Sevärdheter i Lissabon

Elevador da Bica i Lissabon.

Thomas arbetar på vår utvecklingsavdelning. För några veckor sedan var han i Lissabon och delar här med sig av sina bästa tips av sevärdheter i Lissabon.Bron över floden Tejo
25:e aprilbron över floden Tejo.

Tips inför resan

Som i alla europeiska länder behövs inget mer än giltigt pass. Portugal har samma eluttag som i Sverige. Valutan är Euro och det finns bankomater lite varstans vilket är bra för inte alla affärer tar kort. Engelskan här är oftast bättre än i Spanien, förmodligen till stor del för att de inte dubbar TV/Film. Lissabon har i regel aldrig minusgrader och i snitt inte en dagstemper kallare än 14 grader ens de kallaste månaderna december-februari. Från mitten av Mars till mitten av november är det i snitt 20 grader och framåt juli-augusti blir det uppåt 30 grader.

Mat och dryck

Lissabon är känt för fisk och skaldjur och har bacalhau (torkad torsk) som nationalrätt. Men som i alla storstäder kan man hitta de flesta typer av restauranger och precis som i Spanien finns det en del mysiga tapasställen. I regel äter man kvällsmat något senare än i Sverige så många restauranger börjar först öppna upp vid 6 tiden. På många restauranger kan man få en måltid från 10€, försök se vart portugiserna äter eftersom många turistrestauranger inte direkt lever på återkommande kunder.

Kranvattnet är ofarligt att dricka men kan ha lite bismak av klor. Det finns gott om goda röda och vita viner, den mest typiska drycken är Ginjinha (körsbärslikör). Öl är också populärt och i Bairro Alto säljer många ställen inhemsk öl för 1€. Standardstorleken på öl är 20cl, större finns men kostar klart mer.

What’s your transportation?

Flygplatsen Lisbon Portela Airport (LIS) ligger behändigt nog inne i Lissabon så man kan med enkelhet ta tunnelbanan direkt ifrån flygplatsen. Vi bodde nära station Rossio och resan hit tog ungefär 45min med ett byte från Röd (Vermelha) till Grön (Verde) linje. Man kan köpa metrokort vid ingången till tunnelbanan. Ett tillfälligt kort kostar 50 cent och varje resa (med fria byten) kostar 1,25€. Korten kan laddas med 5, 10, 15€ och kan användas på tunnelbana, buss, spårvagn, båt och tåg. Man kan också köpa en dagsladdning på 6€ för obegränsade resor inom 24h. Bor man mitt i centrum kan man dock gå till de flesta ställen och behöver sällan använda kortet mer än 2ggr per dag. Men hittar man ett bra boende nära en hållplats så kan det klart vara bra.

Bor man i Lissabon så kan man med enkelhet ta tåget till stränder som Carcavelos eller Cascais från station Cais do Sodre. Tågen går normalt sätt var 30min och resan tar ca 45min, tyvärr hade vi oturen att det var strejk helgen som vi var där och det verkade då inte finnas buss alternativ. Det går även tåg till Sintra ifrån station Rossio, men ifrån Sintra måste man sen ta en anslutande buss för att nå stranden så denna resa tar något längre tid.

Lissabons olika områden

Lissabons centrum är relativt överskådligt och bor man i mitten så kan man gå till de flesta delar. Vi bodde i mitten vid metro stationen Rossio. Men eftersom de har ett bra nät av både metro, spårvagn och buss så kan man egentligen bo var som är nära en metro station och använda metron för att ta sig runt. Man kan söka avgångar direkt via google maps eller metro.transporteslisboa.pt/eng. Vill man ha nära till en mängd pubar så är det omkring Bairro Alto som gäller.

Ett bra ställe för shopping är Centro Colombo som är ett stort köpcentrum som nås enkelt via tunnelbanan, här hittar man i princip alla europeiska kedjor som generellt har något lägre priser än i Sverige.

Gå på sightseeing

När Lissabon 1755 drabbades utav den jordbävning som raserade de flesta byggnader var Alfama det enda område som klarade sig. Det är därför endast här man hittar mer ostrukturerade och slingrande vägar. Högst upp på berget ovan området Alfama ligger Castelo de São Jorge.

