Weekend Paris: Gästbloggare Rosita Lincoln

(Uppdaterad 191007) Mina fördomar drattar på ända omgående. Parisbor är trevliga. Mångmiljonstaden är lätt att navigera i. Paris är både charmigare och vackrare än jag kunde tro. Jag förälskar mig pladask och har bästa tipset för hur du får den känslan.

Cykel i Paris

Glöm Hop-On-Hop-off bussar. Jag har ett bättre förslag att uppleva Paris! Det smartaste sättet att bli bekant med en stad, dess väderstreck, platser och sevärdheters avstånd och förhållande till varandra – är att ta sig runt av egen motor. Upplev Paris nära och effektivt med cykelsightseeing! I fyra timmar cruisar vi fram på blå cyklar med vår engelsktalande guide från Blue Bike Tours. Det är en berusande känsla att vid sitt premiärbesök förstå var Eiffeltornet ligger i förhållande till Louvren och andra landmärken. Utöver dessa ”must do”, får vi också se Notre Dame, paradgatan Champs-Élysées, Triumfbågen, Love Bridge och mer.

Människor framför Sacre couer, Paris

I Amelie de Montmartres fotspår

Jag fortsätter att uppleva Paris till fots, närmare bestämt i Amelies fotspår. På Montmartres kullar sitter konstnärer med staffli och färggranna tavlor. Kullerstensgränder omges av putsade stenfasader med balkonger i snidat svart järn med klängande blomster. Som en vit marängbakelse tronar Sacre Coeur på toppen av Montmartre. I trappan nedanför kyrkan sitter ett hav av människor, men inte fler än att du lätt finner en plats att njuta av musikanten för dagen. Montmartre vill jag heller inte vara utan på min Parisresa.

Drinkar i ParisBild till vänster: Miss Ko. Bild till höger: Sacrée Fleur

En smakresa

Säg Paris och gourmanden får något saligt i blicken. Det får jag också när tänker på mina restaurangupplevelser där. På ultracoola Miss Ko, på en sidogata till paradgatan Champs Elysses, njuter jag den godaste sushi fusion. Inredningen är uppseendeväckande – en kombination av stramt och samtidigt lite knasig.

En helt annan restaurangupplevelse, och lika superb är Sacrée Fleur. Den rustika lilla restaurangen i Montmartre med väggar av brunt murbruk och robusta träbord har en meny som tilltalar köttälskaren. Prova anka från menyn, den smälter i munnen. Boka bord, den populära restaurangen rankas högt på Trip Advisor och är ofta fullbokad.

Och om vädret tillåter, köp en baguett och varför inte också en flaska vin från supermarket och avnjut den i Luxemburgträdgården några minuters promenad från Saint-Michel Fountain i Latinkvarteren.

Människor framför eiffeltornet, Paris

Paris från ovan

Paris är en vidunderlig syn från ovan. Från Triumfbågen är utsikten gratis. Dessutom får du bra lårmuskler av att gå uppför de 400 trappstegen, som betalar sig i en vacker utsikt. Smart också att ta till om du har glömt att boka alternativt inte fått plats för en förköpt biljett till Eiffeltornet. Att köa utan förköpt biljett kan ta timmar – fråga dig om du prioriterar den tiden för ett weekendbesök.

När aftonens mörker sänker sig letar du förslagsvis upp en snygg takbar. Här kostar drinkarna mer, på till exempel på Terrass Hotel i Montmartre, men så har du också en mäktig vy över Paris landmärke Eiffeltornet. Tornet som glittrar varje heltimme från klockan 21 och in på småtimmarna och det är så berusande vackert.

Jag är hopplöst förlorad, förälskad i Paris.

Text & foto: Rosita Lincoln, Rosita reser

Boka flyg och hotell till Paris

Boka flyg till Paris

Boka hotell i Paris

Boka weekend till Paris

Boka alla upplevelser i Paris

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.