10 saker att göra i Florens

Florens i Italien

(Uppdaterad 191024) Det är en resa i sig att bara resa till Florens och vandra runt och ta in atmosfären från alla gamla byggnader. Det är inte konstigt att var och varannan turist man stöter på kommer från USA. Det måste vara extra fantastiskt att resa hit och se all medeltida bebyggelse med tanke på att USA:s äldsta kyrka är byggd 1699.

Förutom att strosa runt och bara ”ta in” staden, vad finns det då att göra i Florens? Här bjuder vi på 10 fina tips.

1. Bästa kartan

Bästa kartan i Florens heter Red Maps

Även om det inte är speciellt stort i Florens så är det många torg och gator att hitta i. Den bästa kartan är enligt mig Red Maps. Med den i din hand är det enkelt att hitta fram till stadens sevärdheter.

2. Saluhallen Mercato Centrale

Florens saluhall Mercado Centrale.Sparris i Florens saluhall Mercado CentraleParmesan Mercado Centrale

Det är ljuvligt att bara strosa runt och ta in alla godsaker som säljs här. Passa på att köpa med dig en bit prisvärd parmesan och ladda upp med goda frukter och bär. Inne i saluhallen finns flera ställen att äta och fika på.

3. Mercato S.Lorenzo

Florens stora marknad Mercado S.Lorenzo

Är det någonstans du ska köpa den där väskan, skärpet eller plånboken i läder så är det här. Florens är storproducenter av just läder och utbudet är enormt.

4. Duomo-gruppen

Il Duomo i Florens.

Il Doumo

Det är nästan magiskt när man vandrar upp till torget där Il Doumo och de andra byggnaderna i gruppen står. Kyrkan började byggas rean på 1300-talet och det är verkligen en mäktig byggnad. Vill du gå in i kyrkan så går kön ganska fort men var här tidigt för säkerhets skull. Däremot är kön upp till utsiktstornet lång så tidig morgon gäller även här!

5. Uffizierna

Verket Venus födelse av Sandro Botticelli.

Besök ett av världens största konstmuseer och se bland annat det kända verket Venus födelse av Sandro Botticelli.

Piazza della Signoria, Palazzo Vechio

Stanna även till och ”ta in” det vackra torget Piazza della Signoria där bland annat Palazzo Vechio finns.

6. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio i Florens.

Ponte Vecchio

Den kända bron med sina guldaffärer måste naturligtvis ses.

7. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti i Florens.

På andra sidan Ponte Vecchio ligger det ståtliga palatset Palazzo Pitti. Även här finns konstmuseer och en vacker trädgård på baksidan.

8. Shopping

Shopping i Florens.

Florens är definitivt en shoppingstad. Förutom stora marknaden i nummer 3 här i inlägget så finns en mindre på via Calimala nära Ponte Vecchio. Många fina märkesbutiker hittar du på den tjusiga gatan via de Tornabuoni. I samma område hittar du andra kända märkesbutiker. Andra gator med många butiker är via Roma, via Calimala och via Brunelleschi. Även runt Il Doumo finns många butiker på sidogatorna.

9. Maten

Uteservering i Florens

Det är ju ingen underdrift att säga att maten smakar underbart i Florens. Till min lycka såg jag att Eataly har en butik/restaurang här. En annan finns ju i New York nära Flat Iron building. I Florens ligger Eataly på Via De’ Martelli nära Il Doumo. En gata vi upptäckte hade många prisvärda restauranger var via Faenza.

10. Glassen

Galateria Perché No.

Jo, är man i Italien så måste man äta glass. Minst en per dag. Den godaste glassen enligt både Tripadvisor och National Geographic finns på Perché no. Den bäst säljande smaken var cheesecake och det var inte svårt att förstå. Mmm..

Så, vad väntar du på? En mer komplett stad för en weekendstad är svår att hitta.

Boka flyg och hotell till Florens

Boka flyg till Florens

Boka hotell i Florens

Boka upplevelser i Florens

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.