Bästa badvattnet i Europa

Just nu drömmer vi lite extra om Medelhavets turkosa vatten. Själv är jag barnsligt förtjust att kasta mig ut i vattnet och bada länge. Sista doppet på mina resor vill jag alltid bada själv och simma länge och långsamt. Jag sparar det som ett minne att plocka fram under kalla och regniga dagar här hemma.

Det finns många ställen i Medelhavet där man kan uppleva det där riktigt turkosblå vattnet. Men frågan är hur rent vattnet egentligen är.

Varje år mäts vattenkvalitén av Europeiska miljöbyrån (EEA) och Europeiska kommissionen. Man jämför vattenkvalitén vid mer än 21.000 badplatser vid havet och inlandet.

ThinkstockPhotos-466449520
Turkost vatten, vart man än ser!

Cypern är det land som alltid brukar hamna i topp och så har det gjort i år igen. Lika fint vatten finns dock i Luxemburg (även om badplatserna är få…) och Malta. Kort därefter ligger inte helt förvånansvärt Grekland och Kroatien. Men även Tyskland och Italien ligger högt.

Nu är det länge sedan jag var på Cypern men visst minns man det otroligt turkosa vattnet och de fina stränderna. Många av de långgrunda med vit fin sand som även är väldigt barnvänliga ligger i Ayia Napa, bl a:
Nissi Beach – ungdomarnas favorit och Cyperns mest kända strand
Makronissos – ligger en bit utanför Ayia Napa och Fig Tre Bay, 500 meter från vägen. Men väl värt att gå då detta är den bästa stranden.

ThinkstockPhotos-471613268
Nissi Beach är Ayia Napas mest populära strand.

ThinkstockPhotos-162583898
Många anser dock att Makronissos är den bästa!

En av Cyperns bästa stränder sägs vara Konnos Bay som ligger mellan Ayia Napa och Cypern.

Cypern är ett resmål som passar många. Ungdomarna väljer gärna Ayia Napa i högsäsong medan barnfamiljerna bor i Fig Tree Bay. Vill du ha mer lugn och ro så väljer du Paphos. Är du intresserad av natur och vandring så erbjuder Trodosbergen fina möjligheter. Många väljer att åka med på turer ut på havet där man ofta ankrar upp på fina ställen. En annan tur går till spökstaden Famagusta på den turkiska sidan. Här har tiden stått stilla sedan orten, som var en myllrande och populär turistort, invaderades och människorna fick fly hals över huvud.

ThinkstockPhotos-120709750
Besök Afrodites klippa när du är i Paphos. Enligt mytologin så landsteg Afrodite ur havet på den här platsen. Simma runt klippan tre gånger så sägs det att du ska hålla dig ung och vacker.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Spökstaden Famagusta. Bild lånad från Wikipedia. 

Tipsa gärna om din bästa strand i Europa!

Boka charterresa till Cypern

9 Responses to Bästa badvattnet i Europa
 1. agneta heidefeldt Svara

  varför anges inte resultaten av vattenproven ?
  Det är ju DET som är intressant………..inte subjektiva upplevelser !!!
  Det bästa badvattnet torde icke vara i medelhavet utan på avsevärt nordligare breddgrader.

 2. Ingela Hansson Svara

  Hej! Tack för trevlig blogg! Läser: ”En av Cyperns bästa stränder sägs vara Konnos Bay som ligger mellan Ayia Napa och Cypern”. Tror att Cypern ska vara något annat t.ex. Protaras? Mvh Ingela Hansson

  • Hallins reseblogg Svara

   Ingela Hansson: Så kul att du gillar bloggen! Ja, du har helt rätt och TACK för att du hjälper mig att rätta. Det ska vara Fig Tree Bay och nu är det ändrat!

 3. Inredningshjälpen Svara

  Äntligen har jag hittat en reseblogg som jag gillar 🙂 härligt!

  Kan tipsa om Elounda på Kreta som har fint badvatten tycker jag!

  Anette

  • Hallins reseblogg Svara

   Inredningshjälpen: Så kul att du hittat hit! TACK för tips. Elounda är ju en fantastisk strand och vattnet är sådär turkost härligt som det bara blir i Grekland : )

 4. Bara brittiskt Svara

  Jag vill gärna tillägga att det kan skilja i resultat beroende på NÄR man mäter också. Till exempel blir det andra resultat om det varit häftiga regnväder som dragit med sig ämnen ut och speciellt om det finns en back eller flod nära stranden.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.