Att göra på Bali: Gästbloggare Christine Ericson

Idag skriver gästbloggaren Christine Ericson för oss om saker att göra på Bali. Christine är 33 år och har en stor passion för att resa, fota och surfa. I sin blogg delar med sig av alla sina spännande upplevelser!

Bali, också kallad Gudarnas ö, är en liten smaragd bland Indonesiens pärlband av många öar. På Bali är landskapet varierat med både gröna vidder av risfält i underbara formationer, täta skogar, ståtliga vulkaner, och såväl klippiga kustlinjer som flertalet fina stränder. Jag skulle vilja säga att Bali har något för alla oavsett plånbok. Här finns något för så väl unga backpackers som för dem som söker extrem lyx, också något för den äventyrslystne och för dem som endast vill njuta av lugnet och solen. Men oavsett vem man är och hur man semestrar på Bali lämnar man inte ön oberörd av dess unika kultur och vänliga människor.


PotatPotato Head Beach Club.

Barer på Bali

I takt med turismens ökande framtakt har flertalet modernare hotell slagit upp sina dörrar och med det har både beach clubs och mer speciella barer blivit allt mer populärt. Så för den som vill lätta på plånboken och avnjuta en och annan drink finns nu många ställen att välja på. Personligen har jag två favoriter, bla Potato Head Beach Club i Seminyak. Vars enorma fasad är byggd av färgglada fönsterluckor och påminner om ”lustiga huset”. På insidan blandas modern design och sliten inredning på ett smakfullt sätt och den stora poolen försvinner ändlöst ut mot havet. Ett hippt och härligt ställe. Ute vid Jimbaran finns ytterligare en bar som man inte får missa, The Rock Bar, byggd på ett par klippor i olika etapper och som imponerar med sitt coola läge. För att ta sig ner åker man en linbana som tar max 8 personer åt gången. Så vill man njuta av solnedgången från baren under bar himmel bör man vara ute i god tid så man inte fastnar i kön till linbanan.

Padang Padang Beach Bali
Padang Padang Beach.

Stränder på Bali

Bali har en uppsjö av vackra stränder, allt från svarta till vita och finkorniga till grovkorniga. De finare stränderna hittar man enligt mitt tycke på öns södra del ute på Bukithalvön. Dit går bra att åka över dagen från t ex Kuta, Seminyak, Sanur och då hinna med både en strand eller två, lunch och ett besök i ett tempel. Nästan längst ut ligger Uluwatu Blue Point som är en speciell plats (och väldigt känt surfbryt). Från parkeringen står man högst upp på en klippa och stranden ser man inte men den finns där längst ned. Den slingriga gången ner kantas av tätt byggda warunger (enklare restauranger) och små stånd som säljer kläder och smycken. Själva stranden ligger i en halvöppen grotta och man besöker den bäst vid lågvatten. Då går det även att gå igenom en liten dold öppning i klippväggen för att på andra sidan finna ytterligare en vacker strand. Även Padang Padang stranden där scener ur Eat Pray Love spelades in ligger ute på Bukithalvön. Ett vackert ställe minst sagt och även det med en klippa (men liten sådan) man måste gå igenom för att komma ner till stranden. Dock finns där väldigt tjuvaktiga apor så lägg inte packningen för nära klipporna. Vill man ha en mer bekväm och lyxig strandupplevelse skulle jag rekommendera Finn´s Beach som också är belägen på Bukithalvön. En plats som tidigare tillhörde ”Balis hemliga stränder” men där man idag hittar både en beach club samt lyxresort.

Sufare bland vågor, Bali

Surfa på Bali

Bali kan verkligen skryta med vågor i världsklass och är ett paradis för den erfarne surfaren. Men det finns också vågor för nybörjare och mängder av surfskolor och surfcamps, vilket är att rekommendera om man vill testa sporten för första gången. Pro Surf School i Kuta tillhör en av de äldre och bättre surfskolorna och håller i både dagskurser och flerdagarskurser. Innan man ger sig ut i vågorna är det bra att ha ett hum om högvatten, lågvatten, strömmar, regler och vilka platser som är bättre lämpade för nybörjare. För på Bali kan det vara riktigt farligt att som nybörjare ge sig ut på fel ställe.

Kvinna placerar ut dagens rökelser, BaliKarina som driver Warung Karina i Serangan placerar ut dagens rökelser.

