Phu Quoc – Vietnams paradis-ö

Idag följer vi med mor och dotter, Lena och Maxime Löfblad, till Phu Quoc som är Vietnams paradis-ö. Lena och Maxime driver resebloggen Ladies Abroad och det är alltid lika spännande att följa med på deras äventyr.

Ön Phu Quoc tillhör Vietnam men ligger utanför Kambodjas kust. Enklaste sättet att ta sig dit är att flyga en timma från Saigon, jag betalade ungefär 200 kronor för en enkelbiljett. Ett långsammare sätt, men där man upplever mer, är att köpa en utflykt från Saigon till Mekongdeltat med avslut i Kambodjas huvudstad Phnom Penh och sen ta sig landvägen till Kambodjas kust och båt över till Phu Quoc.
Long Beach phu quoc vietnamnFrukt phu quoc Vietnam

Phu Quocs mest kända strand Long Beach ligger på öns västkust och börjar strax söder om största orten Duong Dong. Som namnet säger så är stranden lång, men inte så bred, och är kantad av resorter och hotell. Hotellen är låga och inte så pråliga, sanden är gyllengul och vattnet turkost. I Vietnam är strandzonen fri, vilket betyder att alla kan lägga sin handduk på stränderna framför hotellen men att använda solsängarna kostar pengar för den som inte är gäst på hotelle

Nattmarknad phu quoc Vietnammarknad phu quoc VietnamGrodor marknad phi quoc VietnamMarknad mat phu quoc Vietnam

Duong Dong är inte stort mer än en korsning, en nattmarknad och en strandpromenad, vilket är precis lagom. Mest spännande är nattmarknaden och den delen som serverar mat. Här erbjuds absolut allt från havet; alla sorters fisk och skaldjur, inklusive ormar och grodor. Bland både grodorna och ormarna finns båda levande och redan döda exemplar att välja från. Det mesta som serveras på  nattmarknaden har tillagats på någon av alla grillar som finns.

Under min sexdagarsvistelse äter jag middag alla kvällar på nattmarknaden, julmiddagen inkluderat, och när flip-flopsen blir stulna på stranden och solbrillorna slarvas bort så köper jag nya på samma marknad. Och självklart går kameran varm av allt fotande alla kvällar.

Bai Sao phu quoc Vietnam

Bai Sao phu quoc Vietnam

Long Beach är Phu Quocs mest kända strand men min favorit blev Bai Sao på östkusten, ca 45 minuter med taxi från Long Beach. Här är sanden vit, vattnet kristallklart och turkost och mitt på stranden finns en restaurang och hotell med biljardbord, hängmattsavdelning och en bar med bra häng. Det är ganska många dagsresenärer som besöker stranden, men den känns aldrig full. Om man vill vara mer privat så är det bara att gå åt ena eller andra hållet på stranden och lägga ner handduken.  Till Bai Sao återvänder jag mer än gärna, en vecka här skulle vara maximalt avkopplande.
Vårrullar phu quoc

Färska vietnamesiska vårrullar serveras i hela Vietnam

Ladies Abroad finns det flera inlägg att läsa, också från andra delar av Vietnam.

Boka flyg och hotell till Vietnam

Boka flyg till Vietnam

Boka hotell i Vietnam

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.