Kho Kho Khao och Koh Lipe – två dröm-öar i Thailand

För ett tag sedan var David Skott från Resia i Trollhättan en hel månad i Thailand och reste runt.

Koh Lipe 8

Resan startade i Bangkok för att sedan gå vidare till Phuket där de direkt åkte till Kho Kho Khao. Därefter till Khao Lak och senare Krabi och Ao Nang. Efter det var det dags att åka vidare till Koh Lipe för att sedan ta båten till Penang i Malaysia. Resan avslutades i den mångkulturella staden Kuala Lumpur.

David hade tidigare Koh Lipe som favorit i Thailand och ville därför återvända. En ny favorit blev Kho Kho Khao. Här berättar David om de resmålen han tyckte bäst om från sin resa.

Kho Kho Khao

Ön ligger utanför Khao Lak och båten över tar endast fem minuter. Från Phukets flygplats tar det cirka två timmar. Det som kännetecknar ön är lugnet.

Kho Kho Khao 1

Den är relativt stor till ytan men det bor få inhemska och turisterna är lätträknade. Den två mil långa White Sand Beach är i princip folktom, trots att den erbjuder härlig sand och klarblått vatten.

Kho Kho Khao 3

 

Hotellen ligger ganska ensamma längs med stranden och det gör att man direkt utanför sitt boende har flera kilometer nästan helt för sig själv. Hotellen är få och relativt enkla.

Kho Kho Khao 2

Det bästa sättet att se ön är att hyra moped och åka längs med kusten till de norra delarna. Man möter väldigt få fordon och de flesta man möter tutar och hejar glatt. Det är det bästa med Kho Kho Khao, lokalbefolkningen har inte tröttnat på turister utan uppskattar att man kommer till dem.

En populär båttur är ut till Similan Island, där dykningen räknas som en av de bästa i världen.
Charterarrangörerna har bra kombinationsresor där man kan bo en vecka på Kho Kho Khao och exempelvis en vecka i Khao Lak för att få lite mer liv och rörelse. Ska man inte bo i Khao Lak tycker jag att det är lagom med en dagstur dit, där man kan besöka Tsunami 2004-muséet bland annat.

Kho Kho Khao 6
100 meter längs med stranden från hotell The Kib Resort ligger restaurangen Siam. Den drivs av en ung tjej som bor i huset precis intill. Maten är fantastisk och priserna låga. Hon som äger restaurangen brinner verkligen för sin ö och kan den utan och innan. Genom henne kan man boka mopeder, båtturer och få hjälp med diverse. En i mitt resesällskap blev liggandes i feber och när hon fick höra det tog hon mopeden till centrum och köpte tabletter, dagen efter var han på benen igen.

Koh Lipe

Detta är min favorit-destination i Thailand. Ön ligger precis vid den malaysiska gränsen och erbjuder mjöliga vita stränder, kristallklart vatten och ett mysigt centrum. Lämna skorna på hotellet, här är det barfota som gäller. Huvudgatan består av cement och sand och man kan utan problem knalla in barfota på kvällarna och sätta sig på någon av de små mysiga restaurangerna.

Koh Lipe 2

 

Gillar man reggae finns det flertalet små barer där musiken spelas och det serveras dryck och smårätter. När man går längs med gatan hör man garanterat någon ropa ”yohoo”. De är Madame Yohoo som lockar gäster att smaka hennes Thailändska pannkakor. Stanna och smaka, det är de godaste jag ätit!

Ett måste för den fiskeintresserade är att ta en tur på havet och pröva fiskelyckan. Vi bokar genom Family Resort och de står för båt, chaufför/fiskare och mat. Under en eftermiddag trollar man efter båten och det är i princip garanti för stor fångst. Jag själv har fått makrill på över 10 kg, barracuda, blåsfisk och red snapper. Turen kostar ca 400 sek per person och då får man vara med och tillaga fisken på kvällen, för att sedan äta gratis på deras restaurang. Det är svårslaget att äta egenfångad fisk i solnedgången.

Koh Lipe 7

En kort promenad från centrum ligger Bila Beach. En liten strand med endast en restaurang. Det är ett grabbgäng som driver den och lånar ut snorkelutrustning till sina gäster. De har satt upp några hängmattor runt restaurangen där man kan ta en tupplur i skuggan av en palm. Vissa gånger anordnas konserter på Bila Beach på kvällarna och då är det en stor fest på stranden.

Koh Lipe 6

Vill man se mindre öar runt om Koh Lipe går det att hyra en longtail-båt med chaufför en heldag. Då kryssar man från ö till ö och har de för sig själva.

Koh Lipe 4

Koh Lipe 5

För att ta sig till Koh Lipe är det lättast att flyga till antingen Krabi, Hat Yai eller Langkawi. Från Krabi åker man bil i ca fyra timmar för att ta sig till Pak Bara Pier, och färja där ifrån. Från Hat Yai tar bilen endast två timmar. Från Langkawi går det båt till Koh Lipe.

Vi tackar David för väldigt fina tips och bilder. Ser väldigt härligt ut! David är en av våra nya certifierade specialister och det är inte svårt att förstå att det är just Thailand som är hans specialistområde. Har du frågor och är sugen på att resa till Thailand så tveka inte att kontakta David; david.skott@resia.se eller 0520-381 97. 

Boka flyg och hotell till Thailand

Boka flyg till Thailand

Boka hotell i Thailand

Boka paketresa till Thailand

10 Responses to Kho Kho Khao och Koh Lipe – två dröm-öar i Thailand
 1. Lena i Wales Svara

  Ser verkligen frestande ut!

  • Hallins reseblogg Svara

   Lena i Wales: Visst gör det!!

 2. Camilla Fogelhamre Svara

  Hej
  Har du koll på hur sent kan kan ta sig över till Kho kho khao på kvällen med båten? Vi landar kl. 18 i Phuket och hade hoppas kunna ta oss ut samma kväll.

  • Hallins reseblogg Svara

   Camilla Fogelhamre: Nu har jag fått svar från David Skott på Resia i Trollhättan som har skrivit inlägget. Han svara så här:
   Båten går från Ban Namkem Pier (ca 1 timma från Khao Lak).
   Båten tar max 5 minuter.
   De kör fram och tillbaks över kanalen mellan 06.30 och 19.00.
   Det kostar 10 THB per person, per väg.
   Behöver inte förboaks.

   Hoppas du fick hjälp här!

 3. Ing-Marie Svara

  Ja visst ä Koh Lipe fint. Vi var där i 6 dagar och vi älskade denna ön! Vi bodde på Ko Lipe beach resort,2015 vilket är ett lagom avslappnat.boende.som jag rekomenderaar starkt. God mat och trevlig personal. Bungalosen fanns i flera olika prisklasser.

  • Hallins reseblogg Svara

   Ing-Marie: Så härligt och tusen TACK för tipset. Bra hotell är alltid väldigt bra att få tips om!

 4. Tayfun Svara

  Så härliga bilder. Thailand är verkligen ett drömresemål.

  • Hallins reseblogg Svara

   Tayfun: Visst är det! Många vackra platser!

 5. Jessica Svara

  Tänkt ka till Thailand, . Min undrar är finns det några bra och fina ställe för barn med lite aktivitet t, ex ruschbana.. Har en på 11 år..
  Tänkt åka i feb -17 i 3 v , Tips !! Tacksam för svar !!

  Eller kring Malaysia =)

 6. […] i Trollhättan. David har redan delat med sig av en mängd tips här i bloggen. Bland annat om två ... blogg.resia.se/2016/11/18/fredagsintervjun-mot-david-skott

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.