Bali kultur

Kulturen är en av de saker som gör Bali så oerhört speciell. Små offergåvor till gudarna ställs ut flera gånger dagligen och syns lite överallt, i små vrår, på trottoarer, i butiker, på statyer osv. Dofter av rökelser låter sig svepas fram av vinden och det tillhör ingen ovanlighet att en trafikerad gata stängs av eller trafiken stannas upp på grund av en ceremoni ska hållas eller en grupp fint klädda måste kila förbi. Jag älskar Bali just pga av allt detta och det är svårt att inte bli berörd och påverkad. För trots att det ”moderna livet” tar allt mer plats på Bali och förändrar tillvaron så kvarstår folkets tro och hängivenhet till gudarna. Så som turist tycker jag man ska visa respekt för detta. Kliv tex inte på offergåvor, sola inte topless, vidrör inte någons huvud (själens boning), och står det en rad med skor utanför en butik så ta av dig skorna du också innan du går in.

Människor vid Tanah Lot templet, Bali
Tanah Lot templet.

Tempel på Bali

Tron är som sagt en stor del av Bali och man bör under sin tid på på ön besöka i alla fall ett tempel. Inåt land på sluttningarna av vulkanen Agung ligger det ståtligaste av dem alla, Besakih, som är det viktigaste, heligaste och även de största templet som finns på Bali. Även kallat ”Modertemplet”. Ett imponerande tempelkomplex bestående av 22 tempel på sju terrasser och sträcker sig över hela 3 kvadratkilometer. Det är både vackert och mäktigt. För att se sig omkring där går man med en av ”templets beskyddare” (en guide) eftersom man som utlänning och icke hindu inte får gå hur som helst. Ett annat mer lättillgängligt tempel är Uluwatu som ligger vid Bukithalvön, längst ut på spetsen av en hög klippa. Templet i sig är inte lika imponerande som platsen den ligger på och många (precis som jag själv) fascineras där mer utav aporna som lever rövare än själva templet.

Det mest välbesökta templet bland turister är utan tvekan Tanah Lot. Ett templet som ses på målningar runtom hela Bali och även är välkänt bildmässigt med sin silhuett mot solnedgången. Templet ligger på en liten klippa ute i vattnet och nås endast vid lågvatten.

Utlänningar är välkomna vid de flesta tempel om man är ordentligt klädd. Men många gånger behöver man bära ”selandong”, en traditionell sarong och scarf, för att få gå in i tempelområdet. Vilket går att hyra för en liten slant vid entrén till respektive tempel. Sen anses kvinnor som är gravida eller har mens som rituellt orena och får därför inte besöka något tempel under den perioden.

Kvinna och apor i monkey forest, Bali
Monkey Forest.

Ubud

Konstnärsbyn Ubud är en väl marknadsförd by som jag själv hade höga förväntningar på, vilket gjorde att jag vid första besöket tyvärr blev lite besviken. Men ju längre tid jag gav och ju fler besök jag gjorde, desto mer växte byn och idag ser jag Ubud som en mysig plats, perfekt för att finna avkoppling och himmelriket för den som gillar yoga. Ubud är också känt för sin stora marknad, många konstnärer, parken Monkey Forest och de fina vandringslederna över risfälten. Är man i Ubud bör man också passa på att åka upp till Tegalalang som ligger precis utanför, ta en lunch vid Rice Terrace Café och njuta av utsikten över risfälten. Fantastiskt vackert! Och vill man spendera några dagar i extremt mycket lyx och i enormt fin miljö så är verkligen Ubud Hanging Gardens Hotel något utöver det vanliga. Dyrt, men wow vilket ställe!

Poolen på Hanging Gardens Hotel.
Hanging Gardens Hotel.

Kuta / Seminyak

Är man ute efter en renodlad shoppingsemester så är det Kuta eller Seminyak som gäller. Där finns större butiker, mindre affärer och små stånd längs varje gata. Även flertalet shoppingcenter så som BeachWalk, Kartika Plaza, DFS Galleria mfl. Seminyak är den finare delen och så även dyrare. Kuta är speciellt och är en stad som folk har delade meningar om, det är antingen älska eller avsky. Kuta är trångt, har mycket trafik, mängder av moppar, många små gator, det kan se slitet ut, vara rörigt, krylla av människor och försäljare som ropar ”look here, buy here” eller ”transport, transport”. Men allt har sin charm och jag personligen gillar Kuta. Där är nära till allt, till shopping, strand, surf och bra restauranger. Jag och min man bodde i utkanten av centrala Kuta i 1 års tid så det säger nog sitt.

Blev du sugen på att besöka Bali? När du ska resa dit flyger du till flygplatsen Denpasar.

Boka flyg och hotell till Bali

Boka flyg till Bali

Boka hotell i Bali

Boka paketresa till Bali

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.