Sagoresmål

Ibland kan man i filmer se de mest fantastiska ställen som man nästan inte tror är sanna. Vilka av följande sagoresmål/sevärdheter har du sett i verkligheten? Och vilka drömmer du om att se?

10 sagoställen att drömma om!

1. Ta Prohm, Kambodja

529134489

 

Det är som att kliva rätt in i Djungelboken där djungeln har tagit över Ta Prohm-templet i Angkor. Templet byggdes i slutet av 1100-talet men övergavs i mitten på 1500-talet då de stora kapokträden började växa över templet. I början av 1900-talet återfann man templet och började restaurera.

2. Taksang Monastery – Tigernästet, Bhutan

178889611

Tigertemplet ”hänger” på en klippvägg 3.140 meter över havet. Det finns inga andra vägar dit än en smal stig som slingrar sig uppför berget. Bhutan känns fortfarande som ett sagoland trots att det numera är möjligt att besöka landet som annars är så slutet och som haft helt egna lagar. T ex började man kinte titta på TV förrän 1999.  Här hittade jag en intressant artikel om Bhutan och Tigernästet om du är intresserad av att veta mer.

3. The Dark Hedges, Antrim, Nordirland

508885327

Bokträden planterades av familjen Stuart i slutet av 1800-talet för att göra vägen upp till sitt hus extra påkostad och fin. Träden har vuxit och antagit en aning skrämmande former. Många känner säkert igen träden från serien Game of Thrones.

4. Kappadokien, Turkiet

125922726

 

Grottstaden Kaymakli i Kapadokkien bildades för över 30 miljoner år sedan genom ett vulkanutbrott. Genom hålen som bildats har det byggts upp en hel stadsdel med hus upp till 12 våningar.

5. Neuschwanstein, Bayern, Tyskland

147668073

Slottet byggdes av kung Ludvig II 1869. Byggnaden och läget är verkligen fantastiskt så det är inte konstigt att det är ett av världens mest besökta slott eller att fungerat som inspiration för Törnrosas slott i Disneyland.

6. Casa Batllo, Barcelona, Spanien

454931739

Många nöjer sig med att se det helt otroliga Casa Batllo på usidan. Den är visserligen sagolik men missa absolut inte insidan. Med en enorm lekfullhet är huset byggt med så många funktioner och utsmyckningar som man inte tror är möjligt. Helt otroligt att detta moderna mästerverk byggdes redan i början av 1900-talet.

7. Pamukkale, Turkiet

154356727

Likt stora bomullstussar som man bara skulle vilja slänga sig i reser sig Pamukkales berömda klippavsatser uppför berget. De vita färgen har bildats av det kalkhaltiga vattnet som runnit här i tusentals år. Förr kunde man bada i det kalkrika vattnet som anses välgörande men sedan några år tillbaka får man nöja sig med termalbaden som ligger intill.

8. Pera Palace, Sintra, Portugal

148984567

Ännu ett sagoslott som ligger i den magiskt vackra staden Sintra i bergen ovanför Lissabon. Tåget som tar cirka 40 minuter går flera gånger i timmen. Jag rekommenderar varmt ett besök här! Slottet ligger på toppen och är byggt i mitten av 1800-talet av Ferdinand !! av Portugal.

9. Vasilijkatedralen, Moskva, Ryssland

455272873

På Röda torget i Moska hittar du ännu en byggnad som ser ut som det är hämtat från en saga. I mitten på 1500-talet lät Ivan den förskräcklige bygga detta mästerverk till minne av erövringen av Kazan.

10. Meteoras, Kalampáka, Grekland

536610971

 

Det är smått otroligt hur man har kunnat bygga detta kloster högst upp på flera av klipporna. Redan på 800-talet bodde folk bland bergen och för att skydda sig mot fienden lät man bygga kloster som skulle vara helt otillgängliga. Munkarna använde sig av rep för att hissa upp byggmaterial och sedan även sig själva för att komma upp och ner. Idag har man skapat vägar så att man kan besöka klostren. Bor du i Parga så är det cirka 4 timmars bilresa hit.

Berätta för oss om fler sagoställen du sett eller vet om! Vill du ha hjälp att besöka någon av dessa platser så tveka inte att höra av dig till oss på Resia.

 

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

6 Responses to Sagoresmål
 1. FREEDOMtravel Svara

  Skrev en kommentar precis… vet inte om den kom fram?

  • Hallins reseblogg Svara

   Freedomtravel: Nej, jag ser inte att någon ligger och inväntar granskning? Skriv igen : )

 2. Inredningshjälpen Svara

  Åh det finns ju så många fantastiska platser att resa till.. Bloggade igår om min resa till Maldiverna för ngt år sedan, vilket paradis. Vill gärna få in lite mer resetips, inspiration till resor, hotelldesign osv i min blogg känner jag!
  Kul att ha hittat hit till dig!

  Inredningshjälpen/Anette

 3. Hallins reseblogg Svara

  Inredningshjälpen: Åh, så kul. Måste jag genast gå in och läsa. Skulle du vilja gästblogga hos oss så är du mer än välkommen. Maila mig på margareta.hallin@resia.se

 4. Bara brittiskt Svara

  Meteora vill jag se även om jag som kvinna inte har tillträde till alla kloster – det är naturen jag är ute efter. Av samma anledning vill jag till Elbsandsteingebirge (”Saxiska Schweiz”) I östra Tyskland som ser ut som ett europeiskt Wyoming.

  • Hallins reseblogg Svara

   Bara brittiskt: Wow! Visste inte om detta ställe men efter googlande blev jag väldigt nyfiken!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.