10 gamla godingar – Londons äldsta restauranger: Gästbloggare Gerd Pedersen

En av de bästa tidsmaskinerna i London är någon av alla de gamla restaurangerna med flera hundra år på nacken. Att träda innanför dörren är som en resa tillbaka i tiden och man fångas av en speciell atmosfär som brukar kickar igång fantasin. Jag tycker att det är roligt att besöka dem för att få en känsla av svunnen tid och för att miljöerna är spännande. Maten de serverar är traditionell brittisk med mycket vilt, ostron, sunday roast, curry eller puddings och prisnivån varierar från 5 pund för en sandwich till en sjötunga för 40-50 pund.

Restaurang The Rules

The Rules anses vara Londons äldsta restaurang och har legat på 35 Maiden Lane sedan 1789 och blev berömd för sina ”porters, pies and oysters”.

1. Rules
Om du för en liten stund vill känna dig som ”Downtown Abbey” så ska du gå till Rules och äta lunch. Serien har nämligen gästspelat där för några avsnitt sedan. Rules lär vara Londons äldsta restaurang och startade som en ostronbar 1789. Historien sitter i väggarna och atmosfären känns gammaldags engelskt. Jag tycker bäst om december på the Rules med den värmande kolbrasan i entrén och de överdådiga julprydnaderna som ramar in hela restaurangen. Men oavsett årstid är ostronen fantastisk och alla klassiska brittiska rätter som till exempel steak and kidney pie, grillad sjötunga eller rib of beef med yorkshirepudding är vällagade och goda. Priserna varierar mellan 20-35 pund för en huvudrätt. Rules har tidigare haft egna jaktmarker och många rätter på menyn består av vilt som rådjur, kanin eller and. Besökarna består mest av affärsmän och lite äldre turister som trängs runt borden. Senaste gången satt jag bredvid ett äldre par från Boston som berättade att de varit på bröllopsresa till London 1964 och då skrapat ihop pengar för att kunna äta en lyxig middag på Rules. Nu var de tillbaka, 50 år senare, för att firade sitt guldbröllop på Rules. Ett extra plus är den vänlige dörrvakten i hög hatt som snabbare än kvickt kan vinka in en taxi så man slipper springa i regnet till Covent Garden Tube station.

35 Maiden Lane, Covent Garden, WC2E 7LB London
www.rules.co.uk
Tunnelbana: Covent Garden, Leicester Square eller Charing Cross

Efterätten Syrup sponge cake på Rules, London

Efterrätterna på Rules är i en klass för sig. Här är en av mina favoriter syrup sponge cake men jag kan även tänka mig en sticky toffee pudding.

Restaurang Wiltons, London

Wiltons har flyttat runt på olika adresser sedan 1742 – här blir man uppassad i sann Jeevesanda och jag anar Wodhouse i väggarna.

2. Wiltons
Precis som flera andra berömda restauranger i London så började Wiltons som ett fiskstånd 1742 där George William Wilton sålde skaldjur. De två gånger jag har besökt Wiltons har jag känt mig som besökare i en helt annan värld med perfektion, klass och tradition som ledord. Maten håller god klass och för någon timme befinner man sig i en värld där minsta vink hörsammas av den lågmälda och vänliga serveringspersonalen; känner du för rysk kaviar så uppfylls din önskan omedelbart av de kvinnliga servitriser som kallas för nannies (barnskötare). Tanken med att ha kvinnliga servitriser(iklädda en slags uniform) som kallas nannies är för att man skulle känna sig som hemma när man kom till Wiltons – om man inte åt upp sin huvudrätt kunde the nanny vägra att servera efterrätt. Om man bra vill insupa atmosfären utan att äta ska man satsa på den nya ostronbaren. Huvudrätterna kostar mellan 20 pund för en vegetarisk risotto till 48 pund för en grillad sjötunga.

55 Jeremyn street, London SW1 6LX
www.wiltons.co.uk
Tunnelbana: Green Park

Bord på restaurang Quality Chop House, London

 

Rustikt och enkelt men ack vilket fantastiskt kött som serveras på Quality Chop House.

3. Quality Chop House
Köttälskare måste besöka Quality Chop House! Här har det serverats rustika kötträtter sedan 1869 – till en början till de hårt arbetande invånarna i East London men numera till en blandad skara av ”professionals”. I den kulturminnesmärkta lokalen finns original båsen kvar, rustika ekbord och svartvitrutiga golvet – och allt från porslinet till den trevliga personalen känns genuin och äkta. Men Quality Chop House är inte bara en restaurang utan också en vinbar med ett utmärkt sortiment, slaktare och butik – allt ligger vägg i vägg på Farringdon Road. Lunchen är utsökt och serveras till ett bra pris eller vad sägs om skinka, ägg och confiterad potatis plus ett glas rödvin för 10 pund eller Chop & glass för 15 pund? Jag brukar inte äta fläskkotlett men väljer det gärna att välja det här eftersom den är god och serveras på nya sätt varje dag. Menyerna byts ständigt och för att få en idé om variationerna så kan man titta på deras hemsida.

