10 saker att göra i Berlin

Weekend i Berlin

(Uppdaterad 191105) Att resa en weekend till Berlin är enkelt då flygen går tätt och det finns ett stort hotellutbud. Här i bloggen delar vi med oss av 10 saker att göra i den här fantastiska staden.

1. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor i Berlin

Med den karaktäristiska statyn på porten får man nog säga att Brandenburger Tor är Berlins mest kända symbol. Den första porten stod på plats redan på 800-talet men det var först i slutet av 1700-talet som statyn kom på plats. När Berlinmuren uppfördes så hamnade porten i ”ingemansland” och det var först i november 1989, när Berlinmuren föll, som man kunde gå genom porten igen. Porten har alltid varit en symbol för fred men den har sannerligen utsatts för påfrestningar sedan den byggdes.

2. Unter den Linden

Berliner Dom

Unter den Linden är Berlins paradgata med stora vackra lindar. Utmed gatan avlöser sevärdheterna varandra, bland annat flera stora museer och ståtliga byggnader. Unter den Linden går över i Schloßpl där den vackra Berliner Dom ligger. Utmed gatan finns flera ställen där du kan slå dig ner för en kaffe eller en öl.

3. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz i Berlin

Idag är det svårt att tro att Potsdamer Platz var en helt öde och tom plats under Berlinmurens tid. Idag är det en stor metropol med moderna byggnader. Här ryms biografer, museer, restauranger och affärer.

4. Minnesmonumentet av Europas mördade judar

Minnesmärket Berlin.

2005 stod det stora och viktiga minnesmonumentet av Europas mördade judar färdigt. Monumentet innehåller 2.700 stenblock i varierande höjd som står uppställda på en gigantisk plan. Dessa ska symbolisera känslan av att vara instängd. Stanna till och gå stilla runt bland stenblocken och låt tankarna vandra iväg.  Monumentet ligger mellan Brandenburger Tor och Potsdamer Platz.

5. Reichstag

Reichstag, riksdagshuset, Berlin

Reichtag är ännu en byggnad som symboliserar Berlin. Riksdagshuset byggdes i slutet av 1800-talet för att manifestera tyska rikets makt. Huset var utsatt för brand 1933 och det bombades under andra världskriget. Det har renoverats i omgångar men den sista gjordes runt  milleniumkiftet. Riksdagshuset är en stor sevärdhet i Berlin och man tar emot många besökare varje dag. Mest känt är den vackra glaskupolen och restaurangen Käfer som ligger intill.

6. Berlinmuren

Berlinmuren i Tyskland Det är svårt att tänka sig att Berlin för inte mer än 25 år sedan var en delad stad. Tiden runt murens fall var en stor glädje för alla i Östberlin där man levde som om tiden stått stilla och under ständig bevakning. I sydöstra Berlin på East Side Gallery finns det sparat 1.3 kilometer av Berlinmuren och man har låtit konstnärer måla på ena sidan av den tidigare grå muren. . Man får även en stor inblick i livet på östsidan vid ett besök på DDR-museum. 

7. Kurfürstendamm

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirke, Berlin

Berlins längsta gata är 3.8 kilometer lång och kallas allmänt Ku’damm. Här trängs butiker från de stora kedjorna med restauranger, kaféer och gatukonstnärer. Missa inte ett besök på det stora varuhuset KaDeWe och i synnerhet matavdelningen. På den stora gatan ligger även ruinerna av den kända kyrkan Wilhelm-Gedächtniskirke med sitt karaktäristiska avhuggna kyrktorn.

8. Områden att strosa i

Ett område där det är en härlig röra av historiska bostäder och färgstarka människor är Kreuzberg. Här måste man besöka de välfyllda marknaderna där man säljer frukt, grönsaker, kläder och massor av andra saker. Området har en stor andel tyskar av turkiskt ursprung, vilket präglar matutbudet.

Cyklar i träd. Berlin

Ett annat område vi rekommenderar starkt är de tidigare judiska kvarteren Scheunenviertel. Smala gator med mycket butiker och det populära Hackesche Höfe som består av flera sammanbundna innergårdar med restauranger, gallerier och butiker.

Om du önskar en stunds vila så ta en tur till Berlinbornas oas Tiergarten som ligger vid Strasse des 17 juni strax bakom Brandenburger Tor.

9. Underjordiska Berlin

Underjordiska Berlin

Berliner Unterwelten gör flertalet vandringar i det underjordiska Berlin som faktiskt upptar så stor yta som 40%. Här finns hemliga gångar, bostäder, skyddsrum och bostäder. Det här var en viktig del av Berlin under andra världskriget då många fick leva sitt liv här. Missa inte att göra minst en av deras intressanta vandringar med guide på flera språk. Boka din tur här. Bild lånad från hemsidan.

10. Att äta i Berlin

Currywürst Berlin

Det man måste prova när man kommer till Berlin är förstås en currywürst på gatan. Den serveras med pommes frites och curry-ketchup. I övrigt äter du billigt på restauranger i Berlin. Det finns närmare 20 restauranger med Michelinstjärnor och det vimlar av ställen med vällagad och god mat.

Vi hoppas att tipsen hjälper dig inför din resa till Berlin!

Boka flyg och hotell till Berlin

Boka flyg till Berlin

Boka hotell i Berlin

Boka weekend till Berlin

Boka sightseeing & sevärdheter i Berlin

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.