Bästa Londontipsen

För ett tag sedan hade vi en tävling där man kunde vinna boken, Mitt London av Jon Pelling. För att vinna boken skulle man ange sitt bästa London-tips. Bland svaren finns mängder av godbitar som jag gärna vill dela med mig av.

Många har angett de klassiska sevärdheterna/aktiviteterna som alltid är populära när man kommer till London. Många kan inte tänka sig ett Londonbesök utan att se en musikal. Flera har tipsat om Lejonkungen. Jag såg den när jag var i New York och det finns bara ett (två) ord. Se den! Flera vill se en fotbollsmatch medan andra gärna shoppar på Harrods. Vaktparaden på Buckingham Palace tycker flera är intressant. Här kan du läsa mer om förberedelser och fina platser att besöka!

ThinkstockPhotos-163930495

Förberedelser och allmänna tips

Innan resan så sätter Marie sina barn framför skärmar, uppslagsböcker och resetidningar för att låta dem ta reda på vad de vill se och göra – och sedan göra London i deras ögon! Conny tycker en kombination är bra och tipsar om att varva centrala Londons utbud med pubar, museer, affärer och teatrar med ytterområden och småstäders lugna och pittoreska miljöer. Han rekommenderar är Hampstead och Greenwich men även Windsor och Guildford. Janne har ett bra tips för dig som vill upptäcka det ”osynliga London”. Ta som utmaning att undvika Oxford Street och Piccadilly Cirkus – då tvingas man hitta nya vägar som leder till upplevelser man inte får om man följer den gängse turistströmmen! Dessutom blir det mycket billigare!

Trevliga promenader, platser och museer.

Här är verkligen tips att ta med sig för dig som besöker London och söker mysiga områden.

• Gå upp tidigt på morgonen, gärna vid halv sju redan. Köp en kopp gott kaffe och en god morgoncrossiant och ta sedan en underbar morgonpromenad på Russels Square som är ett väldigt vackert kvarter. Slå dig ner och njut av ett London som ännu inte vaknat. Intill ligger praktfulla Russels Hotell.  Du kanske också möter andra morgonpigga som rastar sina hundar i parken och får ett härligt: Good morning dear, som gör din dag!

bayswater_road
Konst på Bayswater Road. Bild lånad här. 

• Under en söndagseftermiddag rekommenderas att ta en promenad och beskåda all konst av varjehanda slag som har hängts upp och utbjuds till försäljning vid det långa staketet utmed Bayswater Road.

• Strosa runt på torget vid Covent Garden bland alla marknadsstånd och butiker. Besök charmiga The Tea House där de har många olika sorters te, fina koppar och tekannor.

• Åk till Fulham och Bishops Park som är en fantastisk park alldeles intill Themsen. Intill finns underbara restauranger, caféer och bra shopping utanför de vanliga turiststråken.

ThinkstockPhotos-459380081

• Promenera på Southwalk från Westminster Bridge längs med Themsen och österut. Vid Tower Bridge kan man köpa glass som med fördel äts uppe på bron samtidigt som man beundrar utsikten över London.

• Se The Tempel Church och området runt omkring samt en fika i kryptan i St Pauls Cathedral.

TempleChurch-Exterior
The Temple Church. Bild lånad från Wikipedia.  

• Ta en sightseeingtur och se staden från vattensidan. Båt upp till Kew Gardens (den går ända upp till Hampton Court om man är sugen på det) för en fantastisk dag i denna enastående botaniska trädgård. Mycket sevärt även för den som inte är det minsta trädgårdsintresserad! Åk nedströms till härliga Greenwich och/eller Thames Barrier. Mitt bästa tips är båten från Westminster via Thames Barrier till Greenwich och observatoriet där du så klart måste fota dig stående gränsle över noll-meridianen. Ta gångtunneln UNDER Themsen och sedan det coola förarlösa tåget tillbaka in till centrala London igen. Tips: sitt längst fram i första vagnen eller så nära du kan komma.

greenwich
Det förarlösa tåget. Bild lånad från Visit Greenwich. 