Mat på restaurang Chop house, London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad vore ett chop house utan chops?

88-94 Farringdon Road, London EC1R 3EA
http://thequalitychophouse.com
Tunnelbana: Farringdon (5-10 minuters promenad)

4. Simpsons on the strand
Simpsons ligger precis vid The Strand. Matsalen är stor och pampig med bås längs sidorna och en mer öppen del i mitten. Restaurangen öppnade 1828 och då var det huvudsakligen ett schack- och kaffehus. Simpsons har haft många kända personer som gäster och till den skaran kan Charles Dickens, Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) och William Gladstone räknas. Jag tycker det är väldigt trevligt att äta sunday roast för att då rullas vagnen med den stora silverkupolen fram och därunder finns det massor av olika slags kött såsom kalkon, fläsk, entrecote eller kyckling. Köttet man valt ut skärs upp eller trancheras vid bordet. Jag är alltid fascinerad av den här typen av restaurang eftersom det hela tiden pågår ett skådespel i perfektion. Det flamberas vid ena bordet, maträtter bärs in på enorma brickor med stort lock och dessutom är det oftast en feststämning i lokalen eftersom många av gästerna valt den här restaurangen för att fira födelsedag eller bröllopsdag. Jag föredrar söndagseftermiddagarna för då är det fullproppat och en härlig stämning i lokalen. En huvudrätt kostar mellan 20 och 35 pund – min favorit roast rib of scottish beef kostar 31 pund och serveras med ugnsbakad potatis, savoykål, yorkshirepudding och gravy.

En enorm trolley på restaurang Simpsons, London
Hos Simpsons rullas en enorm trolley runt mellan borden och det är bara och välja vilket kött man vill ha.

 

100 Strand, London WC2R0EW
www.simpsonsinthestrand.co.uk
Tunnelbana: Embankment, Charing Cross, Covent Garden eller temple.

 

 Restaurang Sweeting, London

Sweetings är en riktig pärla med vänlig personal, pinfärsk fisk och underbar atmosfär – men här serveras enbart lunch.

5.Sweetings
Här serveras den bästa fisklunchen i London och har gjorts så sedan 1889. En genuin restaurang med superba råvaror och all fisk och alla skaldjur kommer från hållbart fiske.

Antingen kan man sitta vid bardisken eller längre in i den lite trånga lokalen. Oavsett så är det väldigt trevligt att trängas bland alla Citys finanslejon som tar sin lunch här. Stammisar har egna donkers med namninskription  – ölsejdlar i tenn – som är väl nedkylda när ölen hälls i. Senaste gången satt jag vid bardisken och damen som serverade mig och fem andra gäster berättade om en stamkund som besökt Sweetney minst en gång i veckan i över sextio år. Jodå, han hade sitt eget bord och en egen donker. Jag vet inte riktigt vad jag ska rekommendera för det mesta är otroligt gott. Men fiskpuddingen är fantastisk god och catch of the day är alltid bra. Priserna varierar, en chef’s fish pie kostar 16 pund och vill man ha ärtor till så är det ytterligare 4 pund.

Inga bordsbeställningar – de gånger jag har besökt Sweetneys har jag hängt på låset klockan 11.30 och alla gångerna fått bra platser.

Sweetings utsökta fiskpudding, London

Sweetings utsökta fiskpudding med lock av potatismos och en välkyld ”donker” med kall öl.

39 Queen Victoria Street, London EC4N 4SF
www.sweetingsrestaurant.com
Tunnelbana: Manison House

 

Stearinljus på Gordon’s wine bar, London

Gordon’s wine bar är belägen i en häftig lokal och gillar man ost och vin ska man definitivt tränga sig in och försöka få bord – på sommaren finns det även en uteservering.

6. Gordon’s wine bar
Mitt i smeten, mellan Charring Cross Station och Embankment, ligger Londons äldsta vinbar: Gordon’s wine bar från 1890. Gamla stenvalv, fladdrande stearinljus i gamla vinbuteljer och vansinnigt trångt men charmigt. Först och främst så har de ett vinsortiment som är fantastiskt, dessutom misstänker jag att alla som arbetar där är sommelierer. På menyn finns mycket den populära osttallrik där man kan välja mellan tjugo olika ostar till exempel en vällagrad cheddar från Cambridgeshire eller en Stilton från Nottinghamshire. Gordon’s är populärt och de tar enbart bordsbokning för sällskap över åtta personer. Så det gäller att ha tur eller planera in en sen lunch eller tidig middag.

Middagsgäster på Gordon’s Wine bar, London

1890 öppnades Gordon’s Wine bar av Angus S. Gordon och 1975 övertogs vinbaren av Luis Gordon vars son Simon Gordon nu driver den. De båda Gordon familjerna är inte i släkt.

47 Villiers Street, London WC2N 6NE
http://gordonswinebar.com
Tunnelbana: Embankment eller Charing Cross

Criterions matsal är pampig, London

Criterions matsal är pampig och arkitekturstilen kallas neo-bysantinsk – taket är en skimrande himmel av guldmosaik.

