Thomas guide till Kuba del II

Här kommer Thomas andra guide till Kuba där han berättar mer om de kubanska städerna Viñales, Cienfuegos och Trinidad. Här kan du läsa del ett. 

Viñales Cuba Viñales

Transportation:
Att åka lokalbuss mellan turistresemål är för de flesta inget alternativ eftersom det innebär väldigt långa restider med många stop, byten och väntetider. För att lyckas måste du vara spansktalande och inte ha något emot trånga ytor utan A.C.
Det finns dock två stora bussbolag för direktbussar mellan de populäraste resemålen i Kuba. Via Azul och Transtur. I Havanna är Transtur att föredra eftersom de avgår inne i staden istället för via bussterminalen utanför. Prissättningen $12 är den samma för båda bussarna. Bussen avgår vid Hotel Inglaterra framför Parque Central på morgonen vid 8 tiden och är framme i Viñales till lunch. Biljetter kan bl.a. köpas på Hotel Inglaterra, som förövrigt är ett väldigt fint boende med en varierad och bra frukostbuffé för $6 som kan köpas fram till 10 oavsett om man bor där eller inte. 
Hus i Viñales, Kuba

Sightseeing:
Att komma till Viñales efter Havanna är väldigt uppfriskande, denna stilla by på landsbygden har en lugn och skön atmosfär. Området Viñales har ett häftigt landskap som delvis är platt och bördig röd jord och delvis höga limestone klippor som ser ut att komma från ingenstans. Byn består av en huvudgata med restauranger, affärer och agenturer. I mitten av gatan finns ett torg med en kyrka. Runt om huvudgatan ringlar sig några kvarter där nästan varje familj erbjuder boende. Stadens hotell ligger en bit utanför staden, vilket gör att staden har behållit sin lantliga charm. Staden har till synes inga barer, men om helgen när kvällen kommer så spelas det hög musik vid torget och affärerna runt om torget förvandlas till barer. Kyrkan i Viñales, Kuba Hus i Viñales, Kuba

Toppattraktionen här är en 4 timmars häst tur genom tobaksfälten där man ser den imponerande naturen samt tobaksodlingens olika skeden. Vår bonde kunde ordna en privat tur för $25/pp. Denna tur omfattade även ett besök i en lång grotta där vi badade i totalt mörker. Vi fick även en uppvisning utav hur cigarrtillverkning går till utav en engelskspråkig guide. Den avslutades med provsmakning utav den färdiga cigarren. Om man önskade kunde man köpa 6 st handrullade cigarrer för $15 direkt ifrån bonden.Mural de la Prehistoria Viñales, Kuba

Andra dagen hyrde vi cyklar för $5 och tog oss till Mural de la Prehistoria samt de grottor som de befriade slavarna en gång gömt sig i. Båda är inom behagligt cykel avstånd på var sitt håll ifrån byn. Man behöver bara svänga en gång åt varje håll så båda är lätta att hitta utan karta. Det är något längre och brantare till grottorna som nås genom att ta vänster vid bensinmacken. Båda sevärdheter kostar $3, men vid grottan ingår det en drink i baren. Mural de la Prehistoria är en enorm bergsmålning från 60-talet, här kan man rida en kort runda i gräset på en tjur eller häst. Om man gillar lite lättare klättring i naturen så kan man bege sig upp bakom berget med målningen och klättra upp till dess utkikspunkt.Män som spelar trummor Viñales, Kuba

Cienfuegos
Liksom Havanna och Trinidad är staden med på Unescos världsarvslista och har mängder av fina kolonialbyggnader. De pampigaste finns kring torget Parque Jose Martì. Därifrån leder gågatan, Avenue 54 en ner till huvudgatan Calle 37. Där kan man ta en lokalbuss längst Melacòn, den kör förbi stadium ner till Palacio de Velle ungefär varje kvart och kostar 1 Peso (ej C.O.C).

