Att man äter gott i Italien är ingen nyhet. Kvaliteten är genomgående hög, råvarorna ofta fantastiska. Och kom ihåg att det italienska köket är så mycket mer än pizza och pasta. Reser du i Umbrien och Toscana är det knappast pizza du ska frossa i. Prova vildsvin, kanin, mustiga soppor och utsökta charkuterier i istället!
En spännande utveckling på senare år är intresset för riktigt bra gatumat, street food. Inte minst i Florens vimlar det idag av ställen som tillverkar de mest makalösa smörgåsar. Här är fem favoriter i genren!
Giorgio
Det här klassiska bageriet har stått som vinnare i flera olika omröstningar om stadens allra bästa sockerbageri. Det är mörkt trä, tårtor i glasskåp, praliner och smördegsfras och blänkande mässing i en härlig blandning.
Roligt nog har de också satsat på fantastiskt fina smörgåsar – jag åt en absolut utsökt frasig macka med grillad aubergine och zucchini, buffelmozzarella och kryddig olivolja för fyra euro sist jag var där. Ligger aningens avsides – men väl värt ett besök.
Pasticceria Giorgio
Via Duccio di Boninsegna 36, Firenze
www.pasticceriagiorgio.it
‘Ino Panini
I Florens togs 2006 ett stort steg för att höja paninons status då Alessandro Frassica öppnade sin minimala smörgåsbutik ’Ino på en bakgata mellan Ponte Vecchios norra brofäste och Uffizierna.
Här serveras fortfarande makalöst goda, frasvarma mackor med pålägg i högsta gourmetklass: från enkel taleggio och kokt skinka till flerårslagrad parmesan, tryffel och lyxig cinta senese-prosciutto. Vin kan man också dricka till.
’Ino. Bottega di alimentari e vini.
Via del Georgofili 3, Florens
www.inofirenze.com
Da’Vinattieri
Här erbjuds hela paletten: från traditionella bullar med ångande lampredotto (fint strimlad komage som fått koka länge i buljong) till smarta schiacciate (mättande, krispig focaccia med porchetta, salami, tryffelsalsa eller annan valfri tokgod fyllning) samt polenta med vildsvinsragu.
Missa inte heller att beställa en pappstrut fylld med Da Vinattieris ovanliga friterade degknyten, coccoli eller panzerotti.
Da’Vinattieri
Via Santa Margherita 4r, Florens
Trattoria Da Rocco
Trattoria Da Rocco
Sedan snart trettio år har familjen Mangino drivit sin trattoria mitt inne i Florens mest genuina matmarknad, Sant’Ambrogio. Här kan du käka pappa (tjock tomat- och brödsoppa), specialiteter som trippa och lampredotto, men också mer lättsmälta alternativ som pasta med ceci (kikärtor), fagioli (bönor) eller helt enkelt pancetta, vitlök och chili.
Piazza Ghiberti, Florens.
www.trattoriadarocco.it
Mercato Centrale
Den stora saluhallen i Florens ska du absolut besöka. Sedan våren 2014 finns det också en stor, härligt stimmig och välsorterad food court på ovanvåningen. Titta och välj mellan både italienska klassiker och toskansk husmanskost och beundra den magnifika, svindlande höga arkitekturen.
Mercato Centrale, Piazza del Mercato, Florens.
www.mercatocentrale.it/en/mercato-centrale-firenze/
Eskil Fagerström är journalist, författare och Italienälskare. Han har också skrivit guideböckerna “Mitt Rom” (2014) och “Mitt Toscana och Umbrien” (2015) som båda samlar författarens egna tips om mat, dryck, sevärdheter och shopping i Italien. Eskil har tidigare bloggat om Rom här hos oss.
Inom kort kommer vi anordna en tävling där du har möjlighet att vinna boken Mitt Toscana. Håll utkik!
Vi tackar Emil för dessa underbara tips. Jag som precis kommit från Florens kan inte annat än hålla med om att maten är verkligen lockande!
2 Responses to Gatumat av högsta kvalitet i Florens
Lena i Wales 20/05/2015
Vilken härlig mat!
Hallins reseblogg 22/05/2015
Lena i Wales: Visst ser det härligt ut!