Ät vid en bardisk i New York! Gästbloggare Mia Gahne

Idag gästas bloggen av Mia Gahne som är matskribent, översättare och journalist. Hon bor i Tribeca på södra Manhattan.

MiaGahne,FotoCariStahler

I femton års tid har jag rest till New York oftare än vad som varit hälsosamt – åtminstone för min ekonomi. För snart tre år sedan tog jag steget och flyttade hit på riktigt.

Till vardags jobbar jag bland annat som matskribent, och det går inte en dag utan att folk frågar mig om var de ska äta när de är i stan. Mitt allra bästa tips är att äta vid bardisken. På så sätt får du bord på krogar där det är snudd på omöjligt att boka, du lär känna restaurangen bättre genom bartendern och oftast sitter det någon annan matglad vid sidan om som kan tipsa om sin favoritkrog. Och finns det ingen ledig plats kan du alltid ta en drink medan du väntar.

Många svenskar har svårt för det. Var inte sån. Upptäck Manhattan från bardisken. Det är både smartast och trevligast, jag lovar.

För det är så jag äter mig runt New York. Här är fem av mina favoritbardiskar att käka vid just nu:

Grand Banks

Pier 25 vid Hudsonfloden
www.grandbanks.org

GrandBanks1

Det är något alldeles magiskt med att kunna sitta vid en bardisk ombord på en skonare vid en pir i världens bästa stad och kalasa på pinfärska ostron, fräscha fiskrätter och läckra cocktails. Allt ackompanjerat av gungande vågor och trevlig surr. Kom tidigt, det blir snabbt fullt.

Den ena bardisken serverar endast drinkar, men hugg en pall vid baren i fören och njut av solnedgången över Hudsonfloden och New Jerseys skyline.

Otto

1, 5th Avenue/8th Street
ny.ottopizzeria.com

Otto8

Ett av mina största nöjen här i livet är att slösa bort en eftermiddag vid den fantastiskt fina och långa bardisken på Otto, som är krogkungen Mario Batalis lite enklare ställe. Här väljer du mellan pasta, pizza och smårätter – allt är bra. Garanterat trevlig konversation med grannarna och god stämning. Kvällstid är det dock för jäkla stökigt. Själva restaurangdelen är rätt trist, så här är det verkligen baren som gäller.

Great Jones Café

54 Great Jones Street/Bowery
www.greatjones.com

Jones9

Jones1

Mitt andra hem och världens goaste, mysigaste, slitna bardisk i trä. Det är ytterst motvilligt jag sitter vid bord och äter här, eftersom jag älskar baren så mycket. Cajunsylta med universums bästa jukebox. Billigt, trivsamt, vällagad mat med svängigt New Orleans-stuk. Missa inte kycklingvingarna!

Estela

47 E Houston St/Mulberry Street
estelanyc.com

Estela

Om du är på jakt efter riktigt, riktigt bra mat är det här en av de bästa bardiskarna i stada. Stället är annars mest känt för att det var här Obamas kreditkort blev nekat, Michelle fick betala. Jag skulle inte vilja vara den stackars servitrisen som kom med det beskedet, men jag skulle däremot väldigt gärna vilja äta här en gång i veckan tills jag dör.

Chef’s Club

275 Mulberry Street/Jersey Street
www.chefsclub.com/new-york/

Chefsclub2

En alldeles enastående vacker bar i en alldeles enastående vacker lokal. Restaurangen drivs i samarbete med mattidningen Food & Wine och har gästspel med kända kockar från hela världen som är minst sagt svårbokade. Men i baren kan du äta den vanliga menyn och njuta av den fantastiska lokalen.

MittNewYork

Just nu är Mia aktuell med boken Mitt New York från Karavan förlag. Håll utkik här i bloggen då vi snart kommer att ha en tävling och boken kan bli din!

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.