Thomas guide till Kuba del 1

Vår kollega Thomas har varit på en riktigt spännande resa runt om i Syd- och Centralamerika och nu har vi turen att få ta del av hans resa här på bloggen!

American classic bil, Kuba
Unikt på Kuba:
Kuba är sedan 60-talet en kommunistisk diktatur. Detta har format landet till det unika land det är idag. En stor del av detta beror på den handelsblockad som USA tilldelat landet och alla länder som har direkt import/export med Kuba. Avsaknaden av inhemska bilmärken och svårigheterna med import har gjort att Kuba länge inte haft tillgång till nya bilmodeller. Detta har gjort det viktigt för kubanerna att underhålla de bilar som redan fanns i landet. Vilket gör landet till det med flest american classic bilar per invånare. Idag har det dock blivit lättare att importera bilar till Kuba så andelen amerikanare sjunker år för år.

Något mer som diktaturen fört med sig är ett förbud mot utländsk media så som radio och tv. Det är förbjudet att importera satellit utrustning och radiokommunikation med lång räckvidd. Förutom ett glest kanalutbud på hotellet så finns det stora begränsningar på internet. Dels så har ”internet” åtkomst begränsningar som gör att det snarare är cubanet än internet. Men mest påtagligt så har nästan ingen tillgång till cubanet i hemmet på grund av den höga kostnaden och den långsamma hastigheten. Denna höga kostnad och låga hastighet kommer sig utav att landet ännu inte är direkt fiberanslutet till internet utan all anslutning sker via telefonlinjer eller satellituppkoppling. Övriga större öar i Karibien är anslutna direkt via amerikanska höghastighetskablar. Något som inte varit möjligt för Kuba, fast det är tal om kommande samarbete med Venezuela. Det finns heller inget 3G/4G nät på ön för trådlöst bredband. Detta gör att man endast kan komma i kontakt med internet genom ett fåtal dyra och långsamma internet caféer. Denna avsaknad utav direktkontakt med omvärlden gör så klart Kuba till en häftig tidsresa och semesterparadis.

Buss. Kuba

Inför resan:
För att åka till Kuba krävs det förutom giltigt pass, ett Tourist Card som fås genom ambassadens hemsida kuba.se. Skicka ifyllt formulär med passkopia och banköverföring. Inga speciella vaccinationer krävs men Hepatit A+B är rekommenderat. Eluttagen är de två tunna platta stift som finns i USA. Det är dock bäst att kontrollera detta inför din resa.

Valuta:
Bankomaterna accepterar utländska kort så länge de är upplåsta för utlandstransaktioner och inte är amerikanska (ex. American Express). Alla automater på Kuba verkar ha ett eget påslag på 3% för kreditkort. Växlingskontoren tar de vanligaste utländska valutorna, men amerikanska dollar har 10% i extra påslag. Bortsett från det extra påslaget för att växla dollar så är valutans kurs jämställd med dollarn. Bankomaterna ger endast ut Peso convertible (C.O.C) men det finns egentligen två valutor Peso och C.O.C. vilket kan orsaka förvirring. 30 Peso motsvarar 1 C.O.C, båda benämns dock som Peso eller $ i skrift. Det är därför svårt att avgöra om ett pris är skrivet i Peso eller C.O.C. annat än att priset nog känns oväntat högt om det är skrivet i Peso.
En smörgås eller en klase bananer kostar ca 10-15 Peso. Det enda som turister eventuellt kan använda Peso till är gatumat, frukt eller lokala bussar. Fruktstånd och matvagnar accepterar dock glatt C.O.C. till varierande kurser, om växel ges så är den i Peso. I allmänhet ska man vara lite uppmärksam på vilka sedlar man får i växel.

Boende:
Alla hotell ägs av staten och finns i begränsat utbud. När turismen ökade till Kuba tillät därför staten kubaner att hyra ut ett eller två rum i sin bostad. Dessa benämns Casa Particular och är alltid markerade på husets utsida, många av dessa finns idag med som alternativ hos resebyråer. Det kan vara ett kul alternativ att bo i Casa Particular eftersom man kommer närmare kubaners vardag och kan få personlig information och hjälp med utflykter. Dessa boenden finns också till betydligt lägre priser från $15-25.
De flesta restauranger har ingen frukostmeny så oftast vill man ha frukost på sitt boende. Värt att tänka på då är att priserna för frukost i efterhand är per person medans priset för frukost inkluderat i boende är per rum så oftast tjänar man på att boka boende med frukost. Tänk på att det är boenden i vanliga hem så inget hem är det andra likt, vare sig det gäller standard eller avstånd till sevärdheter. Hus i varmare länder har så klart inte samma behov av isolering och kan ha lite mer lyhörda rum, vilket kan få en att känna sig lite väl nära sin kubanska familj.
Nästan alla boenden har en dubbelsäng och en enkelsäng, A.C. och egen toalett och dusch, men varmvatten är inte självklart. För att undvika att hamna i ett allt för enkelt hem eller alltför avsides rekommenderas det att ta hjälp av en resebyrå som valt ut boenden eller att göra lite efterforskningar innan bokning. Det krävs också någon extra dag vid bokning eftersom inga boenden har internet och därför inte kan ge direktsvar på förfrågningar.

Gatubild. Registreringsskyltar. Kuba

Mat och dryck:
Som i de flesta länder i Karibien är det för den ovane inte rekommenderat att dricka kranvatten i större mängder. 1,5 l vatten eller 33 cl öl säljs i kiosker för ca $1. Var uppmärksam på att förseglingen på vattnet är obruten då det händer att tomma flaskor fylls på med kranvatten. Längst med turiststråket i Havanna kan man köpa sig en läskande mojito för $1,5. En flaska enklare havanna club rom kostar ca $3 i affären så många kubaner samlas vid torgen för att dela ett glas med gamla och nya vänner.
Maten på Kuba är inte jättespännande, vanligaste ingredienserna är ris, bönor, kyckling och griskött. Slakt av nötkreatur är avgiftsbelagd och därför finns äkta nötkött oftast bara tillgänglig på finare restauranger eller hotell. Sallad och fruktutbud är oftast styrt av vad som finns tillgängligt för säsongen. Dressing eller andra tillbehör än peppar och salt samt olja och vinäger är ingen självklarhet och ingår endast om menyn anger det. En mättande måltid kan fås för ca $5.
Alla priser är snittpriser för turister 2014 men priserna på mat och dryck varierar kraftigt, speciellt uppåt. De flesta restauranger har en prissättning som gör att endast de med konverterad utländsk valuta har råd att äta där.Drinkar Havana club

Snart kommer även Thomas guide till Havanna här på bloggen så håll utkik!

Blev du sugen på att åka till Kuba?

Boka flyg och hotell till Kuba

Boka flyg till Kuba

Boka hotell på Kuba

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.