10 saker att göra i Krakow

Krakow överraskar många med sin charmiga och vackra bebyggelse, intressanta sevärdheter och trevliga människor. Dessutom är prisnivån behagligt låg.

Här delar vi med oss av 10 saker att göra i Krakow.

1. Gamla stan

krakow-rynek-glowny

Rynew Glowny Mariakyrkan Krakow

Krakow är ingen stor stad och man promenerar enkelt runt bland de smala gränderna. Torget Rynek Glowny är storslaget med den ståtliga Mariakyrkan där ljudet av trumpetaren ljuder över torget varje hel timme. På torget finns även Klädeshallarna som redan på 1500-talet var en viktig handelsplats. Det är härligt att bara slå sig ner på en av bänkarna och ta in atmosfären. Vill du fika så rekommenderar jag ett besök på det klassiska Noworolski som ligger mitt på torget.

2. Judiska kvarteren

Kazimierz i Krakow

Efter en kort promenad från gamla stan når du de judiska kvarteren, Kazimierz. Kvarteren var centrum för judiskt liv i Krakow i över 500 år, innan det systematiskt förstördes under andra världskriget. Stadsdelen var ganska förfallen fram till Steven Spielbergs film Schindlers List hade premiär i början av 90-talet. Sedan dess har Kazimierz varit på uppgång och är idag den mest spännande stadsdelen i Krakow med bohemisk atmosfär, många kaféer, konstgallerier och second hand-butiker. Här hittar du även många bra och prisvärda restauranger.

3. Piroger

Piroger i Polen

När du kommer till Polen måste du prova piroger. Här är det pastaknyten som är kokta och fyllda med grönsaker och annat gott. Hittade ett bra recept här om du vill laga hemma!

4. Restauranger

Restaurant Wierzinek i Krakow
På Restaurant Wierzynek äter du i en tjusig miljö!

Passa på att äta den polska maten när du är i Krakow. Den smakar bättre än vad ryktet säger! I mjölkbarerna, som finns på många av tvärgatorna till torget Rynek Glowny, äter du polsk mat till ett riktigt lågt pris. Runt torget ligger prislappen högre (även om det aldrig blir särskilt dyrt i Polen). På Wierzynek äter du riktigt gott och miljön är härlig.

5. Konserter

Med ett biljettpris på cirka 50:- så kan man inte låta bli att gå på konsert när man är i Krakow. Ett tips är konserter i Church of St. Adalbert, den lilla kyrkan på torget Rynek Glowny. Varje kväll ordnas här konserter och biljetterna säljs på utsidan innan konserten startar. Klicka här för fler tips.

6. Shopping

Marknad i hallarna gamla stan Krakow

I Klädeshallarna på torget säljs det en hel del souvenirer. Precis som i övriga Östeuropa så är det mycket hantverk man erbjuder. Bärnsten, skinn, sjalar, stickat och broderade blusar och dukar. På gatorna i gamla stan finns flera butiker. I Krakow finns också två stora shoppinggallerior med framförallt kedjebutiker. Här ligger priserna cirka 15% lägre än i Sverige.

7. Marknader

Det är alltid kul att gå på marknad när man besöker en storstad. På söndagar går man till utomhusmarknaden Plac Targowy Unitarg (Hala Targowa) och handlar allt mellan himmel och jord. Även i Kazimierz finns en marknad vid Plac Novy. Varje dag kan du köpa grönsaker och frukt. På lördag säljs det antikviteter och på söndagar kläder. Som vanligt när man ska handla på marknad bör man vara där så tidigt som möjligt.

8. Slottet Wawel

Slottet Wawel Krakow

Kung Sigismund som erövrade Polen 1562 ligger begravd uppe på det vackra slottet Wawel. Mellan gamla stan och Kazimirez ligger slottet på höjden. Ta trapporna upp och se på gravarna till Kung Sigismund och andra polska regenter. Uppe från slottet har du en fin utsikt över floden Vizsla.

9. Saltgruvan i Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka

Om du är i Krakow flera dagar så är en utflykt till saltgruvan i Wieliczka ett stort äventyr. Efter de 400 trappstegen som går rätt ner i jorden följer en fantastisk vandring mellan enorma salar med ljuskronor och skulpturer. Allt bevaras tack vare saltet i gruvan. Man började bryta salt redan på 1200-talet och totalt finns här 10 schakt där den nedersta ligger på 327 meters djup. Man slutade bryta salt 1996 då man började öppna gruvan för turism. Idag är det en av Polens största sevärdheter.

10. Auschwitz och Birkenau

En viktig sevärdhet i närheten är förstås Auschwitz och Birkenau. Jag tycker dock det är väldigt viktigt att se och skulle inte vilja vara utan besöket.

Intill Mariakyrkan på torget Rynek Glowny ligger turistbyrån. Här kan du plocka upp senaste numret av tidningen In your pocket. Du kan också ladda ner den här eller läsa mer på hemsidan. 

Boka flyg och hotell Krakow

Boka flyg till Krakow

Boka hotell i Krakow

 

11 Responses to 10 saker att göra i Krakow
 1. Helena Svara

  Jättebra inlägg! Är på väg till Krakow snart och fick massa bra tips på vad som kan vara värt att se 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Helena: Åh, du kommer gilla Krakow, det är en underbar stad!

 2. Botilda Svara

  Försöker förtvivlat att hitta en guidad tur till Auschwitz på svenska, den 27 september! Verkar helt fullt överallt!

  • Hallins reseblogg Svara

   Botilda: När vi var i Krakow letade jag efter en mindre utflykt dit. Vi hittade en jättebra med svensktalande färdledning (det bekräftades dock en vecka innan avresa men vi tyckte det var OK med engelska också). Hittar ingen hemsida men jag har kvar mailadressen: travel@turpon.com. Lycka till!

  • Johanna Svara

   Botilda! Jag bokade tur dit med svenskguide via krakowresor.se

   • Hallins reseblogg Svara

    Johanna: Tack för att du delar med dig!!

 3. […] ögonkastet. Jag skrev en hel del i bloggen och förra året gjorde jag ett samlingsinlägg om 10 sa... blogg.resia.se/2016/08/30/drommigt-i-augusti
 4. […] av Hallins reseblogg och Oh […]... 155cm.se/2016/10/25/weekends
 5. Ambrosius Svara

  Om ni har några släktningar eller vänner i Warszawa eller reser ni dit utan era fruar så måste ni besöka New Orleans Gentlemen’s Club & Restaurant. Upplevelser från denna klubb är helt fantastiska. Det är svårt att beskriva hur sköna dansarna är och med vilken dragningskraft de dansar. Jag kommer att besöka klubben igen. http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.