Att göra i Rom

Idag gästas resebloggen av Eskil Fagerström som är författare och journalist, till vardags på Sydsvenskan i Malmö. Hans hjärta klappar dock extra för Italien, ett land som han besökt om och om igen under snart trettio års tid.

Hösten 2013 gav han ut sin första guidebok, ”Mitt Rom”, som innehåller runt 200 personliga tips om sevärdheter, mat och shopping i den eviga staden. I vår 2015 kommer en uppföljare, ”Mitt Toscana och Umbrien”.

MittToscana_promo-författar-1

Eskil berättar:

I Rom är himlen nära. Inte bara i form av påven och den katolska kyrkan.

Nej, jag menar den verkliga skyn. Den skymtar högt upp mellan höga, medeltida hus som tränger ihop sig utmed smala gator. Eller så strålar den av bländande solsken under heta augustidagar, då alla infödda romare antingen drar från stan eller ligger och pustar i dunklet bakom fördragna gardiner och stängda fönsterluckor. Under sådana dagar vaknar stan först till liv vid tio eller elva på kvällen – då är det middagsdags.

Att Rom byggdes på sju kullar är en gammal myt. Och visst stämmer den, även om några av de klassiska kullarna snarare är lätta sluttningar flera avsevärt högre höjder inte finns med i uppräkningen av de berömda sju.

Den kuperade terrängen betyder också magnifika utsikter över en av världens vackraste stadshorisonter, två tusen års arkitektonisk historia badande i ett mjukt, gulaktigt medelhavsljus.

Kort guide till Roms bästa vyer

Janiculum

 

EFAresia_gianicolo

Den allra vackraste utsikten över Rom får man från kullen Janiculum (Gianicolo), som avgränsar centrum i sydväst. Här står den stora statyn över revolutionshjälten Garibaldi – och varje dag sedan mitten 1800-talet skjuts det salut härifrån exakt klockan 12. Du kan också ta en klunk vatten från magnifika Fontanone dell’Acqua Paola, som porlar här. För en försmak: se inledningsscenen i Oscarsvinnande ”Den stora skönheten” (2014). Den utspelar sig just i morgonfriden här uppe.

Capitolium

EFAresia_capitolium

Kullen är Roms urgamla hjärta, byggt på tempelfundament från långt, långt innan vår tideräkning. Här finns också Musei Capitolini, stadens viktigaste antiksamlingar. Mest berömd är förstås varginnan med de diande barnen.

I anslutning till museet ligger Caffè Capitolini som erbjuder en grandios vy över staden. Högt ovanför trafikdånet kan du lätt snacka bort en eftermiddag här uppe under parasollen, med ett glas kall prosecco eller en öl i näven.

Pincio – Peterskyrkan

EFAresia_pincio

Villa Borghese är Roms stora stadspark, med trampcyklar att hyra, joggingslingor, lekparker, filmhus och zoo. I det västligaste del breder parken ut sig över kullen Pincio. Sluttningen ned mot vackra Piazza del Popolo arrangerades i början av 1800-talet av arkitekten Giuseppe Valadier, med fontäner och skulpturer.

Peterskyrkans tak

EFAresia_peterskyrkan
Det här är ju inte någon kulle. Men utsikt finns det! Den märks till exempel i Federico Fellinis ”Det ljuva livet”, där Marcello Mastroianni och Anita Ekberg tar sig upp på taket för en liten flirt. Du kan också göra detsamma. För överkurs: fortsätt upp i kupolen, 130 meter över marken.

Hotel Raphael

EFAresia_raphael

Det här lilla lyxhotellet kanske är för kostsamt för de flesta att bo på. Men restaurangen och baren högst upp går utmärkt att besöka. Hotel Raphael ligger bara något litet kvarter från Piazza Navona, och vyn över takåsarna, kupolerna och kyrktornen är underbar.

Vi tackar Eskil för fina tips. Mer om Eskils tips i Rom kan du läsa i Eskils bok Mitt Rom. Här kan du köpa boken.

EFAmittrom_cover

Boka flyg och hotell till Rom

Boka flyg till Rom

Boka hotell i Rom

Boka paketresa till Rom

Boka weekendresa till Rom

7 Responses to Att göra i Rom
 1. Robert Gahnfelt Svara

  Suck.
  Nu längtar man ju igen till Italiens sköna land!!
  Rom är verkligen evig för mig och hustrun. Vårt bästa tips är Aventinen. Apelsinlunden på en höjd vid Tibern.
  OBS; medtag vin bröd och ost. Var beredd att stanna l ä n g e!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Robert Gahnfeldt: Ja, visst blir man otroligt sugen på att åka dit. TACK för fint tips. Låter härligt!

 2. ;Lennart Skåål Svara

  Låter helt igenom spännande, vill gärna ha mer info om Rom, ska dit i slutet av maj

 3. ;Lennart Skåål Svara

  Vill gärna få mer tips om Rom, ska dit i slutet av maj

 4. Anna, Travel on a Cloud Svara

  Åh, älskar Rom! Jag var där nu i våras och hade stor nytta av Eskils guidebok.

  Jag bodde på ett riktigt bra och prisvärt hotell i Trastevere som jag gärna vill rekommendera: http://www.travelonacloud.com/2016/04/munira-bed-breakfast-drommigt-och.html

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna: Karavans reseguider är underbara. Så mycket fina och personliga tips som är svårt att hitta i traditionella guideböcker! TACK snälla för hotelltips. tyckte du det var bra att bo i Trastevere?

 5. Trackback: A presto, Roma!
  […] Janiculum – ”Här står den stora statyn över revolutionshjälten Garibaldi – och va... wagnerlarsson.se/a-presto-roma

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.