Att göra i Prag

Stadskärna Prag

Tjeckiens huvudstad Prag är mysig stad som ligger centralt beläget i Europa på båda sidor av floden Moldau. Stadskärnan är koncentrerad så därför bör du passa på att promenera runt bland de olika stadsdelarna. Här kommer våra bästa tips på saker att göra i Prag.

Staromestske Namesti och astronomiska uret

Välkända torget Staromestske Namesti 

När du är i Prag ska du ta dig till gamla stan där du kan strosa runt bland alla mysiga gränder. Här hittar du det välkända torget Staromestske Namesti där även det astronomiska uret finns som är ett av världens mest genomarbetade ur någonsin. På torget kan du avnjuta en härlig fika eller middag och bara sitta och titta på alla människor.

Astronomiska uret i Prag

 Promenera på Karlsbron

Karlsbron Prag

En annan känd symbol i staden är den vackra Karlsbron. Här går man längs det 520 m långa promenadstråket för att uppleva den romantiska stämningen. Bron byggdes år 1357 och är byggd av sandstensblock som enligt ryktet sägs ha förstärkts genom att man blandade murbruk med ägg.

Pragborgen – världens största slott

Pragborgen i Prag

Pragborgen är också ett måste när du besöker den tjeckiska huvudstaden. Detta är världens största slott och det hittar du på en kulle på Lillsidan, på vänstra stranden av Moladufloden. Det är lite som en stad i staden och innanför murarna ligger det bland annat fyra palats, fyra kyrkor och fem trädgårdar. Du besöker borggården gratis, men får betala inträde för att komma vidare in i byggnaderna.

Vaclavplatsen – shopping, restauranger och nattliv

Tar du dig till Vaclavplatsen så får du stadens livligaste område. Här finns det mycket hotell, restauranger och nattklubbar. Även en del shopping med både de stora butikskedjorna men på smågatorna hittar du även de mindre och mer charmiga butikerna.

Njut av takterrassen på Hotel U Prince

Takterrassen på Hotel U Prince

Vill du få en annorlunda vy av staden rekommenderar vi att du tar dig upp till takterrassen på Hotel U Prince för att njuta av en härlig middag med utsikt över gamla stan och slottet. Hotellet ligger i en nyrenoverad byggnad från 1100.

Besök marknaden Havelsky Trh

I gamla stan ligger Havelsky Trh som är en marknad där du kan hitta souvenirer, träleksaker, hantverk och färsk frukt och grönsaker. Den har öppet alla dagar mellan 6 och 18.30.

Gå till den judiska begravningsplatsen

judiska begravningsplatsen Prag

Besök gärna den lilla gamla judiska begravningsplatsen som ligger i de judiska kvarteren. Den är en av de äldre i sitt slag och första människan som begravdes gjordes det på 1400-talet. Här berättar gamla gravstenar om människor som levde för länge sedan och den användes som kyrkogård ända fram till 1787. När man inte fick plats med fler gravar anlade man nya över de gamla. Vissa gravar har så många som tolv lager! Vid ingången finns även en minnesmärke över de som judar som dog under andra världskrigets förintelse.

Drick öl i en äkta ölstuga

Något Tjeckien är väldigt känt för är givetvis den tjeckiska ölen. Besök gärna några av alla ölstugor som finns och upplev den rustika miljön. För att hitta en äkta tjeckisk ölstuga bör du leta efter orden ”Pivnice” eller ”Hospoda”, här serveras ölen löpande utan att du behöver beställa, fram tills du helt enkelt säger stopp eller lägger underlägget på glaset.

Restauranger och kaféer i varje hörn

Klassisk gulaschsoppa i Prag

Prag är verkligen ett weekendresmål för dig som gillar mat. Här finns det en restaurang i varje hörn och det går att äta trerätters mycket billigare än hemma. Den tjeckiska maten består mycket av grytor, kött och friterad mat. Du kan även äta mat från världens alla hörn om du föredrar något annat. Dessutom finns det många mysiga kaféer som du kan landa på mellan shopping eller sevärdheter. Detta är himmelriket om du vill ha det ”lite som förr”.

Boka flyg och hotell till Prag
Boka flyg till Prag
Boka hotell i Prag
Boka weekend till Prag

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.