Baseball i USA

Nyklippt gräs, doften av grillat, en avslappnad atmosfär och en sport där bollar kastas i upp till 160 km/h. Jag tänker på baseboll – sporten som sedan mitten av 1800-talet kallats för USA:s nationalsport.

Orden är från Christoffer Johansson på Resia i Kungsbacka som är en stor baseballfantast och dessutom en av våra certifierade USA-specialister.

Med en säsong som sträcker sig över 180 dagar under april-september, 162 matcher fördelat på de 30 lagen i högsta ligan Major League Baseball (MLB) så har man som supporter chans att välja bland 2430 matcher. Lägg därtill 160 lag fördelade på flertalet stora underliggande divisioner med kallade Minor Leagues som de stora lagen använder för att utveckla sina talanger i. Som turist i USA har man oavsett var i landet man befinner sig på semester goda möjligheter att ”catch a ballgame”, dvs. gå på en basebollmatch.

bild1
Christoffer nere på planen i Seattle på Safeco Field.

Tidigt intresse för baseball

Jag har vuxit upp med idrott i blodet och fascinerades tidigt av de stora ligorna i USA. Världens bästa spelare samlade på ett ställe oavsett om det är hockey, basket, amerikansk fotboll eller baseboll. Just basebollen var något som tidigt på 2000-talet väckte mitt intresse. På den tiden sände svensk TV en match i veckan och det var den sk. Sunday Night Baseball matchen från kanalen ESPN. En match i hela ligan sänds varje söndag kväll på bästa sändningstid kl 20.00 i USA och lockar miljontals tittare. Jag hade egentligen ingen erfarenhet av sporten innan men kommentatorn Jon Miller lyckades trollbinda sig med sin fantastiska berättarröst. Resten är historia. Historia på samma sätt som att den idag 87-årige (!) kommentatorn för laget Los Angeles Dodgers, Vin Scully, fortfarande är aktiv och gör sin 66:e säsong som broadcaster. Det är något magisk över att se en match och höra en sån legend kommentera spelet med anekdoter från förr likt när man var liten och satt i knät hos en äldre släkting som berättade historier.

Första resan till New York

New York – Det Stora Äpplet – blev precis som för många andra min första destination i USA. Storheten, de många olika kulturerna och shoppingen lockade mig och mina vänner när vi som 19-åringar åkte över Atlanten. Vi var alla inställda på att få uppleva baseboll på den stora scenen och hade hemifrån köpt biljetter för att se New York Mets spela på Shea Stadium i Queens. Det var en regnig vårkväll men vilket firande det blev. Vi hade dagarna före i staden läst i tidningen att lagets Mike Piazza närmade sig rekordet för flest antal Home Runs slagna av en spelare på positionen catcher. Piazza fortsatte vara het på planen och den kväll vi sitter på arenan och ser Mets möta San Francisco Giants hände det. Med sin 352:a Home Run i karrären fick vi se Piazza passera legenden Carlton Fisk på listan som den bästa offensiva catchern genom tiderna. Publiken blev lyrisk och vi fick vara med om historia.

bild2
Scoreboarden på Shea Stadium efter Piazza’s Home Run.

Fler resor över USA

Några år senare bilade jag runt på Västkusten i USA med vänner och gjorde fick möjligheten att komma närmre sporten vid flera tillfällen. Under mars månad pågår största ligans försäsongsläger, Spring Training, i Arizona och Florida. Det innebär små intima arenor där man oftast kan köpa biljetter från 30 kr och möjligheten att se de största stjärnorna på nära håll. Det är en avslappnad atmosfär och ett lättsamt sätt att uppleva baseboll.

bild3
Spring Training baseboll mellan Los Angeles Dodgers och Milwaukee Brewers på Maryvale Baseball Park i Phoenix, Arizona.

”Äventyr är frihet”

På tal om lättsamt så uppmärksammades Toronto Blue Jays lovande spelare Daniel Norris under vintern. Norris fick ett proffskontrakt värt 2 miljoner dollar direkt efter High School hemma i Tennessee men då många andra unga förmodligen hade köpt en sportbil så gjorde han motsatsen. Han köpte en surfbuss från 1978 av modell Volkswagen Camper som han kör runt och bor i. Bilen som döptes till Shaggy efter en karaktär i barnprogrammet Scooby Doo har blivit hans fristad där han samlar kraft under den tidvis intensiva träningen. Ett tag bodde han så länge i sin surfbuss på parkeringen utanför en matvarubutik att personalen började kalla honom ”Van Man”. ”Äventyr är frihet” säger Norris i en intervju med sportkanalen ESPN i mars.

Just äventyren och friheten som Norris beskriver är något som du upplever på en roadtrip i USA. Samla familjen eller bästa vännerna för en oförglömlig resa i landet som är som byggt för att upplevas från vägen bakom ratten på en hyrbil. Man upplever landet i sen egen takt och kan vara spontan och stanna på olika ställen längs vägen för att se, göra och upptäcka.

bild4_alt1

bild4_alt3
Roadtrip i USA.

