En lektion i Afternoon Tea i London: Gästbloggare Gerd Pedersen

Jakten på ett perfekt Afternoon Tea har tagit mig över hela London under de senaste trettio åren; jag har druckit te på anrika the Ritz, besökt små trädgårdsfester i Brixton, provat scones på otaliga hotell och kaféer över hela staden. Men hur serveras den hemma hos en vanlig Londonfamilj? Jag beger mig hem till Mrs Giuliana Orme för att under tre och en halv timme gå en Afternoon Tea Class och lära mig allt om denna tradition.

Afternoon Tea med smarriga bakverk, London
Det finns otaliga varianter av Afternoon Tea. Hemma hos Mrs Giuliana Orme serveras teet tillsammans med tre olika slags sandwichar, scottish shortbread, Florentines, Banana Bread och Victoria Sandwich Cake. Och scones med clutted cream så klart.

Det är en kylslagen tisdag i februari och tunnelbanestationen St Johns Wood ligger inbäddad i ett kallt dis. Ett stenkast från stationen ligger det berömda övergångsstället Abbey Road – men inga Beatlesfan har hunnit dit än för att ta det klassiska fotot. Kanske vill de vänta tills det blir lite mildare i luften. Jag fortsätter gatan fram som är kantad med stora trädgårdar och fina gamla hus och hittar snart adressen dit jag ska.

Hus i London, Kvinna bakar scones
Bild till vänster: Det roliga med kursen är att den hålls hemma hos Giuliana och att man får se det här vackra huset från 1860 inifrån. Bild till höger: Giuliana har under fjorton år lärt åtskilliga turister och besökare i London att baka scones i sitt stora och rustika kök.

Klockan tio ringer jag på dörren till Mrs Giuliana Ormes vackra victorianska hus från 1860-talet. Giuliana strålar och hälsar mig varmt välkommen.
– Du är min första deltagare från Sverige, hälsar hon mig.

Varmt och vänligt blir jag mottagen och får sätta mig i hennes ombonade vardagsrum där vi väntar på de andra deltagarna till dagens kurs. Vi är totalt fem deltagare som sitter och småpratar om London, de andra bor här och det verkar som om jag är den enda turisten. Tre av deltagarna kommer från Japan och Giuliana berättar att intresset från Japan är mycket stort. Under de fjorton år som hon hållit i kurserna har åtskilliga japaner deltagit och hon har också gjort ett program i japansk tv.

Vi får först en rundvisning i det vackra gamla huset och får lära oss skillnaden mellan loo, ladies room, powder room, toilet och bathroom och när vi skall använda vilket uttryck. Huset är spännande och vackert. Lite spännande att få kika runt hemma hos någon.

Sandwich, London
Tre sandwichar blev det till slut: rökt lax, gurka och ägg med majonnäs.

Sedan börjar vår lektion och vi samlas i det stora köket runt ett stort rustikt bord – fast dessförinnan har vi tvättat händer och fått ta på oss förkläde – och vi börjar med att göra runda Pinwheel sandwichar med lax.

Vi brer smör på mjukt fullkornsbröd, lägger på tunna laxskivor och droppar över citron och sedan rullar vi dem till en rulltårta och låter dem vila i kylen. Samtidigt som vi kämpar med laxen så visar Giulian hur man tunt skivar gurka som ska ligga mellan brödet på den klassiska Cucumber sandwichen.

Sedan får vi ett avbrott med underbart gott te. Vi har fått välja mellan otaliga sorters te och får se olika slags tekannor och lärt oss hur man förbereder det perfekta teet. Ingenting får förgås och vi äter upp alla misslyckade exempel av laxsnittarna.

Giuliana håller afternoon tea class, London
Giuliana är en skicklig organisatör och värdinna, dessutom är hon otroligt charmig och entusiasmerande. Vi fem deltagare får oss att känna oss som ett gäng väninnor trots att vi aldrig träffats tidigare och den goda stämningen genomsyrar hela kursen.

Dags för Scottish Shortbread, en spröd kaka av mördeg, som man brukar hitta i välsorterade tebutiker i Sverige. Vi mäter och jämför olika mått och snart har vi knådat ut degen och därefter naggat dem med en gaffel. När alla ligger på plåten tar Guilana hand om gräddningen. Ett annat namn för den här typen av shortbread är Petticoat Tails det vill säga ”kanten på underkjolen” och när jag hör detta så inser jag att förutom att lära mig baka att jag har fått nosa på kulturhistoria. Alla delar av ett Afternoon Tea har sin kulturhistoria som i sin tur ger spännande inblick i Londons historia.

Scones afternoon tea, London
Sconesen är de bästa jag ätit någonsin, här tillsammans med jordgubbssylt och clutted cream.

Scones nästa – alla spetsar öronen extra noggrant medan vi instrueras och även får ta del av små hemligheter som gör sconsen ännu godare. Giuliana lär ut några knep som sedan visar sig vara en mirakelkur för mina annars torra och tråkiga scones. Vi lär oss använda cutters när vi tar ut scones ur degen. Sconsen placeras tillfälligt i kylen för att de ska vara alldeles nygräddade när vi ska äta dem.

Teservis
Vilken teservis passar bäst? Jag börjar förstå att mina Muminmuggar inte är det optimala alternativet – utan att tunna koppar i porslin är ett bättre val.

När allt är klart i köket dukas alla läckerheterna fram i vardagsrummet och vi får lära oss mer om hur man serverar te och vad ska man hälla i först: mjölk eller te? Giliana har naturligtvis svar på den frågan.

Deltagare på afternoon tea class
Varje tisdag öppnar Giuliana upp sitt hem St. John’s Wood för alla som vill lära sig mer om Afternoon Tea. Här är jag med fyra andra deltagare och Giuliana i mitten.

Sedan lär vi oss balansera på tekoppen, skära scones samtidigt som vi konverserar på ett trevligt brittiskt sätt. Vi börjar med att äta tre sorters sandwichar, fortsätter med sconsen som är nybakade och perfekt ljumma. Sedan blir det Shortbread, Florentines och avslutningsvis Victoria Sandwich Cake. Ja, de här timmarna var fantastiskt roliga och det kändes som att ta avsked av en kär vän när jag lämnade huset och de andra deltagarna med en doggybag fullproppade med läckerheter. Den här kursen gav mig mycket inspiration och kunskap om bakning och inblick i den engelska Afternoon Tea kulturen – och värme. För finns det något mer värmande än ett hjärtligt bemötande?

Text & foto: Gerd Pedersen, En turist i London
Du hittar alla Gerds guider till London här.

Boka vårens weekend till London och gör som Gerd, njut av Afternoon Tea i swinging London.

Boka flyg+hotell i London
Boka flyg London
Boka hotell i London
Boka en Afternoon Tea

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.