Att göra i Warszawa

Idag gästas bloggen av Elisabeth som driver bloggen Librarybeth. Förra hösten reste hon tillsammans med familjen till Warszawa. Här delar hon med sig av sina upplevelser. Det är dottern Nora som har fotograferat!

Sugen på en weekendresa? Packa promenadskorna och ta en tur till Warszawa, på ett par dagar hinner man bekanta sig med staden på ett alldeles utmärkt sätt.


Gamla stan i WarszawaGamla stan i Warszawa. Bild från Thinkstock.

Boende och gamla stan

Vi valde att bo i en lägenhet i Gamla stan i vilken vi spenderade rätt mycket av vår tid. Gamla stan fanns det inte mycket kvar av efter andra världskriget, vilket i och för sig gäller för staden som helhet, det var i princip bara grus och här har man byggt upp den äldre bebyggelsen igen.

Människor i Gamla stan i Warszawa

Gamla stan är sannerligen fin och här kan man ströva runt länge. Här finns många trevliga restauranger och caféer att välja bland.

Det ger en lite märklig känsla när man går runt, att den faktiskt är återuppbyggd, staden hör också med all rätt hemma på Unescos världsarvslista.

Tempot var lite lugnt när vi besökte Warszawa vilket var på senhösten, visst är det turister och några envisa inkastare förstås men verkligen ingen trängsel, jag kan tänka mig att tempot är högre under vår och sommar. Trevligt att se att det inte bara är turister på matställena som erbjuder både polska specialiteter och andra rätter.

Vi strosade runt och valde med omsorg en restaurang vår första kväll i stan och alla blev riktigt nöjda.

Vi promenerar och museum

Vi promenerar alltid väldigt mycket så nästa dags förmiddagspromenad gick genom Gamla stan och genom en park bort till The museum of the history of Polish Jews  –  där vi möttes av en otroligt vacker byggnad både invändigt och utvändigt.

The Museum of the history of polish jews, Warszawa

Här berättas de polska judarnas historia och man backar i historien till länge sedan när de första judarna kom till det som skulle bli Polen. Utställningarna är välgjorda och allt är visuellt sett mycket snyggt och pedagogiskt presenterat. Det blir mycket att läsa, begrunda och förstå och som alltid hade vi audioguider till vår hjälp.

Kanske blev det rent av lite för faktaspäckat och även om vi såg till att pausa med en smörgåsfika i den fina serveringen som man inte ska missa (6 matiga baguetter, dricka och kaffe för 200 pix!!!) så mäktade inte barnen med riktigt hela vägen.

Historien blev också bara mörkare och mörkare och jag kände mig både djupt berörd och mentalt utmattad efter vårt besök.

Så otroligt viktigt besök på detta museum och som alltid är mitt tips att inte försöka hinna läsa och lyssna på precis allt hur gärna man än vill, bättre då att återvända.

Människor i park, Warszawa

På café

Tvära kast men efter vårt museibesök hade vi nästa viktiga punkt på programmet, nämligen Café Bristol.

Eftersom jag sett ut ett café och det inte dög att bara ta vilket som helst fick vi promenera igen, vi vandrade tillbaka till Gamla stan och genom den för att leta oss fram till Krakowskie Przedmiesie och nummer 42/44. Vi hade siktat in oss på Café Bristol och caféet ligger intill Hotel Bristol, precis i hörnet av denna utsökta byggnad.

Vi blev inte besvikna!

Kvinna dricker kaffe på Cafe Bristol Warszawa

Café Bristol är ett synnerligen vackert café med klockren wienerkänsla och fantastiska bakverk. Kaffet gjordes oss inte heller besvikna, de i sällskapet med intresse för varm choklad såg också belåtna ut.

Och Mannen som skötte finanserna tyckte att det var ett prisvärt fincafébesök, mycket kaka för pengarna.

Hit tycker jag du ska gå om du har vägarna förbi Warszawa, och är man inte fikasugen och intresserad av bakverk så serveras det också vackra rätter av det lättare slaget.

Fina gatan – Nowy Swiat

Dagen därpå hade vi tänkt ägna oss åt besök i en saluhall. Nu hade vi prickat in vårt besök i Warzsawa då det var helgdag så det mesta var stängt men inte deppade vi för det.

Istället blev det en klassiker; vi gick runt, runt och bara pratade och såg oss omkring.

Nowy Swiat i Warszawa

Vi gick fina gatan Nowy Swiat fram med låg bebyggelse av vackra hus som ger lite småstadskänsla. Här ligger många butiker och är definitiv något för den shoppingsugna. Vi satte kurs mot Kulturpalatset vilket vi beundrade utifrån och betittade också skyskraporna bakom mastodontbygget Kulturpalatset, Warzsawa är fullt av kontraster i bebyggelsen.

Kulturpalatset. Warszawa
Kulturpalatset. Bild från Thinkstock.

Cafe Wedel. E.

Också för denna dag hade vi nogsamt valt ut ett café; Wedel. E. Wedel ska enligt uppgift vara äldsta chokladvarumärket i Polen och borgar för kvalitet.

Cafe Wedel.E. Warszawa

Idag är Wedel en cafékedja med choklad i alla former, vackra bakverk och generösa öppettider som inte tappat atmosfären på vägen och finns i flera polska städer och förstås på flera adresser i Warszawa.

Vi valde att traska till caféet med lokal i Gamla stan, (adressen är Ul Fret 17). Trångt men trivsamt och trevlig personal och trots att Wedel fokuserar på choklad i alla former valde jag ändå att äta en äppelpaj och blev både mätt och nöjd.

Också här drack flera i sällskapet varm choklad vilken man väljer från en meny med olika variationer. Det blev choklad med fantastisk smak och tjock som tjära vilket förstås uppskattades mycket av finsmakarna.

Här blev vi sittandes länge, cafébesök ska man inte slarva med (vår paradgren), fiskade upp våra böcker och satt och läste.

Sedan blev det en promenad i snirklande stråk runt i Gamla stan igen, allt medan skymningen sakta föll.

Restaurangtips

Dagarna gick fort men det blev två hela dagar med många promenader och flott fika.

Åt gott gjorde vi också, en av kvällarna besökte vi restaurang Bazyliszek vid Rynek Starego Miasta 1/3, dvs vid torget i Gamla stan, vilken jag kan rekommendera varmt.

Här kunde kocken/kockarna hantera både anka, kyckling och fin fisk till allas belåtenhet och stämningen var stimmig på ett trevligt och mycket gemytligt vis.

Vi tackar Elisabeth för den härliga reseskildringen i en stad som många ännu inte upptäckt!

resfeber_blogg_puff_300x200-warszawa

Boka flyg och hotell till Warszawa

Boka flyg till Warszawa

Boka hotell i Warszawa

Boka weekend till Warszawa

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.