning en mäktig syn.

Efter 1 timmes flygning ställer vår pilot ner korgen snyggt och prydligt på släpvagnen bakom den pick-up som “jagat” oss på marknivå.

Sedan diplom och lite mousserande.

En magisk upplevelse!

Bild4
Solen går upp.

Göreme Open Air Museum är ett friluftsmuseum på must-see-listan och besöks säkert av uppemot 100% av alla Kappadokiens besökare.

Väl på plats visar sig dock Göreme Open Air Museum vara en kombo av allt det där som vi uppskattar allra mest i livet; skrikande barn, trögrörliga grupper med guide, folkmassor, människor som står i kö för att posera framför saker.

Till alla som inte är olidligt och passionerat intresserade av religiösa fresker målade av tidiga kristna out-laws, rekommenderar vi att skippa Open Air Museum helt och hållet. Ut och upptäck det övriga Kappadokien i stället!

Bild5
Stenformationer överträffar varandra i kreativitet.

Vandra

Vi hinner med två vandringar under våra dagar i Kappadokien. Först en vandring i en smal ravin precis tvärs över vägen från Göreme Open Air Museum och vidare bort mot Red- and Rose valley.

Vandring Kappadokien
På upptäcksfärd i en spännande ravin. 

Vår nästa vandring utgår från Göreme längs “Love Valley” med sina karaktäristiska stenformationer, över böljande vallmoängar och upp till byn Uchisar för lunchpaus och så tillbaka till Göreme igen via Pigeon Valley. Lika trångt som det är i Göreme Open Air museum, lika fridfullt och folktomt har man det så fort man ger sig iväg någon kilometer längs de väglösa dalgångarna. Vi träffar bara enstaka medvandrare under våra vandringsutflykter. Likväl tyckts det aldrig vara alltför långt till ett skuggigt lite café med färspressad apelsinjuice, sött turkiskt te och nygräddat bröd.

Love Valley, Kappadokien
Love Valley med sina ekivoka stenpelare.

Bo i en grotta

Hur ofta får man chansen att bo i en grotta? Nä, tänkte väl det, så här gäller det att passa på. Här i Kappadokien erbjuder de flesta hotell åtminstone några grottrum belägna i bergets ihåligheter. Man får mycket hotell för pengarna, vi betalar 500 kr /natt på Maccan Cave Hotel för ett superfint rum med bubbelbad och utsikt från terrassen utanför.

Bild8
I Kappadokien bor man i grottor.

Följ Gunilla:
Bloggen: www.4000mil.se
Facebook: https://sv-se.facebook.com/4000mil
Instagram: @4000mil.se

7 Responses to Magiska Kappadokien
 1. Christina Frisberg Svara

  Vilket fint resereportage 🙂 jag har länge velat åka till Kappadokien och nu är jag övertygad att jag snart nog måste bege mig dit, jag som dessutom älskar att vandra , mycket vackra bilder har åter väckt mitt intresse för resemålet så nu blir det planering här 🙂

  • Gunilla Yourstone Svara

   Klart du ska åka, lycka till med planerandet!

  • Hallins reseblogg Svara

   Christina Frisberg: visst ser det helt underbart ut. Jag kände exakt samma sak när jag såg dessa underbara bilder.

 2. […] 4000mil.se har skrivit ett rese-post om Kappadokien som publiceras idag på Hallins reseblogg (Resia... 4000mil.se/?p=3788
 3. Jeanette Svara

  Jisses luftballongsupplevelsen verkar precis vara lika magisk som du skriver om!

  • Gunilla Yourstone Svara

   Det var en av de häftigare grejer jag gjort, faktiskt. Jag var helt uppslukad, plötsligt hade det bara gått en timme, utan att man hade förstått hur!

 4. […] två upplevelser här på vår blogg. Här kan du läsa om 6 fantastiska äventyr i Sri Lanka och h... blogg.resia.se/2016/06/17/mera-reseinspiration

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.