Bakom kulisserna

Oavsett intresse för sport eller inte så erbjuder de stora arenorna i de olika ligorna runtom i USA bakom kulisserna turer. För en guidad rundvandring brukar man få betala ca 100-150 kr och då får man se det mesta och bästa av arenan bakom kulisserna. Personligen tycker jag det roliga med rundturerna är den information som får. Vid en guidad tur i Seattle hos laget Mariners arena Safeco Field fick vi bl.a. lära oss att det tak som man per automatik kan stänga vid dåligt väder och istället skapa en inomhusarena kostade 60 miljoner dollar att bygga. Den stålkonstruktion som det stängningsbara taket är byggt av motsvarar lika mycket stål som i en skyskrapa på drygt 50 våningar i downtown. Onödigt vetande man ack så intressant.

bild5
Safeco Field i Seattle under en rundvandring.

Baseball – fyllt av traditioner

Baseboll har en rik historia fylld av traditioner. År 1908 skrevs en sång vid namn Take Me Out To The Ballgame. Den är trots sina 117 år ändå en sång som dagligen spelas på basebollarenorna i USA under vad man kallar ”7th inning stretch”. En basebollmatch är uppdelad i 9 ”perioder”, sk. innings. I mitten av den 7:e inningen så ställer sig alla i publiken upp, gammal som ung, och stämmer upp i allsång. En härlig upplevelse att ta del av som inte liknar något annat på ett idrottsevenemang. I Chicago hos hemmalaget Cubs i norra delen av stan så har man en extra prägel på sången. Varje match bjuder man in olika kändisar att ta ton i sången och publiken hänger på.

Mycket folk på Opening Day

I USA har man generellt inte mer än 2 veckors semester från sin arbetsgivare men dom har desto fler röda dagar och långhelger där man firar olika saker i sin historia. En inofficiell helgdag är premiärdagen för basebolligan MLB som man kallar Opening Day. Att basebollsäsongen startar är ett lika säkert vårtecken som att man skymtar sädesärlan i Sverige eller att pollenallergin sätter fart. När Opening Day infaller är olika från år till år men ofta är det under första veckan av april. Vad som är speciellt är att hemmalaget bjuder in en känd person som har stor betydelse för staden till att kasta den första pitchen. Senaste åren har man t.ex. kunnat se USA:s President Barack Obama ställa sig på Nationals Park i Washington för att kasta den boll som då officiellt blir startskottet för lagets säsong. I Cincinnati i delstaten Ohio så har man gått så långt till att man utlyst Opening Day till en röd dag och att skolor och många arbetsplatser håller stängt just för att man ska kunna se sitt hemmalag Reds spela på The Great American Ballpark.

Bästa biljetterna!

Var ska man då sitta på läktaren om man köper biljetter till en match? Jag föredrar att sitta på den innersta delen av planen, vad man kallar infield. Ofta lite dyrare biljetter men man kommer närmre spelet. På planens yttre delar, outfield, är platserna billigare men sikten sämre. En god referensram är att försöka hitta platser vid den första- eller tredje basen på planen då man oftast får bra vinkel till alla tänkbara situationer som kan tänkas uppstå under en match.

bild6
Platser strax bakom den 3:e basen på Dodger Stadium i Los Angeles.

Baseball för alla

Att gå på baseboll behöver inte vara av rent sportintresse utan det är socialt umgänge när det är som bäst. Man träffar vänner, kollegor, familj i en lättsam atmosfär. Äter lite mat, pratar och har allmänt trevligt. Precis som att umgås hemma men ute på en basebollarena istället. Rekommenderar alla som har chansen att prova och låta er förföras av duellen mellan kastare och slagman. När ni gjort det får ni gärna höra av er och berätta hur det var!

Titta här hemma

Om du är intresserad av att titta på baseboll hemma i Sverige och/eller vill lära dig reglerna så hittar du mycket bra information i 2015 års matchprogram för Göteborgs stolthet Hajarna som tog SM-Silver 2011: http://www5.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_705811/cf_87178/Matchprogram_2015.PDF

Det går inte att ta miste på Christoffers stora intresse för baseball! Om du är intresserad av att gå på en match under din USA-resa så tveka inte att ta kontakt med Christoffer: christoffer.johansson@resia.se eller 0300-56 66 01.

3 Responses to Baseball i USA
  1. Andreas Svara

    Håller med, det är en häftig upplevelse att se på sport live i USA, har kollat på flera matcher i NHL, och NBA. Och några NFL-matcher i amerikansk fotboll. Blir baseball nästa gång.

    • Hallins reseblogg Svara

      Andreas: : )

  2. […] i Kungsbacka. Christoffer har ett stort intresse för USA och har bloggat om Baseball tidigare (läs... blogg.resia.se/2016/11/11/fredagsintervjun-mot-christoffer-johansson

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.