Jamaica reseguide: Gästbloggare Marina Gummesson

Jamaica är inte vilken karibisk ö som helst. Jamaica är valet för dig som både vill ha vita sandstränder, kristallklart vatten, vajande palmer OCH fantastiska utflyktsmål, kultur, historia och en genuin atmosfär.


Flicka och Guiden Benjamin, JamaicaGuiden Benjamin lånar ut sina dreadlocks till min dotter Moa. Nine Miles, Bob Marleys hemby.

Här har du nämligen några av Karibiens bästa stränder men också en fascinerande historia och kultur. Hit kom Christopher Columbus seglande in i numera Discovery Bay och påbörjade öns spanska era. Den varade i över hundra år men sedan kom engelsmännen som efter flera sammandrabbningar körde bort spanjorerna som flydde i bukten som idag kallas Runaway Bay. Både spanjorerna och senare engelsmännen tog hit slavar från Afrika för arbete på plantagerna under 1600- och 1800-talet, en tid då bland annat legendariska personer som Cudjoe, hövding över de fria slavarna och rebellerna som kallades marooner verkade och gav engelsmännen tufft motstånd. Det är från dessa afrikanska folk som dagens jamaicaner härstammar. Engelska är modersmål men även patois som är en blandning av flera västafrikanska språk och engelska.

Stranden i Runaway bay, Jamaica
Stranden i Runaway Bay

Jamaica är också hemvist för världens snabbaste man, Usain Bolt och förbi hans hemtrakter, Trelawny, åkte vi på väg till och från flygplatsen. En person som nästan är än mer synonym med Jamaica är Bob Marley. Bob Marley and the Wailers spred reggaen världen över och Marley har blivit en legend. Inte så långt från Runaway Bay ligger Bob Marleys hemby Nine Miles uppe i bergen. Här föddes han 1945 och bodde fram till dess att han som tonåring flyttade med sin mamma till Kingston. Men släktingar bodde kvar här och därför fanns också huset kvar och Bob återvände ofta hit även som vuxen för att återhämta sig. När han dog av cancer 1981 lades han här för sista vilan i ett mausoleum tillsammans med sin bror som sköts ihjäl av polis i USA. Mamma Marley ligger också här i ett eget mausoleum. Här guidar anhängare av rastafaris, den religion som Bob Marley också bekände. Hela stället badar i rastafärgerna rött, gult och grönt och överallt finns bilder på Marley och citat. Låttexterna är ofta politiska men med ett fredligt och antirasistiskt budskap. En tur upp i bergen gör också att du får se något mer av ön än stränder och turistställen.

Skylt med texten one love, Jamaica
Nine Miles, Bob Marleys hemby

Upp till bergen kan du också åka om du vill titta närmare på det berömda och exklusiva jamaicanska kaffet. Blue Mountains-kaffet är vida känt och ska vara jättegott.

En annan känd dryck från Jamaica är förstås rommen. Det finns flera producenter, bl a Appleton, som har destillerier dit du kan åka för att titta och smaka. Både kaffe och rom kan du fynda här jämfört med om du skulle köpa samma vara i Sverige. Detsamma gäller cigarrer, både jamaicanska och kubanska.

Kock lagar jerk chicken, Jamaica
Jerk chicken-tillagning

Mat på Jamaica

Lokala maten är god. Det jag gillade mest var Jerk chicken och festivals. Jerk är en speciell kryddblandning av lök, kryddpeppar, chili, kanel, timjan och andra kryddor som används på barbecuegrillad fisk, fläsk, kyckling mm. Festival är friterade majsmjöls-dumplings och smakar som friterade munkar med inslag av pepparkaka.

Åker du charter till Jamaica landar du oftast i Montego Bay och vi bodde våra två veckor i Runaway Bay som ligger mitt på Jamaicas norra kust och ca en timme från Montego Bay. Från Runaway Bay är det nära till många sevärdheter och intressanta platser men Jamaica är en stor ö så var beredd på att prioritera bland det som finns att se och göra om du är här i bara två veckor.

Människor vid vattenfallet Dunns river falls, Jamaica
Dunn´s River Falls

Sevärdheter på Jamaica

  • Dunn´s River Falls. Ett vattenfall som du kan klättra uppför, ca 200 meter högt. Också inspelningsplats för Bond-filmen Dr No med Ursula Andress och Sean Connery.
  • Stilla ta sig fram på floden Martha Brae River på en flotte.
  • Blå lagunen, Port Antonio. Är du född på 70-talet som jag kommer du säkert ihåg kultfilmen Den blå lagunen med Brooke Shields från 80-talet. Den filmen är inspelad här på ön.
  • Mata kolibris på Rocklands bird sanctuary.
  • Mystic Mountain. Upplevelse och äventyr för familjen med lite större barn. Linbana, vattenruschkana mm.
  • Möta krokodiler på Black river
  • Negrils vackra stränder
  • Vacker tropisk trädgård, Coyaba River Gardens
  • Bond-skaparen Ian Fleming bodde stundtals på Jamaica och hans hus, Goldenye, är idag omvandlat till en resort. Flera Bond-filmer har spelats in på ön.

Klimat på Jamaica

Jamaica har tropiskt klimat med vad det innebär för flora och fauna. Vi fick se kolibris, palmer och andra tropiska växter. Landet har flera floder som börjar uppe i bergen och gör att det finns god tillgång på sötvatten så kranvattnet går att dricka.

Vill du veta mer om Jamaica och läsa mer om våra utflykter, hotellet mm? Besök bloggen reseinspiration.com. Där hittar du också Spotify-listan med de allra bästa reggaelåtarna som får dig i stämning inför och under resan!

Text & foto: Marina Gummesson, Reseinspiration – Den outtröttlige resenären

Blev du sugen på att uppleva denna färgstarka ö? Klicka här för resa till Jamaica.

Boka flyg och hotell till Jamaica

Boka flyg till Jamaica

Boka hotell i Jamaica

Boka paketresa till Jamaica

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.