Guide till mitt Antalya, Turkiet: Gästbloggare Marie Hagén

Antalya är för många en flygplats man slussas ut till turistorterna Alanya, Side och Kemer från. Många vet inte att Antalya är Turkiets fjärde största stad och en stor turiststad bland turkarna själva. Cirka 1,5 miljoner människor bor här och staden pulserar av liv både under sommar- och vintertid. Häng med vår gästbloggare Marie Hagén som ger dig tipsen som förgyller resan till Antalya.

guide antalya

Här finns värme, god och hälsosam mat, bra shopping, stränder och ett myllrande cityliv. Dessutom finner du underbara gamla delen av staden med sin vackra hamn, lite orientalisk exotism, stora berg med hiking och till och med slalombackar.

Sevärdheter i Antalya – Kaleiçi

Kaleici-antalya-resfeber

Den mest kända stadsdelen i Antalya är Kaleiçi, gamla stan. Ursprungligen var Kaleiçi en fästning med ringmur och fortfarande finns en stor del av ringmuren kvar. Det mest kända i denna mur är Hadrianus port, en vacker och pampig entré som är ca 2000 år gammal.

I gamla stan finns både en liten sandstrand, en hamn med utflyktsbåtar, shopping samt en ökande mängd boutiquehotell och trendiga restauranger. Här finns även stadens äldsta hammam, Sefa Hammam. Där kan man bli skrubbad och masserad för en billig penning i valv som dateras till 1400-talet.

Hamnen i gamla stan är nyrustad och rejält uppfräschad. Här finns det gott om uteserveringar och en mängd turistbåtar som väntar att få köra dig ut på en sightseeingtur runt Antalya. Det finns ett litet vattenfall och en mängd höga bebodda klippor att kika på från vattnet och en båttur på 1-2 timmar räcker gott och väl för att se stan från vattnet.

Ett tips är att leta sig uppåt i gamla stan till någon av de många restauranger eller kaféer med fin utsikt över hamnen för att njuta av solnedgången och en bit god mat. Använd gärna sajten tripadvisor.se för att hitta de bästa restaurangerna i Antalya just där du befinner dig.

I Antalya ligger ett lysande arkeologiskt museum. Här finns samlat de vackraste fynd från alla vackra arkeologiska utgrävningar som finns i området runt Antalya. Antalya museum hittar du där Konyaaltistranden övergår i stadskärnan. För att se lite mer av staden kan man från Antalya museum ta spårvagnen som går längst vattnet, genom innerstaden och förbi gamla stan.

Stränder i Antalya

antalya-stränder

Det finns två stora stränder i Antalya. Dels finns den långa sandstranden Lara, som ligger rätt långt utanför staden. Här är det fullt av stora hotellkomplex och turister.

Min favoritstrand är Konyaaltistranden, en milslång strand som ligger mitt i stan. Konyaalti är en blåflaggad klapperstensstrand. Den är stenig, vilket ger vattnet en underbart ren känsla och man slipper släpa in en massa sand hem på kvällen. En solstol på stränderna i Antalya kostar mellan 5 och 10 TL.

Utflykter Antalya

Vägen söderut från Antalya går först efter den vackra kusten, för att sedan gå in i de massiva Taurusbergen. 6 mil söderut från Antalya hittar du byn Olympos. Den sista biten åker man på en liten avstickare som slingrar sig vackert neråt i bergsdalen. Hit kommer de turkiska unga bohemerna och bor i trädkojor och dricker chai på de många uteserveringarna. I Olympos får man inte missa att äta turkiska crepes, som heter Gözleme. De är goda med potatis, kött eller spenat, eller varför inte nutella? Vägen genom lämningarna av den tidigare troliga staden Lycia, daterad 700 före Kristus, leder till den populära stranden Cirali.

Stannar du vid Cirali till kvällen rekommenderas en promenad genom skogen till eldarna som bildas på marken här via gaser som hittar sin väg upp ur jorden. En ficklampa eller mobil med ficklampsfunktion är bra att ha som guide genom skogen i skymningen.

thermessos
Thermessos

Några andra av mina favoritutflykter ligger inom en halvtimmes resväg från Antalya. Det är bland annat ruinerna efter den maffiga bergsstaden Thermessos. Här finns en stor amfiteater som ser ut att sväva med utsikt över bergen ända mot Antalya. Inte ens Alexander den store kunde inta den otillgängliga staden 333 BC. Mitt emot avfarten mot Thermessos ligger Karain caves, som är grottor där människor har bott i mer än 25000 års tid. Båda dessa ställen kräver att man klarar av att gå i lite backig skogsterräng.

perge
Perge

Perge ligger mer lättillgängligt och platt till, det är en imponerande gammal stad. Här finns gamla, pampiga badhus, kolonngator och maffiga formationer. De allra mest imponerande pjäserna i Antalya muséet kommer från Perge, som uppenbarligen varit en mycket förmögen stad.

Text & foto: Marie Hagén, resefamilj.blogspot.com

Blev du sugen på att kolla in Turkiet? Klicka här för paketresa till Antalya.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.