Weekend Island: Valsafari, Blå lagunen

Island är så mycket mer än vulkaner och varma källor. Ön har ett magiskt natur- och djurliv och huvudstaden Reykjavik är en av världens mest intressanta städer med ett imponerande utbud av kultur, restauranger och aktiviteter. Följ med till landet man bara trodde fanns i sagorna.

Man och kvinna i blå lagunen. Island

Valsafari

Valsafari

En mäktig upplevelse som inte bör missas när du är på Island är att åka på valsafari. Det har blivit ett populärt turistnöje och i vattnet runt landet simmar vitnosdelfiner, knölvalar, tumlare, blåvalar och späckhuggare – bara för att nämna ett urval av dessa ståtliga havsdjur. Under sommaren går turer nästan varje timme från Reykjavik med flera olika bolag. Men är du ute efter att få se den majestätiska blåvalen är Húsavík det klart bästa alternativet. Det finns både längre och kortare turer att välja på ifrån elva isländska hamnar. En lyckad valsafari är garanterat ett minne för livet.

Blå lagunen Island

Blå Lagunen

Den berömda blå lagunen med sitt inbjudande turkosblåa vatten och den behagliga temperaturen på cirka 40 grader är ett måste att besöka. Utomhusbadet är beläget i ett lavafält på sydvästra Island, inte långt från flygplatsen och Reykjavik. Blå lagunen är inte bara ett utomhusbad utan anläggningen har även ett modernt spa, geotermisk bastu, restaurang, konferensanläggning och butik. Här finns även en bar som du kan simma fram till för att inta en svalkande öl, ett glas vin eller en drink. Blå lagunen har på senare år blivit en av de mest besökta attraktionerna på Island och vattnet, som är en blandning av salt- och sötvatten, är rikt på mineraler och sägs ha helande krafter som motverkar åldrandet.

VY över Reykjavik

Islands huvudstad – Reykjavik

Reykjavik är en av världens nordligaste huvudstäder och har ett stort utbud av kultur, konst och aktiviteter. Huvudstaden består av 200 000 invånare och är en av världens mest moderna och utvecklade städer. Här finns ett imponerande utbud av affärer, museum och restauranger. Island är känt för sina traditionella delikatesser såsom inlagda vädurstestiklar och rutten haj. Men som besökare kommer du glädjas över att Reykjavik håller på att bli en av de bästa platserna för att avnjuta nordisk kvalitétsmat, tillagad av såväl inhemska som internationella kocktalanger. Förutom den goda maten kan staden stoltsera med en utmärkt cafékultur där proffsiga baristas serverar smakfullt kaffe till alla som är sugna på en kopp.
För den bästa shoppingen ska du bege dig till centrum där de flesta affärerna och butikerna ligger på rad. Är du ute efter en souvenir eller något unikt har Reykjavik centrum ett bra utbud av butiker, modeaffärer och ateljéer med kvalitetskonst. Reykjavik är känt för sitt livliga nöjesliv och stadens legendariska nattliv, eller ”jammith” som lokalbefolkningen kallar det, är ett av världens mest pulserande. På helgerna förvandlas centrum till ett partymekka där flera av uteställena inte slår igen förrän gästerna går hem framåt tidig morgon.

Vattenfallet Gullfoss Island

Golden Circle

Golden Circle är en 30 mil lång rundresa där du får uppleva några av Islands mest sevärda naturfenomen. Under resan besöker du det ståtliga vattenfallet Gullfoss som är det största på Island. Du beger dig sedan vidare till dalen Haukadalur där geysern Strokkur ligger och som ungefär var femte minut skjuter upp en imponerande 30 meter hög vattenpelare. Resan avslutas med ett besök i bedårande vackra nationalparken Thingvellir som var platsen där mycket av filmen Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lingrens roman, spelades in.

Island fakta
Flygtid Stockholm – Island: 3 timmar 10 minuter
Valuta: króna (ISK)
Klimat: Under sommaren är genomsnittstemperaturen 12-13 °C. Under vintern är genomsnittstemperaturen -1 °C.
Befolkning: 323 002 (2013)

Blev du sugen på att uppleva denna magiska ö? Boka en resa till Island!

Boka flyg och hotell till Island

Boka flyg till Island

Boka hotell på Island

Boka weekend till Island

*Källa till första bilden

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.