Taiwan – Asiens okända pärla.

Idag gästas av bloggen av trebarnsmamman Annika Myhre som driver resebloggen Resfredag. I bloggen får du följa Annikas resor runt om i världen, både med och utan familjen i släptåg. Annikas höjdpunkter i resväg är natursköna Costa Rica, en magisk vandring på Inkaleden och första gången hon äntligen fick besöka Australien. Annika har också spenderat ett halvår i Koh Lanta som hon har skrivit flera inlägg om i vår blogg. Läs alla hennes tips här. 

Nu har Annika varit iväg på ett spännande resmål som är okänt för många av oss. Taipei i Taiwan. Läs hennes berättelse här:
Taiwan är ännu ett relativt okänt resmål för oss svenskar. Jag bestämmer mig för att åka dit och utforska ön i sällskap av en vän och våra 6 månader gamla bebisar. Efter tio dagar kommer jag hem med en ny favoritdestination. Denna ö är definitivt en pärla som förtjänar att uppmärksammas!

Resia 1
Vackra tempel (här Dalongdong Baoan Temple), god mat och dessutom fantastiskt trevliga invånare. Till Taiwan återvänder jag gärna.

Sevärdheter

Höga torn, magiska tempel och mäktiga naturformationer

Inne i huvudstaden Taipei finns det gott om sevärdheter att besöka. Den skyhöga byggnaden Taipei 101 är stadens stolthet och den toppmoderna byggnaden ger en häftig kontrast mot de vackra buddhistiska templen som finns lite varstans. Longshan är det mest populära, men också det mest turisttäta. Vi åker i stället till betydligt lugnare Dalongdong Baoan Temple. Andra sevärda platser är Chiang Kai-Sheks minneshall samt den vackra nationalteatern och konserthallen som ligger i direkt anslutning till minneshallen.

Resia 2
Vakterna vid Chiang Kai-Shek är en sevärdhet i sig.

De platser som lämnar mest avtryck hos mig ligger en bilresa utanför Taipei. En av dem är det övergivna byggprojektet Green Bay Ufo Houses i San Zhi – en spöklik uppsättning av UFO-liknande hus som inte liknar något jag har sett förut.

Resia 3
Övergivna UFO-hus vid Green Bay.

En annan höjdpunkt är Yelihu Geopark, där naturkrafterna har skapat de mest fantastiska konstverk som bör upplevas på plats.

Resia 4
Yelihu Geopark och dess unika klippformationer.

Aktiviteter 

Nattmarknad, kulturskatter och shopping i världsklass.

Man kan inte besöka Taiwan utan att uppleva den sjudande aktiviteten på en nattmarknad. Vi tar oss till Shilin Night Market där vi avnjuter god mat, shoppar billiga skor och avslutar kvällen med en halvkroppsmassage. Fikar gör vi gärna vid de vackra omgivningarna runt Flora Expopark. För att fylla kulturkvoten besöker vi National Palace Museum där en stor del av Kinas kulturarv finns att beskåda. Inte ens shoppingen gör oss besvikna, vid området nere vid Ximen och runt Taipei 101 bjuds det på shopping i världsklass. Andra populära aktiviteter är att bada i Beitous varma källor och att sjunga karaoke.

Resia 5
Missa inte att provsmaka läckerheterna på någon av Taipeis alla nattmarknader.

Maten:

Himmelskt goda dumplings, rykande Hot Pot och pittoreska tehus.

När jag inför min resa ska göra lite research berättar de fåtal vänner i bekantskapskretsen som har varit i Taiwan att maten är något utöver det vanliga. Och visst är det så. Min absolut bästa matupplevelse får jag på Din Tai Fung som är väl förtjänt av sin Michelinstjärna. Deras dumplings smakar som en bit av himmelen!

Resia 6
Världens (?) godaste dumplings hittar du på Din Tai Fung. Glöm inte att boka bord i förväg.

En annan höjdpunkt i matväg är maten på stadens nattmarknader, där vi slår oss ner framför en spishäll och får maten lagad framför oss. En annan favorit är Hot Pot, ”Eldgryta” på svenska, kinesernas motsvarighet till fondue. Jag, som älskar att dricka te, blir också betagen av de otaliga tehusen uppe i Maokong som, förutom utsökt te, bjuder på bedårande utsikt.

Resia 7
Bedårande vacker utsikt från ett av Maokongs alla tehus. 

Att tänka på:
– Tunnelbanenätet i Taipei är väl utbyggt, samt smidigt och billigt! Tänk på att det är förbjudet att tugga tuggummi/äta/dricka på tunnelbanan.
– Även taxi är mycket billigt. Se dock till att ha adressen dit ni ska utskriven på kinesiska eftersom få taxichaufförer pratar engelska.
– Fräscha offentliga toaletter och amningsrum finns överallt och är gratis.
– Man klarar sig inte långt på kortbetalning, ha alltid med er kontanter.
– Jordbävningar händer då och då, men husen är byggda därefter.

Passa på att ta en layover i Peking på vägen hem till Sverige. Själva bokar vi in oss på Kempinski Hotel Beijing nära flygplatsen, där vi njuter av god mat och en härlig natts sömn innan vi laddar för hemresan.

Resia 8
Passa på att ta en layover i Peking på vägen tillbaka till Sverige. För egen del laddade jag batterierna inför den långa flygresan hem med min bebis.

Samtliga foton: Pernilla Förnes.

Vi tackar Annika för ett härligt resereportage. Vill du följa Annika gör du det via bloggen, alt Facebook och/eller Twitter och Instagram under @resfredag.

3 Responses to Taiwan – Asiens okända pärla.
  1. Markus- mittgrekland.se Svara

    Verkar som ett riktigt spännande resmål! Snart dags att vidga vyerna lite tror jag.;-)

    • Resfredag/Annika Svara

      Det tycker jag absolut Markus. Boka en Taiwanresa i stället för till Grekland nästa gång vettja! 🙂

  2. […] Klicka här för att läsa mitt inlägg om ”Taiwan – Asiens okända pärla”. (Fot... resfredag.se/gastbloggar-hos-resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.