Kända broar

I Göteborg pågår många diskussioner om ett nytt brobygge mellan Hisingen och centrum. Eriksberg och Lindholmen bebyggs allt mer och Göta Älvbron från 1942 börjar bli ganska skröplig. Det pratas om cykelbroar och förstärkning men ännu är inget beslut fattat.

Många städer har broar som blivit världskända på grund av sin form och sin funktion.

Karlsbron – Prag

c

Karlsbron, som öppnades 1402, är utan tvekan Prags mest berömda sevärdhet där den sträcker sig över floden Moldau. Den är endast öppen för fotgängare som dagligen passerar bron. Bron, som är cirka 500 meter lång pryds av fantastiska statyer som samsas med ”konstnärer” som vill måla av ditt porträtt och försäljare av souvenirer.

Tower Bridge – London

470676971

Ingen som har varit i London missar en av världens mest kända broar, Tower Bridge. Bron öppnade 1894 och är 244 meter lång. Bron är en så kallad klaffbro som till en början drevs av ångmaskiner. Om detta och mycket annat kan du få veta mer om när du besöker ångmaskinemuséet som finns i ena tornet. Mellan de två tornen går en gångbana och där du kan få en fin översikt av London.

Brooklyn Bridge – New York

185808572

Mellan New York City och fastlandet, samt Long Island går det flera broar. Den mest kända är Brooklyn Bridge som är den äldsta hängbron i New York med sina snart 150 år. Bron är nästan 500 meter lång och är ett populärt turistmål då man på ett övre plan kan promenera över till Brooklyn där den populära Brooklyn Park ligger. I det undre planet kör bilarna i tre filer åt vardera håll.

Rialtobron

138023451

Tillsammans med Markusplatsen är Rialtobron en av de mest populära sevärdheter för turister som besöker Venedig. Den första bron som byggdes färdigställdes redan på 1100-talet. Bron har därefter ersatts med andra material. 1591 blev den byggd i sten och har stått stadigt sedan dess. Uppe på bron, som mäter 48 meter, finns turistbutiker som är populära.

Ponte Vecchio – Florens

478693801

Egentligen en ganska oanselig täckt bro som trots det är en stor turistmagnet i Florens där den vilar över floden Arno. Precis som Rialtobron byggdes Ponte Vecchio i trä till en början. Stenbron, som står kvar än idag, byggdes 1345. Florens är en av Italiens mest populära städer och den är inte särskilt stor till ytan. Alla vill besöka bron så ett tips är att vara här tidigt på morgonen. Bron består av tre valvbågar och är cirka 90 meter lång.

Kedjebron – Budapest

200362704-001

Kedjebron är en mäktig bro som med sina 375 meter sträcker sig mellan Buda och Pest över Donau. På bron, som öppnade 1849 och var den första bron över Donau i Budapest, finns både gångbana och biltrafik. Den är perfekt att gå över om du besökt slottet på Buda-sidan där du kan ta en bergbana nedför. Eller så kanske du haft en skön stund på Hotel Gellérts fina spaavdelning. På andra sidan bron på Pest-sidan får du inte missa att besöka Nagy Vásárcsarnok, den stora saluhallen.

Golden Gate

medwt16016

Frågan är vilken av alla dessa broar som är mest känd men visst är Golden Gate San Franciscos enda riktiga landmärke? Bron är den yngsta i den här samlingen då stod färdig 1937. Bron är öppen även för gångttrafik men inte sena kvällar och nätter. En rolig anekdot är att det tog fyra år att måla bron i dess karaktäristiska röda färg.

Nu är frågan vilka av dessa broar du sett? och har du någon favorit?

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

11 Responses to Kända broar
 1. Marie O Svara

  Har inte sett nån av dom i verkligheten…ja förutom Göta älvbron då! Men den känns ju inte så exotisk när man bor här nere i götet..! 😉
  Golden gate bron ser väldigt fin ut på alla foton, så den skulle man vilja se i verkligheten! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Marie O: Ja, den är verkligen härlig med sin röda färg som syns och är så karaktäristisk!

 2. Nina Svara

  Ojdå! Den enda bron jag inte besökt är den i Florens…kanske blir det nästa tripp då 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Nina: Oj, då har du sett många! Florens är ju inte så långt bort!

 3. Marie Svara

  Alla utom Golden gate, men den blir det till sommaren!

  Vill dock slå ett slag för några andra favoritbroar. En är jättegammal och de andra är inte så gamla:

  Ponte della Maddalena eller Ponte Diavolo: http://it.wikipedia.org/wiki/Ponte_della_Maddalena

  Storseisundets bro längs Atlanterhavsveien (eller hela vägsträckan så klart : http://en.wikipedia.org/wiki/Storseisundet_Bridge. Ja många läckra broar överhuvudtaget i det området, snedkabelbroar, flytande fackverksbroar…

  Sveriges i mina ögon vackraste bro, Uddevallabron: http://sv.wikipedia.org/wiki/Uddevallabron

  Inget fel på Öresundsbron och Högakustenbron heller, men Uddevallas får min röst.

  Hälsningar från byggnadsverksintresserad…

  • Marie Svara

   Ja här är de andra fina broarna i Norge: http://sv.wikipedia.org/wiki/Krifast

   • Hallins reseblogg Svara

    Marie: Så kul med fler tips! Tror jag får göra ett inlägg till. Det är något med broar som fascinerar mig. Tänk t ex på vår ”egna” bro, Öresundsbron, och hur den förbinder två länder!

 4. Lena i Wales Svara

  Broar är facinerande!
  Jag har sett alla ovan, utom dem i USA.
  Har inge favorit, tycker om alla!

 5. Bara brittiskt Svara

  Ja jag är ju tacksam over Öresundsbron som tar mig till jobbet varje dag. 😀
  Jag har sett Tower Bridge, Kedjebron och Rialto samt även faktiskt en version av Rialto som den SKULLE ha byggts innan den ändrades.
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/02/01/churchill-och-wiltonmattorna/

  Likaså har jag sett Kedjebron i mindre format när dess skapare skulle göra provbygget innan han åkte till Budapest:
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2013/11/04/marlow-vid-themsen/

  När det gäller brittiska broar är ju Forth Railway Bridge utanför Edinburgh imponerande (och det är läskigt att sitta I sista tågvagnen over). Den mest kända bron I England är nog Clifton Suspension Bridge I Bristol:
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2013/11/11/englands-attonde-storsta-stad/

  • Hallins reseblogg Svara

   Bara brittiskt: Låter som du är lika brointresserad av som jag är. Men jag såg ju världens första järnbro, The Iron Bridge i Shropshire! Men den har du säkert sett också : )

 6. Bara brittiskt Svara

  (England utöver London alltså…)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.