Reseguide Kreta: Gästbloggare Maria Tjulander

Kreta ligger ofta på topplistan över charterresor som vi nordbor gör och det är inte svårt att förstå när du väl varit där. Trots att Kreta är Greklands största ö så är allt väldigt pittoreskt och atmosfären får dig att bli kär.

Solstolar med parasollerpå stranden, Kreta

Till Kreta kan du resa i stort sällskap eller helt själv, du kommer att känna dig lika välkommen hur som. Du kan välja att semestra i någon utav de större städerna eller i de små pittoreska byarna. Jag själv har bott i Agia Marina fem gånger och mina vänner som jag tagit med mig tjatar om att få återvända.

Agia Marina

Agia Marina ligger längs nordvästkusten och om du följer vägen rakt fram kommer du till byn Platanias som har ett större nöjesutbud samt fler affärer och tavernor. Om du vill kan du även gå strandvägen fram till Platanias. Stranden blir lite stenigare ju närmare Platanias du kommer. Att gå tar ca en timme, men det finns många gulliga affärer längs vägen samt bra ställen att släcka törsten på.

Jag har bott på två hotell när jag varit i Agia Marina. Det ena heter Minos Village och det andra heter Elotis Suites. Det är samma ägare till båda hotellen. Elotis Suites ligger närmast havet. Lägenheterna är mycket fina och bor du längst ner så känns det nästan som du bor i en bungalow. Det finns en liten bar där du kan beställa in smårätter och vissa kvällar spelar trubadurer. Minos Village ligger upp för en backe och är något större och modernare hotell. Det har fördelen att ligga nära alla mina favorittavernor. På morgonen kan du väckas av tuppen som gal och om du tittar ner på hönsgården som ligger granne med hotellet så kan du få se nykläckta ägg. Det kan knappast bli charmigare. Hotellen har en liten golfbil som kan köra dig till stranden eller en bit på väg till Platanias vilket kan vara skönt en varm dag.

Tåg Kreta

Theodorou

Om du sett bilder från Kreta har du troligtvis sett den lilla ön Theodorou där de fridlysta getterna Kri-Kri bor. Inga människor får gå iland på ön, men man kan få åka med båt väldigt nära så man har en chans att få syn på Kri-Kri getterna. Om man ser någon döda en Kri-Kri så är det enligt lag tillåtet att skjuta den personen.

Även om det är hur mysigt som helst att gå och strosa runt i byn så rekommenderar jag att man tar några av de utflykter som finns. Det finns ett mini tåg som åker på 4-5 olika utflykter som tar högst tre timmar. Förutom att det är väldigt roligt att åka mini tåg så får man se väldigt mycket mer och höra ljuden från t.e.x cikador som har ett ljud som är bland de starkaste som kan frambringas av insekter.

Stranden Elafonissi i solnedgång, Kreta

Elafonissi

Vill ni åka till den vackra stranden Elafonissi som också kallas Kretas maldiverna p.g.a den rosa snäckskalsstranden och det turkosa vattnet samt stranden Falassarna som flera gånger blivit utsedd till Europas vackraste strand, så går det bussar som då gör heldagsutflykter.

Citronträd, Kreta

Utflykt i bergen

Att ta en utflykt upp i bergen är spännande. På vägskyltarna kan man se kulhål eftersom ”bergsfolket” har vapen hemma och gärna åker ut ibland och skjuter lite. Även familjer som inte bor uppe i bergen har vapen men använder dom mer när någon fyller år då de går ut och avfyrar ett par skott upp i luften. Atenarna brukar kalla Kretensarna för vildar. Kretensarna vill se sig som ett eget folk och dom är väldigt stolta över allt dom har på ön. Dom har sin egna mat och även sitt egna vin som brukar vara för starkt för att vara gott.

Grekisk sallad på grekisk restaurang, Kreta

Mat på Kreta

Jag älskar inte mat från Grekland, jag älskar mat från Kreta. Har ni ännu inte smakat maten därifrån så kan ni inte säga att ni upplevt riktigt god mat. Det sägs t.o.m att maten från Kreta kan bota hjärt och kärlsjukdomar. Fetaosten är inte så populär hos kretensarna utan dom har sina egna ostar och den som jag tycker är godast heter Myzitra och är en mjuk krämig ost som är gjord på får eller getmjölk. Används mycket i den kretiska maten och den riktigt smälter i munnen.

Som ni säkert förstått så finns det mycket att uppleva på Kreta av kultur, mat, natur och roliga historier.

Text & Foto: Maria Tjulander, Underbara resor

Vill du uppleva denna mysiga ö?

Boka flyg och hotell till Kreta

Boka flyg till Kreta

Boka hotell på Kreta

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.