I år fyller chartern 60 år!

”Piloten får startsignal, flygplanet rusar fram på startbanan och lyfter mot rymden. Vi styr mot söder och har en underbar utsikt över Stockholm, Södertälje och senare det vackra sörmländska landskapet”. Så beskrivs flygresan i den resefolder som gavs ut av Svensk Bussresetjänst 1955 som var den arrangör som startade den allra första chartern till Mallorca.

Charterkataloger från 50-talet.
Ett urval av katalogerna från Svenska Bussresetjänst som senare blev Skandinavisk Resebureau AB.

Planet, en Vickers Viking med plats för 36 passagerare, startade klockan 8 på morgonen och landade framåt kvällen på Palma de Mallorca. Innan dess hade planet stannat till på Norrköping och Malmö flygplats för att ta upp fler passagerare samt gjort en teknisk mellanlandning i Stuttgart och Marseilles. Resan som varade i två veckor kostade cirka 1.000:-. Om man räknar om detta till dagens penningvärde skulle resan idag kosta cirka 13.500:-.

chartern_60_ar_1
På bilden en Curtiss Super Commando C-46 som tillhör Transair Sweden. Bilden lånad från ”Avgörande ögonblick på Sveriges Radios sida. (tipstack om rättelse av flygplanstyp till Tony Edlind). 

”Ombord serverade vi kaffe, färska wienerbröd och mazarin samt grillad kyckling och fräsch sallad”. Det berättar Karin Brandell vars pappa, Knut Oskar Gustavsson, var den som startade Svensk Bussrestjänst som till en början körde linjebussar i Mälardalen. Knut Oskar var en sann entreprenör och var tidigt ute med goda idéer för turistresor. Runt 1950 började man arrangera bussrundresor till Norge, Tyskland och Holland men även i Sverige.

Karin Brandell visar charterkataloger från 50-talet
Karin visar alla kataloger och urklipp som hon sparat sedan de första charterresorna startade.

Att det var just Mallorca som skulle bli den första charterdestinationen berodde på att flygaren på det svenska flygbolaget Transair, Göte Rosén, hade fått en flygning av en sjuktransport från Mallorca. Det drog ut på tiden och Göte fick möjlighet att utforska mer av ön och blev mycket förtjust. Han fick genast storslagna idéer som han försökte sälja in till befintliga resebyråer. Ingen vågade dock nappa förrän Knut Oskar fick nys om idéerna och såg möjligheterna. Han hade redan året innan startat paketerade flygresor till Hamburg och Marseille och hade på så sätt en bra rutin för detta. Han hade innan flyget till Mallorca startade en idé om hur man med hans egna  bussar som skulle stationeras i Tyskland och Frankrike kunna åka vidare efter flygningen till Marseilles och Hamburg. Det var dock lite komplicerat att få dessa tillstånd. Att kunna flyga direkt var ju naturligtvis bra mycket enklare.

Mallorca_1956

Saxat ur katalogen från 1956.

Tillsammans med Karin, som var med som sekreterare och behärskade fler språk, åkte Knut Oskar till Mallorca för att skriva hotellkontrakt och anställa reseledare. Knut Oskar tyckte dock att den flygplanstyp som användes, en DC-3:a, var en aning liten med sina 26 platser. Han reste därför till London för att titta på en ny flygplanstyp som kunde ta ytterligare 10 platser och  förvärvade samtidigt ett flygbolag, Svenska Aero som mest ägnade sig åt rundflygningar. Chef för detta flygbolag blev Göte Rosén. Under åren 1955-1956 kunde företaget genomföra sällskapsresor med både eget flygplan och egna turistbussar.

mallorca_hotell_1956

Kort därefter utökades resmålen, och även flygplanstyperna med plats för fler passagerare, och man kunde nu flyga på paketerade resor i serier till Sicilien, Nice, Milano, München, Agadir och Kanarieöarna.

Karin berättar att hon arbetade som ”airguide” vilket innebar att hon hälsade resenärerna välkomna ombord och hjälpte dem tillrätta och översatte vid behov då besättningen var engelsk. Det här med att flyga på semester var ju något helt nytt. De som reste var ofta välbeställda par där man hade ett eget företag samt kvinnor som förvärvsarbetade. Man klädde upp sig ordentligt och maten serverades på riktigt porslin. Det här med att man skulle dricka en massa alkohol var inget som var aktuellt på den här tiden säger Karin. Flygresan var en upplevelse i sig. Eftersom man inte hade någon tryckkabin så kunde man inte flyga så högt. Därför beskrevs även flygresan väldigt noga i broschyrerna. Inne i cockpit hade man syrgas men inte ute i kabinen varför luften på sina håll ibland kunde bli lite tunn.

Charterkatalog från 1956 Katalog charter 1956

Kort efter att Knut Oskar hade startat sina flygresor kom flera aktörer efter. Ving startade sin första resa 1957 och kort därefter, 1961, startade Fritidsresor. Sedan utvecklades branschen explosionsartat och flygplanen blev större och priserna sjönk. Snart kunde allt fler personer välja att flyga till sina semestermål.

Jag tackar Karin Brandell som i hela sitt yrkesverksamma liv, fram till sin pension, har drivit resebyrån tillsammans med sin bror. Tack för den härliga pratstunden och det generösa lånet av broschyrerna. Karins dotter, Eva Brandell, arbetar idag hos oss på Resia i Örebro.

Naturligtvis sänder vi också vår hälsning med tacksamhet till Knut Oskar Gustavsson som vågade satsa när ingen annan gjorde det och på så sätt öppnade upp för oss svenskar att kunna få helt nya upplevelser som har utvecklats enormt.

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

4 Responses to I år fyller chartern 60 år!
 1. Helena FREEDOMtravel Svara

  Fantastiskt intressant att läsa om! Det ska till entreprenörer för att vara först, och det måste ha varit extra spännande att resa på charter på den tiden! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Helena: Ja, det var så roligt att träffa Karin och höra henne berätta och att få bläddra i dessa kataloger. Extra kul var det att läsa om flygresan, som inte gick så högt, och som gjorde att man kunde se allt man passerade! Det är otroligt mycket som har hänt under de här åren!

 2. Tony Edlind Svara

  Hej!
  Bara en liten rättelse i artikeln här ovan, flygplanet SE-CFD är inte en Vickers Viking – det är en Curtiss Super Commando C-46, ett lite större flygplan än både DC-3 och Vicker Viking. Planet på bilden tillhörde Transair Sweden AB.
  Ha det bra!
  Tony Edlind

  • Hallins reseblogg Svara

   Tack Tony, nu är bildtexten redigerad!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.