• Gör en rundvandring på Shakespears Globe Theatre vid Themsen och få en inblick i Londons historia och hur det var för människor från olika samhällsklasser att gå på teater i början på 1600- talet. Här kan du läsa mer, köpa biljetter och se hur teatern ser ut.

ThinkstockPhotos-104658136

• Ta tunnelbanan till Hampstead och Hampstead Heath och utkikspunkten över London.Vidare med buss och en promenad till Highgate Cemetery – en makalöst fascinerande kyrkogård, inte för att den är fin utan till stor del helt utelämnad till naturen som tar över de gamla gravarna. Det kostar att gå in men det räcker långt att se in genom gallerstaketet på vägen till ingången.

EgyptianAvenue_HighgateCemetary

• Ta en promenad och besök Colombia Road Flower Market. Här kan du går runt och mysa i flera timmar – mängder av caféer och småbutiker.

• Styr kosan mot South Bank, på Themsens södra sida. Här bjuds på gratisunderhållning – framför allt under helgerna. Här vimlar av gatukonstnärer – eldslukare, stålmannen, jonglörer och klassisk, brittisk stand up. Utsikten över floden, parlamentet och Big Ben är bästa tänkbara. Bonus: hela nöjet är gratis. En bit bort, på the Queen’s Walk, vid Millenium Bridge, väntar Tate Modern för den som känner för att varva promenaden med konst.

Kensington Roofgarden är helt gratis och Europas största takterass. Det kan vara upptaget av events så ring och kolla innan.

Kensington_roof_gardens1
Vackert på Kensington Roof Garden. Bild lånad från Wikipedia. 

Gå från Themsen genom Temple Garden via Grays Inn, jurist och domstolskvarter i klassisk Londonmiljö, gasljus var kvar till för några år sen, sluta på Lincoln Fields Inn med Sir John Soanes Museum, bara museivakterna är värda ett besök.

d
Bild från Sir John Soanes hem/museum. Bild lånad från Visit Britain-blogg som skriver mer om museet här. Det är gratis att besöka museet. 

Bermondsey Street, en ”småstadsgata” mitt i storstan, har mycket att erbjuda. Bland annat bra krogar, caféer och konst. Ett tips är att besöka Fashion and Textile Museum. Om du sen gör ditt besök under Bermondsey Street Festival blir det en ”fullpoängare”! Läs mer här. 

Om du har ledsnat på shopping och all folksamling runt Oxford Street så gå ett par kvarter norrut till Charlotte Street. En helt annan känsla med sin lugna atmosfär och utmärkta caféer och restauranger.

ThinkstockPhotos-139740674
Grafitti i Shoreditch. 

• Ta tunnelbanan till Old Street och gå sedan österut. Vandra genom Shoreditch och titta på all grafitti och besök ett av de mysiga caféerna. Fortsätt österut då det är söndag och vandra på Brick Lane. Insup de goda dofterna från alla indiska/bengaliska restauranger. Avsluta vid Spitalfields med alla mysiga affärer.

Jag hoppas ni fått ordentligt med inspiration på många annorlunda och trevliga ställen att besöka i London?! Vi passar på att tacka alla som har svarat i vår tävling!

2 Responses to Bästa Londontipsen
  1. Mia Svara

    Sist vi var i London hade Hoxton hotel (superbra) finfint erbjudande, vissa nätter kostade typ 100 kr om man bokade fler än två el dylikt. Undrar om det fungerar så ännu…: )

    • Hallins reseblogg Svara

      Mia: När det gäller erbjudanden på specifika hotell så kan det vara bra att gå direkt till hotellets hemsida. Men jag vet att det ibland dyker upp erbjudanden. Så hör med din säljare om det finns något som är aktuellt nu!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.