Dublin – Mycket mer än bara Guinness och gatumusikanter

Vår kollega Denise har tidigare bott i Dublin i ca 2 år och här tipsar hon om en typisk dag i den trevliga staden.

Dublin är så mycket mer än Guinness och gatumusikanter. Å andra sidan – är det vad man är ute efter så har man helt klart hamnat rätt. Den lilla gröna ön är precis sådär vänlig, glad och pratglad som man gärna föreställer sig.Ha´pennybridge DublinHa’penny bridge

På bara 2,5 timmar med direktflyg tar du dig till Dublin Airport och hoppar på en buss som tar dig direkt till centrum för ca 7 euro. Du bor med fördel i centrum alt. i södra delen av Dublin där du kan promenera runt enkelt och varje kvarter har pittoreska pubar och mysiga caféer. Yngre och trendkänsliga Dublinbor bor gärna i utkanten, vid kanalen, i Rathmines och Ranelagh, en 20 minuters promenad från shoppingstråket O´Connell Street.

En dag i Dublin
Börja dagen med att promenera igenom St. Stephens Green, en av Irlands största parker mitt i stan. Kommer du ut på rätt sida hamnar du på toppen av Grafton Street där dagen förgylls av livemusik och uppträden vid varje hörn mitt bland designer- och lyxbutiker. Här shoppar de modemedvetna irländarna. Innan lunch bör du svänga in på Trinity College – Irlands äldsta universitet, grundat 1592, en vacker byggnad med otroligt lång historia och namn på studenter att skryta med så som Oscar Wilde, Samuel Beckett och Oliver Goldsmith. På vägen dit passerar man statyn Molly Malone, Irlands mest kända prostituerade med en sång uppkallad efter henne där man får den ocensurerade historien.människor på Grafton Street, DublinGrafton Street

Vid det här laget är man garanterat törstig och sugen på en klassisk Guinness på en traditionell Dublinpub. Det får du såklart i Temple Bar. Ett riktigt turiststråk som tål ett besök. Men om du vill slippa trängas med besökare och hellre trängs med Dublinbor tar du dig till Kehoe´s pub på South Anne Street och njuter av atmosfären en trappa upp i vad som ser ut som någons vardagsrum.Ttanför Temple bar Dublin Temple bar

Nu är det dags för lunch och den äter man gärna på The Winding Stair. Döpt efter Yates och mitt i staden hittar du denna bokaffär som blivit en restaurang med utmärkt irlänsk mat. Vad du än gör missa inte deras Bread and Butter pudding with whiskeysauce.

Man kan inte åka till Dublin utan att gå på the Guinness Storehouse minst en gång. Ett modernt och informationsrikt museum med en Skybar för den som har varit duktig och gått igenom alla våningar av Guinness historia. På toppen väntar en iskall öl på dig med en fantastisk utsikt över staden.Kvinna drickerGuinness Storehourse

Ta dig tillbaka in till stan och unna dig en timme på The Little Museum of Dublin där väggarna täcks av över 100 års Dublin City historia genom vykort, tidningar och pinaler. Andra våningen är helt vigd till fenomenet U2 och vare sig man är ett fan eller inte är det värt ett besök.

Hungrig? 15 minuters promenad till den trendiga restaurangen Fade Street Social. Mingla med en cocktail på terrassen bland irländska såpoperastjärnor innan du beger dig ner för en Dublininspirerad middag. Lyxa till det med irländska ostron från Wexford till förrätt och en riktig traditionell Guinness Stew att följa på det.

Det är nu Dublin vaknar på riktigt och det känner man speciellt på South William Street där traditionella pubar varvas med boutiqer, innebarer och livemusik på gatan. För att fånga den riktigt irländska festkvällen beger man sig till Whelan´s Wexford street. Här har man en god chans att pricka in ett bra band på scenen innan man går på dansgolvet för en helkväll.

Har du energi kvar för en av de bästa cocktailsen i landet innan läggdags så är det Vintage Cocktail Club som gäller. Genom en knack på en ytterst anonym dörr mitt i stan kommer du in till en magisk 20-tals atmosfär med ännu magiskare drinkar.

Efter en fullspäckad dag, kväll och natt i Dublin rekommenderar jag att viga nästa dag åt de underbara Wicklow Mountains. Knappa 30 min utanför stan med vackra sjöar, vilda får och små charmiga restauranger. Andas in ordentlig med bergsluft och ta sats för nästa heldag. Wicklow Mountains, Dublin

 

Wicklow Mountains

 

 

 

 

 

 

 

 

Boka flyg och hotell till Dublin

Boka flyg till Dublin

Boka hotell i Dublin

Boka weekend till Dublin

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.