Alfama. Castelo de São Jorge. Lissabon

Denna fästning har en lång historia och området är väl värt ett besök oavsett om man väljer att gå in (8,5€) eller inte. Förutom en fin utsikt där inne finns här fritt gående fasaner. Inte så långt därifrån ligger utsiktspunkten (Miradouro) Da Graca (även kallad Sophia de Mello) som är en fin utsiktspunkt med fritt tillträde och utsikt mot fästningen. På väg ner ifrån fästningen längst Alfama slingrande gator finner man till höger den stora vita kyrkan (Igreja) de São Vicente de Fora. Längre ner mot huvudgatan ligger Lisbon Cathedral som är Lissabons äldsta kyrka och intill den mer alldagliga kyrkan Santo Antonio de Lisboa.

Lissabon Katedral

Det mesta av Lissabon kan ses till fots. Vid torget Rossio ligger en del fina gamla byggnader som Teatro Nacional och Igreja de São Domingos. Går man här söder längst med den livliga huvudgatan Rua Augusta så passerar man bland annat utsiktstornet Elevador de Santa Justa.


Rua Augusta Lissabon

Huvudgatan Rua Augusta. 


Utsiktstornet Elevador de Santa Justa

Utsiktstornet Elevador de Santa Justa.

I slutet av Rua Augusta når man Arco Triunfal och dess torg Praça Do Comercio. Här finns även Museu do Design e da Moda som är ett gratis museum för design utställningar.

Går man istället norr, förbi vackra Rossio Train Station och upp längst mysiga Avenida da Liberdade når man  Parque Eduardo VII och dess häftiga moment och labyrint.

Avenida da LiberdadeMysiga Avenida da Liberdade.

Ifrån tornet Elevador de Santa Justa finns det en gångbro till Igreja do Carmo vars tak aldrig restaurerats sedan den stora jordbävningen. Bron ger en fin utsikt och även om kyrkan tyvärr var stängt för restauration när vi var så är det ett mysigt torg att ta en fika vid. Man kan även ta trapporna bredvid Rossio Train Station upp till ett litet torg vid Igreja de Sao Roque. Härifrån är det bara en kort gång till Bairro Alto.

Igreja do Carmo, Lissabon.Igreja do Carmo

Ett besök i Bairro Alto och dess många mysiga pubar är ett klart måste, i slutet av detta bar området finns även Miradouro São Pedro de Alcântara med en fin utsikt över staden, fortsätter man ytterligare lite norr så kommer man till Jardim do Príncipe Real, en liten mysig park. Går man istället söder om finns Miradouro de Santa Catarina med utsikt över vattnet.

Mitt i centrum ligger det trevliga området Chiado. Det är också här som tunnelbanans Gröna (Verde) och Blåa (Azul) linje möts. Lissabon har precis som San Francisco sina spårvagnar som globalt kännetecken. Dessa gamla vagnar klättrar sig uppför branta backar och är för de flesta idag mer en kul attraktion än ett självklart färdmedel. Undantaget är linje 28 som går ifrån Graça i öst genom Alfama till Lapa Quarter i väst.

Lissabons spårvagnar
Ta en tur med Lissabons spårvagnar som klättrar sig uppför de smala gränderna.

I Lapa Quarter ligger Basílica da Estrela som är den kyrka jag minns bäst på grund av de välplanerade ljusinsläpp som byggts i taket. Intill kyrkan finns också Jardim da Estrela, en fin park att besöka för en fika. Ett tips är att ta spårvagnen dit på grund av de många backarna och sedan gå en bit tillbaka för att stanna till vid mäktiga Assembleia da República, som är Portugals parlament.

Assembleia da República, Lissabon.Portugals parlament, Assembleia da República.

En av de få sevärdheter som man behöver ta spårvagnen till är Jerónimos Monastery.

Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon.

Åker man ifrån triumfbågen tar det ungefär 25min med 15E. Inträdet är 10€ (fritt 1a söndagen i månaden) men även om man inte går in så är det ett fint område som är värt ett besök. Framför klostret finns det en fin park och till vänster ligger Museu Coleção Berardo, en nyare fyrkantig byggnad med gratis museum för modern konst.


Padrão dos DescobrimentosMonumentet Padrão dos Descobrimentos byggdes till världsutställningen 1940 till minne av Portugals sjöfarare. 


Belém TowerIntill står vakttornet Belem från medeltiden. 

Vid vattnet ligger monumentet Padrão dos Descobrimentos och intill vakttornet Belem. Cirka 1 km härifrån ser man 25:e aprilbron som går över floden Tejo.

Vi tackar Thomas för ett fint resereportage och vackra bilder.

Boka flyg och hotell till Lissabon
Boka flyg till Lissabon
Boka hotell i Lissabon
Boka weekendresa till Lissabon

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.