Att göra i Tallinn

Vy över Tallinn.

Tallinn är en perfekt weekendstad med sin otroligt mysiga stadskärna, korta flygtid och behagliga prisnivå. Här berättar vi om en mängd saker att göra i Tallinn.

Strosa

Torget i gamla stan, Tallinn

Tallinn är en bra stad att bara strosa runt i. Det är inga långa avstånd och de flesta sevärdheter ligger i den mycket charmiga gamla stan, Vanalinn, som är med på UNESCO:s världsarvslista. Centrum för gamla stan är det stora torget med bland annat det stora Rådhuset och Rådhusapoteket från början av 1400-talet. Härifrån går mängder av gränder, den ena charmigare än den andra. En av de mest fotograferade är Katarinagränden med flera hantverksbutiker.Katarinagränden, Tallinn

Sevärdheter

Förutom att hela gamla stan egentligen är en enda sevärdhet så finns det några saker man ska lägga märke till. Redan på 1200-talet byggdes stadsmuren som omgärdar Tallinn. Det finns 26 torn kvar och en öppning som passerar gatan Viru. Allt är mycket bra bevarat. Strax utanför ligger en färgsparkande blomstermarknad och på insidan är det marknad med hantverk.

Människor promenerar på gatan i Tallinn

Klättra upp i de 115 trapporna i Rådhustornet och få en fin utsikt över Tallinn. Rådhusapoteket har funnits sedan 1400-talet och har bedrivit verksamhet sedan dess. Väl värt ett besök.  Promenera upp till Domberget och besök slottet som ligger där. Här får man en fin vy över Tallinns gamla stad.

Tallinn har flera bra museer. Två som kan vara intressant är Historiska museet,  Ajaloo muuseum och KGB-museet.

Fika

Precis som i många länder i Östeuropa finns här gott om riktigt bra kaféer. En riktig favorit som du inte får missa är den härliga gränden Mästarnas gård på Vene 6. Här kan du slå dig ner i en av de härliga sofforna och köpa något gott från kaféet. Ibland spelas det klassisk musik du kan njuta av. På gården finns också flera hantverksbutiker. Vi blev speciellt förtjusta i keramiken i källarvåningen.

Fika i härliga gränden Mästarnas gård på Vene. Tallinn

Hantverksbutik i Vene. Tallinn

På väg till slottet ligger ett annat favoritcafé i gammal stil, Matilda. Tallinns äldsta kafé med härlig känsla heter Maiasmokk och ligger på Pikk 16

Gå på spa

Det här med spa och sköna behandlingar är man bra på här i Tallinn. Många väljer att bo på ett hotell som erbjuder spa-behandlingar till riktigt bra priser. Här kan du verkligen passa på att unna dig och boka in dig på ett lyxigare hotell!

Äta

Tallinn har mängder av restauranger med mat från världens alla hörn. Vill du prova något inhemskt så ska du äta en kötträtt med potatis och sås. Köttet steks gärna helt i ugnen och man äter gärna sauerkraut till.  Till förrätt serveras ofta soppor. Klicka här för en bra översikt över Tallinns restauranger med recensioner från Tripadvisor.


Kaerajaan TallinnKaerajaan är en av de estniska restaurangerna man rekommenderar. 

Shoppa

Som vi tidigare skrivit så är det främst estniskt hantverk man shoppar här. Mycket stickat och tovat till bra priser. I en av gränderna hittade jag ett galleri och fick med mig en fin akvarell hem och i keramikaffären på Mästarnas gård köpte jag en underbar tax i lera. Alltså långt ifrån bara massproducerat utan här kan man hitta riktiga guldkorn!

Hattar i hantverksbutik. Tallinn

Tallinn har också en marknad som alltid är roliga att besöka. Bakom tågstationen ligger Kalamaja med en härlig blandning av elektronik, kläder, sovjetprylar och mycket annat.  Kalamaja har öppet varje dag.

Besök också konstnärskollektivet Loovalla där man själv får prova på en hel del hantverk.

Boka flyg och hotell till Tallinn

Boka flyg till Tallinn

Boka hotell i Tallinn

Boka weekend till Tallinn

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.