Höjdpunkter i Umbrien och Lazio

Idag hälsar vi Daniela som driver bloggen Discovering The Planet välkommen. Daniela har tidigare gästbloggat hos oss med ett populärt inlägg om Kap Verde. Danielas intressen är resor, fotografi och skrivande och detta kombinerar hon i sin blogg Discovering The Planet.

Idag ska vi få följa med på en härlig resa till Umbrien och Lazio i Italien.

Umbrien är för mig och kanske också för många andra i Norden en ännu oupptäckt pärla. Vi känner till Rom, Toscana, Sicilien, Sardinien och Venedig. Men många andra platser i Italien är fortfarande kvar att upptäcka. Vi reste i tio dagar från Rom upp till Orvieto i Umbrien och söderut till Terracina och ön Ponza i Lazio.

ORVIETO

Vår resa startade uppe på tuffberget, på en klipplatå i Umbrien, i den lilla staden Orvieto.  Vi tar spårvagnen, funicolaren, upp och jag blir direkt tagen av de små charmiga gränderna, de låga husen och känslan av historia. Med ett barns förtjusning försöker jag fånga in allt, lite med en rädsla av att kanske ändå missa något. Under staden finns en labyrint av utgrävda grottor och tunnlar som en gång användes som lönngångar i händelse av attack eller belägring. Staden har en lång historia som omfattar Etrusker, Romare och barbarer och blev inte en del av Kungariket Italien förrän 1861. Lunchen intas på den lilla ljuvliga restaurangen La Grotta där Franco, 72 år, kommer och möter oss i dörren. Han är en av de där få människor man kommer komma ihåg resten av sitt liv. Fortfarande jobbar han varje dag och är lika passionerad som när han började.

Orvieto

TRASIMENO LAKE

Vi lämnar Orvieto och tar oss till Trasimeno. Lago Trasimeno är den fjärde största sjön i Italien och den djupaste delen är cirka sex meter. Här gör vi ett besök på Flavio Orsini Farm and Agriculture. På Farmen har man lyckats återuppta en art av bönor som man trodde hade försvunnit. Orsinis Farm är så unik att till och med Bo Hagström och Solens mat har varit här och filmat.

Trasimeno Lake_1

MONTELEONE D´ORVIETO

Jag pratar om att man ibland, när man hamnar någonstans, bara får en känsla för ett ställe, blir lite kär. Monteleone D´Orvieto är ett sådant ställe. Redan innan vi kommer innanför murarna blir vi välkomnade av en stor komitée av invånare, stolta över sin vackra stad och som med entusiasm och glädje lägger en hel eftermiddag på att guida oss runt i staden och berätta om den. Jag har nog aldrig varit med om att man visar en sådan passion, engagemang och stolthet över sin stad. 

Monteleone D´Orvieto 1

Lunchen denna dag intas på Nido del Falcone där vi också bott de senaste nätterna. En liten agriturismo med fokus på att leva grönt, vegetariskt och lokalproducerat. Bruno och Paolas passion och hängivenhet för sitt ställe och för vad de gör här är tydlig.  Allt på farmen är organiskt och antingen egenproducerat eller lokalproducerat och alla måltiderna görs av säsongens råvaror.

Monteleone D´Orvieto 2

SLOW FOOD I TERRACINA

Vi har nu tagit oss till Terracina. Staden vid kusten, söder om Umbrien i området Lazio. Staden som erbjuder något för alla. Här möts vita stränder, med historiska kvarter, en fiskehamn, passionerade krögare och producenter av de finaste råvaror och rätter. Vi möts av Danilo Mastracco från Slow Food Terracina, som inför våra två dagar här har planerat ett spännande och omfattande program.

Trots att varje lunch och middag vi har ätit har varit fantastiska, är min favoritlunch den på Campo Soriano och vingården Moscato di Terracina Winery med Andrea Pandolfo. Lunchen är min favorittyp av lunch. Man sitter utomhus i en fantastisk miljö och färsk mat dyker upp lite här och var. Grillad korv, en salsiccia som är den godaste jag någonsin ätit, de nyplockade druvorna, de färska körsbärstomaterna, nybakat bröd, en fantastisk pecorino, färska prosciutto, en underbar tomatsallad med olivolja som vår Amy precis gjort, en typ av svart tapenade [röra gjord av oliver] allt serverat med de bästa moscatovinerna från gården på berget.

Terracina

PONZA

Efter en lång dag i Terracina är det dags att åka till ön Ponza. Och igen, blir jag underbart fascinerad och förtjust. Trots att det är mörkt när vi landar i hamnen, och att jag inte sett mycket av ön, känner jag direkt att jag är lite förälskad i Ponza. Ponza är den största ön av de Pontinska Öarna som ligger i Tyrrenska havet och är en del av Lazioregionen. Jag älskar färgerna, lugnet som ön andas och de små pittoreska gatorna. Vi bor de två första nätterna på det lilla mysiga hotellet Piccolo Hotel Luisa som ligger ovanför hamnen och har en fantastisk utsikt från frukostbordet. Ponza är idylliskt för att hyra egen villa på och här finns många att välja på. Vi fick vår sista natt här möjligheten att bo i en underbar villa, Villa Il Gabbiano, högt upp på berget.

Ponza 1

Vår andra kväll på Ponza avslutas på Trattoria Monte Guardia Ponza och med Peppe, Silverio Mazzela. Vi är inte först från Sverige att upptäcka ön. Bo Hagström från Solens mat var här och gjorde ett helt segment om matkulturen på ön till sin bok Solens öar. Silverio, Peppe, har gjort något helt unikt, något som tog honom nitton år. Han grävde helt enkelt en tunnel under sitt hus.

Ponza 2

Vill du läsa mer om resan som Daniela gjorde tillsammans med This is your time gå in på Discovering The Planet.

Vi tackar Daniela för ett härligt resereportage i alltid lika vackra Italien. 

2 Responses to Höjdpunkter i Umbrien och Lazio
  1. […] Höjdpunkter i Umbrien och Lazio - Hallins Reseblogg, Resia   Hackingtravel - Makedonien   Guldkor... discoveringtheplanet.com/resereportage-pa-resia-3
  2. […] Höjdpunkter i Umbrien och Lazio - Hallins Reseblogg, Resia   Hackingtravel - Makedonien Guldkorn i... discoveringtheplanet.com/blogginspiration-hos-resia-och-hallins-reseblogg

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.