Skottland – Shetlandsöarna: Gästbloggare Angelica Hay

Den här veckan tar vår gästbloggare, och tillika Skottlandsexpert, Angelica Hay med oss till vackra Shetlandsöarna i Skottland. Följ med på en resa i tv-seriens ”Shetlands” spår och upptäck varför Shetlandsöarna borde stå med på alla svenskars bucket list.

Vy från The Croft Museum, Shetland
Vy från The Croft Museum, Shetland


Skottland har varit en populär destination för filmmakare så länge filmkameran har funnits och många skottlandsresenärer säger sig ha blivit inspirerade att komma hit på grund av någonting de sett på tv eller film. Inte så konstigt då Skottlands natur är majestätisk, drömsk och vidunderligt vacker, som gjord för episka berättelser, både i film och bokform.

Shetlandsöarna

Idag tänkte jag ta dig med på en liten tripp till Skottlands nordligaste utpost och tillika den plats där serien ”Shetland” till stor del utspelar sig. Shetlandsöarna, med andra ord. Dessa vindpinade öar har blivit ett allt populärare resmål på sistone just pga. filmatiseringen av Ann Cleeves kriminalromaner om kommisarien Jimmy Perez, som just nu går på svensk tv.

Men dessa öar, precis som hela Skottland, är förstås väl värt ett besök vare sig man har läst böckerna, sett serien, eller ej. Naturen, djurlivet, inklusive shetlandsponnyerna och 200 000 lunnefåglar, de karga majestätiska klipporna samt människorna som lever så isolerat på de små utspridda plättarna av land där Atlanten och Nordsjön möts i stormiga vågor, är skäl till varför denna ibland lite bortglämda ögrupp borde finnas med på alla svenskars bucket list. Med skandinaviskklingande ortsnamn och rikt vikingaarv känns Shetland hemtamt, men ändå så fascinerande annorlunda, som en helt annan värld.

Jimmy Perezs hus i Lerwick
Jimmy Perezs hus i Lerwick

Lerwick

I Lerwick, ögruppens största samhälle, hamnar du ganska snart vare sig du anländer till ön med den enda färjelinjen som angör Shetland, den från Aberdeen via Orkney, eller med flyg. Risken finns att du, vilket färdsätt du än valde, känner dig lätt illamående och i behov av en stärkande kopp kaffe. Havet är ofta stormigt och turbulens i luften mer regel än undantag. Det är dock oftast inget at oroa sig för. Reser du i Perez fotspår tar du din fika på Peerie Shop Cafe eller Montys Bistro kända från serien. Passa också på att besöka kommisariens hus, Lodberry, just vid vattnet innan du lämnar Lerwick för vidare upptäckter av de mer än 100 öarna som utgör Shetland.

Fair Isle Skottland
Fair Isle

Fair Isle

Kanske väljer du att någon gång under din vistelse besöka Fair Isle, ön dit handlingen i Blå gryning är förlagd, mellan Mainland (Shetlands huvudö) och Orkney. Att ta sig mellan öarna är ett äventyr i sig och måste förstås ske med båt eller flyg. I det här fallet kan du välja på ett sjusitsigt flygplan eller båten the Good Shepherd som är både postbåt och passagerarfärja. Tre gånger i veckan seglas sträckan sommartid.

På Fair Isle finns ett fågelobservatorium som drar till sig fågelskådare från hela världen och ön är också hemvist till de stickade Fair Isle tröjorna du säkert hört talas om. Vandringsleder finns det gott om och är du intresserad av arkeologi och geologi får du ditt lystmäte i stort sett vartän på ögruppen du befinner dig, då den är klassad som en geopark och det finns över 6000 arkeologiskt intressanta platser här. På Fair Isle finns också två vackra fyrar, en enda affär, 70 invånare och oändligt med vacker natur.

Shetlandsöarna har mycket mer att erbjuda, både när det gäller platser i Ann Cleeves böcker och annars. Men om du hellre skriver en blivande bästsäljare själv än reser i fiktiva karaktärers fotspår ska du boka in 13 till 15 november 2015 i almanackan. Då hålls nämligen Shetland Noir, en kriminalromansfestival dit många nordiska författare, bl a Håkan Nesser, kommer att finnas på plats för att ge sina bästa skrivartips.

Text: Angelica Hay, Scottish Moments
Bilder: www.shetland.org

Vill du läsa mer om Shetland och Skottland, besök gärna min blogg www.scottishmoments.com

Vill du uppleva Skottland och Shetlandsöarna?

Boka flyg och hotell till Shetlandsöarna

Boka flyg till Shetlandsöarna

Boka hotell på Shetlandsöarna

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.