Att göra på Malta

Malta är en magisk liten plats med influenser som går långt tillbaka i historien. Ön har lånat kultur från Italien, England och Norra Afrika och ändå lyckats behålla en alldeles säregen stil samt sitt egna språk.

Båtar åp havet Malta

De senaste 10 åren har Malta fått ett rejält uppswing i besökare – mycket tack vare skatteparadiset det har förvandlats till för de hundratals spelbolagen som slagit rot i landet och numer bidrar mer till BNP % än man kan ana. Detta har resulterat i en positiv ekonomisk trend även för lokalbefolkningen som har välbetalda hyresgäster och restaurangbesökare.

Vattnet på Malta är ett av Europas bästa och det finns många fina badplatser, både med klippor och stränder.

Bara ca 4 timmar med direktflyg från Sverige möter du medelhavets minsta ö med största hjärta och du kan lita på att äta dig mätt och belåten och få din beskärda andel av soltimmar.

Att äta och dricka på Malta 

Den charmiga lilla huvudstaden Valletta bjuder på fantastiska lunchrestauranger på tvärgator man får hålla utkik efter så man inte missar lokalbefolkningens favoriter! Fråga efter Da Pippo’s och se till att du har bokat ett bord långt i förväg, då det är en av de populäraste restauranger i staden. Här finns inga menyer och helst ska du låta ägaren bestämma åt dig både i mat och dryckesväg.  Stekpannor med skaldjurspasta och halvdruckna flaskor med vin slängs med en duns ner på de rödvit-rutiga borden. Den högljudda, förvirrade italienska servicen förlåts snabbt eftersom det är den godaste pastan du någonsin kommer att äta. Hela måltiden går på ca 20eur.

Restaurang Da Pippo’s Malta

Är du sugen på grillad fisk och havsutsikt ska du promenera nerför hamnen till Cockneys – missa inte deras King Prawn tagliatelle och till förrätt finns det inget bättre än den oljedränkta bruschettan.

På kvällen håller många turister till i st. Julians som ligger vackert vid en vik och är översållat med restauranger, barer och nattklubbar. Mitt favoritställe är Zeri’s som ligger i Portomaso Harbor. Ägaren Denise och hennes man hälsar alla gäster välkomna personligen och lagar både fantastiskt god fisk men är även kända för deras grillade lammstek. Prislappen är lite högre här men väl värt det om man är sugen på att klä upp sig och unna sig något extra fint.


Hamnpromenaden i st. Julians. MaltaHamnpromenaden i st. Julians. 

Avsluta kvällen på reaggebaren Juuls där de bannar mobiltelefoner och serverar Hallon Mojitos som man gärna dricker mer än en av. Baren ligger mitt i en trappa som gör det till den optimala platsen att sitta och hänga och människoskåda med Bob Marley i bakgrunden.

Bartender på reaggebaren Juuls.
Missa inte ett besök på reaggebaren Juuls. Bild lånad från hemsidan. 

Att se på Malta

Passa på att bocka av Baracca gardens, the Grandmasters’ Palace (parlamentet) och Manoel Theatre när du lunchar i Valletta. Råkar du vara på ön en söndag rekommenderar jag marknaden i Marsaxlokk som är en traditionell liten fiskeby – här får du en glimt av vardagslivet efter mässan i kyrkan på söndag morgon där generationer strosar runt tillsammans och köper lunchingredienser.

Grandmaster Palace yard, Valletta

Är du sugen på att ta ett dopp i kristallklart vatten kan du ta en båt 20 min. över till en av systeröarna – Comino. Det kan vara riktigt trångt här på sommaren men i havet finns det alltid plats och det är här du kommer vilja ligga hela dagen.

Blue lagoon in på Comino, Malta.

Gozo

Hamnen i Gozo, MaltaÅk vidare från Comino till den tysta ön Gozo. Har du tur hoppar delfiner med efter färjan. Ön har ca 37, 000 boende året om och skiljer en hel del från huvudön. Här är tempot lugnare, engelskan inte lika spridd och fårosten (även kallad Gbejna) ännu godare. Vill man ta sig runt ön ohämmat föreslår jag att man hyr en bil. Under sommarmånaderna turas de små byarna om att ha lokala festas med dans, musik och fyrverkerier och som turist är man välkommen att delta i festligheterna. Missa inte naturfenomenet Azure Window, två stora kalkstensklippor som har kollapsat och tillsammans utgör en vacker ram över havet.

Azure Window, Gozo. Malta

Gozo har historia vart du än vänder dig. Känt för att ha hyst den mytologiska legenden Calypso (från Odysseus) , fullt med tempel och 46 (!) kyrkor på den lilla ön kan du sysselsätta dig här i flera dagar. Man hyr enkelt ett så kallat farmhouse på ön med pool, grill och allt man kan tänkas behöva för en långhelg för en relativt billig peng (ca. 60eur/pers ).

Boka flyg och hotell till Malta

Boka flyg till Malta

Boka hotell på Malta

Boka weekend till Malta

Boka paketresa till Malta

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.