3 av Europas mest prisvärda weekendstäder

(Uppdaterad 191104) Drömmer du om att besöka så många platser som möjligt runt om i världen? Att samla härliga reseminnen och historier att berätta? Det gör i alla fall vi! Men brist på tid och pengar sätter tyvärr ibland stopp för detta. I Europa finns det många städer dit en resa varken kräver massor med uttagna semesterdagar eller en stor resebudget. Här kommer därför tips på weekendresor till några av de billigaste städerna runt om i Europa. I dessa städer kan du komma riktigt billigt undan eller passa på att unna dig lite mer lyx än vanligtvis.

1. Warszawa
Warszawa i Polen är en spännande stad med mycket kultur och historia och hit tar du dig både snabbt med billigt. Staden har utvecklats mycket under den senaste tiden och nu hittar du ett stort utbud av restaurangen, barer, kulturupplevelser och shopping här. Warszawa klättrar på listan över trendiga weekendstäder i Europa!

Promenera runt i vackra Gamla stan som har fått en plats på UNESCOs världsarvslista eller i det hippa området Praga. Praga är den delen av Warszawa som fortfarande är bevarat i sitt ursprungliga skick efter andra världskriget. Kulturpalatset är Warszawas högsta byggnad och en av stadens kända sevärdheter. I Park Lazienki, en stor vacker park mitt i Warszawa, kan ta en paus och vila upp fötterna. Spana samtidig in Palac Lazienkowski som ligger precis vid vattnet.

rf-warszawa-93333159Park Lazienki och Palac Lazienkowski.

Vill du trängas bland Warszawas hipsters bör du ta dig till Plac Zbawiciela och besöka någon av de populära barerna Plan B och Bistro Charlotte. Annars hittar du mycket restauranger och barer i Praga eller den livliga stadsdelen Mokotów. Om du vill äta traditionell polsk mat ska du besöka Warszawas äldsta och mest välkända restaurang U Fukiera.
Mycket av shoppingen är centrerat till gallerior i Warzawa. För den som är shoppingsugen så är Zlote Tarasy, precis vid central stationen, ett populärt shoppingcenter med restauranger, massor av butiker och en stor biograf. Även Arkadia, Polens största shoppingcenter, kan vara värt ett besök. Lite mer spännande och annorlunda shopping hittar du på Bazar na Kole som är en stor marknad i Warszawa.

Boka flyg och hotell till Warszawa

Boka flyg till Warszawa

Boka hotell i Warszawa

2. Kraków
Krakow blev nyligen framröstad till Europas bästa weekendstad 2014. Förutom att prisnivån är betydligt lägre än i Sverige så finns det otroligt mycket att se och göra här i Polens kulturstad. Här finns även rolig shopping och bar- och restauranglivet är riktigt bra, oavsett om du vill äta billigt eller lyxa till det.

Boka flyg och hotell till Kraków

Boka flyg till Kraków

Boka hotell i Kraków

3. Vilnius
Bara en kort flygresa bort ligger Vilnius, Litauens huvudstad, som de senaste åren har staden blivit ett populärt weekendresmål.

Att besöka det bohemska och färgglada området Uzupis är ett måste när du är i Vilnius. Uzupis är en egen republik som ofta jämförs med Montmartre i Paris och här är kulturlivet stort! Här kan du titta på gatukonst, kika in på ett galleri, shoppa i små boutiquer och vila fötterna något av alla kaféer. Besök marknaden Tymas där lokalborna samlas på torsdagar för att handla ekologiska varor från litauiska böner. Oavsett om du ska handla något eller inte är det är härlig atmosfär.

Uzupis
Uzupis

Gamla Stan i Vilnius är en av de största och här finns det mycket restauranger, barer och kaféer. Bra internationella restauranger finns det gott om men missa inte att upptäcka det Litauiska köket när du väl är här! Forto Dvaras är ett exempel på en restaurang som servar traditionell litauisk mat som är värt ett besök.

Vilnius erbjuder även bra shopping och mycket här är betydligt billigare än hemma, vilket ju gör det extra kul att shoppa. För exklusiv shopping ska du besöka gatan Gedimino och i Gamla Stan hittar du småbutiker som säljer hantverk, konst, accessoarer och antikviteter. Akropolis och Europa är två stora shoppingcenter för den som vill ha allt på samma plats. Är du mer intresserad av second hand-shopping ska du besöka söndagsmarknaden Blusturgis i utkanten av Gamla Stan.

Boka flyg och hotell till Vilnius

Boka flyg till Vilnius

Boka hotell i Vilnius

Bubblare Budapest
Ytterligare en billig stad är Budapest och om du inte har varit här ännu bör du definitivt åka hit snart!

Staden är indelad i 23 olika diskrikt, döpta med romerska siffror. Distrikt V, VI och VII ligger i centrala Budapest och här finns ett stort utbud av restauranger, sevärdheter, och shopping. Liszt Ferenctér i distrikt VI är ett torg fyllt av restauranger, barer och kaféer som är en populär samlingsplats i Budapest.

Staden är känd för alla sina vackra badhus så för alla er som älskar att bada – åk hit! Széchenyi baths och Gellert Baths är de mest populära badhusen med både inomhus- och utomhuspooler som varierar i storlek och temperatur. Basta, få behandlingar och njuta av det varma vattnet i poolerna.

Gellért Bath Budapest
Gellért Bath

Gatan Andrassy är en av de största shoppinggatorna i Budapest och här hittar du det mesta i shoppingväg. Om du gillar vintageshopping gör Budapest dig inte besviken, staden har en stor secondhandkultur! Gatan Kiraly utca som går parallellt med Andrassy är en bra utgångspunkt och här finns många butiker, bland annat populära Retrock. Här hittar du även många bra restauranger, barer och kaféer med uteserveringar. Ecseri Piac är en av de största marknaderna i centrala Europa och lördagar sägs vara bästa dagen att besöka marknaden. Här finns allt från böcker, hantverk och antikviteter till vintagekläder, smycken och möbler.

Här kan ni läsa om 5 sevärdheter och 6 saker du inte får missa i Budapest.

Mer om vad du kan göra i Budapest hittar du här.

Boka flyg och hotell till Budapest

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka weekend till Budapest

Boka biljetter till sightseeing och sevärdheter

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.