Träffa vår specialist på safari – Christer Lundqvist

Nu är det dags att presentera ännu en specialist, Christer Lundqvist (f.d. anställd)Resia i Sundsvall. Hans specialområde är safari i Afrika och han varit på flera. Just safari brukar stå högt upp på mångas lista över drömresor. Är det så att du är nyfiken på safari och har frågor så tveka inte att ta kontakt med Christer: christer.lundqvist@resia.se eller 060-789 95 09.

Zanzibar
Christer på Zanzibar

Läs intervjun med Christer här:

Vad är det som gör safari så fantastiskt?
För mig är det möjligheten att få se vilda, vackra och ibland “farliga” djur på mycket nära håll. Och detta i dess naturliga miljö, där de levt sedan urminnes tider. Man blir både ödmjuk och uppspelt på samma gång. Det är fantastiskt att få uppleva en helt annan typ av natur än vad vi nordbor är vana vid, med allt från ringlande floder och regnskog till öknar. Tänk känslan i att bestiga det snöklädda Kilimanjaro eller paddla kanot i Okavangodeltat bland flodhäster och krokodiler, med elefanter som kommer till flodkanten för att dricka.  Det är något som bara måste upplevas på plats.

ThinkstockPhotos-494601577

ThinkstockPhotos-462147283

Vilken är din bästa safari-upplevelse?
Jag tänker osökt på en händelse under min allra första safari, i Kenya Masai Mara. Plötsligt stannar vår guide jeepen och det visar sig att vi befinner oss mitt i en lejonflock som ligger utspridda i gräset runt bilen. De tittar lite slött på oss, ingen uppståndelse där inte, till skillnad mot oss i jeepen. Ska erkänna att jag funderade på hur snabbt man kan stänga igen taket och fönstren om någon av de fullvuxna honorna som låg närmast skulle resa sig och visa oss lika stort intresse som vi visade dem.

ThinkstockPhotos-538753807

Om jag aldrig varit på safari tidigare – vilken resa rekommenderar du först?
Ingen safari är fel men kanske Kenya eller Tanzania, det är för mig urtypen av en klassisk safari. Öppna grässlätter där man ganska lätt får se de fantastiska djuren.

För vem passar safari?
Safari passar egentligen alla men barn bör nog vara i skolåldern för att orka med och uppskatta det som de får vara med om, ett äventyr de aldrig någonsin kommer att glömma. Sydafrika har områden där man inte behöver malariaprofylax, extra bra om man har barn med sig. Har man stora problem med ryggen så ska man vara noga när man väljer safarityp. Det finns safaris där man promenerar på dagarna och slår upp tält inför natten. Man kommer inte lika nära de stora djuren men i stället känner man dofterna och ser de små detaljerna mycket tydligare. En lite enklare safari än den klassiska men det blir också en helt annan upplevelse.

Vad får man inte glömma att packa ner inför en safari?
Kamera med bra objektiv och mycket minne för bilderna. Solglasögon och någon slags hatt, oömma kläder, gärna långärmat. Även badkläder är bra att packa ner, många lodger har en liten pool man kan svalka sig i när solen är som starkast.

2004-03-04 11.15.48
Christer vid pingvinerna på Boulders Beach i Kapstaden, Sydafrika. 

Några andra bra tips?
En bra sak är att kombinera safarin med besök på en spännande plats när du ändå är i regionen. Det kan vara i Kapstaden, på Seychellerna eller Zanzibar. Sedan måste jag tipsa om en restaurang i Kenyas huvudstad Nairobi som heter Carnivore där de serverar olika kötträtter såsom krokodil, struts och lamm. Ät hur mycket du vill, den trevliga personalen kommer tillbaka gång på gång till ditt bord tills du är helt nöjd.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.