7. The Criterion
Alldeles vid Piccadilly ligger Criterion. Matsalen är en av de vackraste i London med ett fantastiskt innertak som kan ge nackspärr. Byggnaden är kulturminnesmärkt och om man kan sin Sherlock Holmes så vet man att doktor Watson träffar en vän på Criterion i ”En studie i rött”. Jo då, Criterion förekommer även i Downtown Abbey! Det finns tre möjligheter när man besöker Criterion, man kan ta en drink i baren, äta middag eller dricka afternoon te. (Just nu ett av de bästa i London sägs det). En god cocktail med eller utan alkohol (de är bra på alkoholfria drinkar) är ett bra alternativ om man bara vill njuta av den vackra byggnaden.

224 Piccadilly, London W1J 9HP
http://www.criterionrestaurant.com
Tunnelbana: Piccadilly Circus

 

Skylt på Simpson’s tavern, London

Simpson’s tavern är en autentisk restaurang och pub med rustik brittisk mat som ligger gömd i en gränd – få turister hittar hit.

8. Simpson’s Tavern
Simpson’s har legat i den trånga gränden Ball Court i City sedan 1757 men först 1916 var damer tillåtna att beträda detta etablissemang. Restaurangen har traditionella bås med plats för sex personer men kommer man ensam så får man dela bord – vilket är väldigt trevligt. Alla rätter är från det traditionella brittiska köket och det sägs att det mesta av vad som finns på menyn i dag serverades även för 250 år sedan. Full english breakfast för 9,50 pund är en favorit men även daily specials för mellan 8-10 pund bjuder på trevliga upplevelser; jag är väldigt förtjust i deras beef and real ale pie. För det mesta så väljer jag puben och en av alla deras traditionella sandwichar med rostbiff och karamelliserad lök eller bacon med smält stilton för 5 pund. Restaurangen har enbart öppet under veckodagar mellan 8.30 (måndagar 11.30) till klockan 15.30.

gatuskylt Simpson’s Tavern, London

I 258 år har Simpson’s Tavern serverat mat i City – gatuskylten är en fantastisk påminnelse om hur London växt fram.

Ball Court, 38 Cornhill, London EC3V 9DR
http://www.simpsonstavern.co.uk
Tunnelbana: Bank, Monument eller Canon Street

9. Jamaica Wine House
Om man fortsätter från Simpson’s Tavern så ligger Jamaica Wine House eller ”the Jampot” alldeles bredvid – i den trånga gränden St Michael’s Alley och har legat här sedan 1668. Här träffades slavhandlare och köpmän med västindien som marknad för att diskutera affärer. Jag undrar om den nötta stenen vid entrén har funnits där hela tiden och hur många människor som klivit över tröskeln. Egentligen är det här ingen restaurang men jag tar med den eftersom jag tycker att den har väldigt goda sandwichar som görs efterhand. Byggnaden är kulturminnesmärkt och det är alltid trevligt att ta sig dit och äta en traditionell sandwich med cheddarost, salt beef eller spitfire sausage för 4-5 pund.

Jamaica Coffee House, London

Här fanns Londons första Coffee House 1652 som totalförstördes i den stora branden 1666 – två år sedan öppnade Jamaica Coffee House här.

St Michaels Alley, Cornhill, London EC3V 9DS
www.shepherdneame.co.uk/pubs/london/jamaica-wine-house/food
Tunnelbana: Bank, Monument eller Canon Street

Veeraswamy
Vad vore en tur till London utan en god curry? 1926 öppnade Veeraswamy och det är den äldsta indiska restaurangen i London. Det är en annorlunda upplevelse att gå hit om man i vanliga fall äter sin curry på Brick Lane. Lokalen har en spännande och lyxig inredning och ligger på Regents Street väldigt nära Piccadilly Circus. Rätterna är eleganta och påminner mycket om de nya asiatiska restauranger som serverar förfinad asiatisk mat. Här serveras klassiska rätter från flera olika regioner i Indien. Kom ihåg att diskutera styrkan på maten. Första besöket där beställde jag, mot personalens inrådan, en hot curry och det var inte speciellt väl överlagt.  Huvudrätterna kostar omkring 20-30 pund och menyn skiftar ständigt efter årstiderna. Jag har vid ett tillfälle ätit Kerala prawn curry som är den godaste curryn jag någonsin har ätit.

99 Regent Street London W1B 4RS
http://www.veeraswamy.com/
Tunnelbana: Piccadilly Circus

Text & foto: Gerd Pedersen som driver bloggen En turist i London
G
erd har skrivit flera inlägg hos oss som har varit mycket populära. Du hittar alla inlägg här.
Gerd Pedersen har sedan tjugo år tillbaka London som sitt  favorit resmål där hon har sina egna stråk och smultronställen. Hon besöker allt spännande och oväntat vilket ena dagen kan vara ett källarcafé i Mayfair och andra dagen en utomhusateljé med street art i Shoreditch. Bloggen En turist i London startade hon 2005 som en kom-ihåg-lista för vänner som ville åka till London och som frågade efter spännande aktiviteter. Sedan dess har hon fyllt på med en hel del tips. 

Är du sugen på att åka till London hittar du våra resor här. 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.