Människor på gatan, Cienfuegos, Kuba

Bussen från Viñales kostar $32 och avgår 7:00 med Transtur (direkt till centrum, Parque Jose Martì), eller 07:30 med Via Azul (till busstationen). Bussarna från Havanna avgår liknande tider och passerar Cienfuegos innan de når Trinidad en timme senare.
Vår buss var framme vid 13:00 och då vi bara stannade en natt så tog vi en taxi $8 direkt till Rancho Luna, som är en fin och ren strand, 2 mil utanför staden, som knappt hade några besökare. Starnden Rancho Luna, Kuba

Eftersom där varken fanns bussar eller taxibilar väntandes så bokade vi även returresa till boendet. På kvällen letade vi upp bankomaten i närheten av Parque Jose Martì och vandrade genom centrum ner till en pir.

Då direktbussarna till Trinidad började gå först vid 13:00, tog vi oss en tur ner längst Melacòn. Vi bokade aldrig buss vidare i Viñales så vi tog oss lite tidigare till busstationen för att köpa biljett till Trinidad. Där mötte vi två andra som skulle till Trinidad så då delade vi en Taxi $6 med dem istället för bussen som kostade samma men avgick senare.

Trinidad
Trinidad är en fantastiskt fin stad som matchar alla de vackra vykort tagna av staden. Alla byggnader kring Plaza Mayor har blivit fint restaurerade och målade i färglada färger. Gatorna är täckta av gammal kullersten och man kan lätt vandra runt de fina gatorna i timmar utan att tröttna. På grund av sin välkända skönhet så kommer det busslaster av turister hit, vilket stundvis kan känns lite överväldigande. Men bara man inte har en alltför bestämd rutt utan går i motsatt riktning, så kan man njuta av de fina gågatorna.

Veteranbil Trinidad, Kuba Färgglada hus Trinidad, Kuba

Vandra runt omkring vackra Plaza Mayor och ner längst Josè Martì till Parque Cèspedes som är stadens andra torg. I närheten finns även en bankomat. På kvällen samlas de flesta vid Plaza Mayor där Casa de Música ligger, framåt midnatt fortsätter de med energi vidare till Disco Ayala som ligger 500m uppåt i berget inne i en grotta.
12km utanför staden så finns dess vackra strand Playa Ancón. Det går inga lokalbussar dit men det finns en turistbuss som passerar förbi de tre hotell som ligger nära stranden. En tur/retur biljett kostar $2. Bussen går dit kl 9 och 11 samt tillbaka vid 15 och 18. Taxi dit kostar $6 och runt hotellen finns taxi tillbaka. Vid stranden kan man ta en båtsnorklingstur för $10/p man kan även snorkla direkt ifrån land ca 4 km innan stranden Playa Ancon. Något som kanske är lämpligt om man valt att hyra cykel för dagen $3. Det tar ca 1 timme att ta sig till stranden och det finns inte mycket belysning efter mörkrets infall.Vackra stranden Playa Ancón, Kuba

Övrigt:
Hörde från flera resande att Playa Giron var väldigt vackert och att man kunde snorkla direkt ifrån stranden. Hade tyvärr inte tid att åka dit själv då det låg lite utanför turistbussarnas rutt. Men kanske just därför så är det också inte alls lika välbesökt som t.ex. Varadero, som också är väldigt vackert men som endast har diverse hotell resorter.

De vi delade taxi med fann att man alltid kunde få samma pris av en taxi per person som turistbussarna så länge man var minst 4 personer, i alla fall om man kan lite spanska. Det kan vara värt att testa om man vill åka under lite andra tider till platser utanför bussens rutt. Vi tog en delad taxi tillbaka till Havanna från Trinidad, eftersom det var samma pris, men med fördelen att man kan komma direkt till önskat boende på något kortare tid.

Byggnad i Havanna, Kuba

Upptäck Kuba du också! Här kan du boka prisvärda flyg och hotell. 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.