En ”weekend” till Machu Picchu

Idag gästas bloggen av Katarina Wohlfart som tar oss med på en fantastisk tur till Peru och Machu Picchu. Katarina bor sedan två år tillbaka i Grythyttan där hon spenderar sina dagar studerande kommunikation och jobbar på arbetsförmedlingen. På kvällarna fotograferar hon och bloggar om resor, fotografering och andra intressen såsom miljö och mode. Bloggen är fylld med bilder från resor och vardagslivet med förhoppning att någon gång kunna arbeta med kommunikation som yrke.

Hennes sida och blogg hittar du här.


Katarina berättar:

BILD 1- Machu Picchu helbild

2430 m över havet, vackert mellan Andernas toppar i en tropisk bergsskog reser sig Machu Picchu,

Inka ruinen som idag är klassad som en av världens ”sju nya underverk”. Många av oss har hört talas om Machu Picchu. Andra kollar fundersamt och googlar nu namnet, men

för oss inbitna resenärer är Machu Picchu ofta drömresemålet– ett topp tio och måste på allas

listade drömresmål. Tre månader i Peru Under våren 2014 begav jag och min sambo oss mot nya nejder, närmare bestämt en av Syd Amerikas

pärlor, Peru. Vi packade bagaget för tre månaders studier och praktik i Lima med bostad och utgångs-

punkt hos min sambos släkt. Peru är ett omväxlande land med många mikroklimat. I en del av landet

finner man ökenhetta, i en annan djungelns fuktighet, och i en tredje del glaciärer och bitande kyla.

Ni vet när man är ute och reser och är på väg ut ur planet och väntar på den där väggen av värme?

Så väntade jag mig att det skulle vara att kliva av planet i Peru, väntade på en vägg som faktiskt aldrig

kom. Under hela vår tid där var klimatet lagom tempererat runt 25 grader, trots att vi befann oss i

världens andra största ökenstad efter Kairo.


BILD 2- Lima

Under tre månader studerade vi och knatade på. Vi hann besöka fantastiska resemål såsom Nazcalinjera, Parachas Marina, Ica, Pisco och Cusco, små och stora städer och kustlinjer. Vi hann att äta fantastisk mat på Astrid y Gaston och La Mar, två av den kända kocken Gastons huvudrestauranger i Lima. Men vad var då höjdpunkten?

Machu Picchu – höjdpunkten

Bild 3- Machu Picchu- högt uppeifrån

Jag skulle kunna säga Parachas marina där jag för första gången såg pingviner i sin naturliga miljö, men måste nog ändå säga Machu Picchu.

Man kan ta sig på olika sätt till ruinstaden. Ett populärt sätt är att promenera Inkaleden genom den vackra Urubamba-dalen. Att knalla denna lilla bit tar 4-5 dagar, beroende på vilken resa man bokat. Då jag och min sambo endast hade fyra dagar att resa på valde vi att åka med flyg till Cusco och tåg till Machu Picchu och Aguas Calientes, den by som ligger nedanför ruinen.

Bild 4.- Aguas Calientes

Efter att ha gjort denna lilla weekend konstaterade jag när jag räknat lite fram och tillbaka och pratat med andra resenärer som åker på färdiga resor att det nog är hugget som stucket vad som kostar mest, att resa på egen hand eller i grupp. Efter att ha varit på diverse gruppresor under året efter Peru vill jag nog ändå förespråka att resa i grupp då ovärderlig information missas när man är själv.  T ex fick vi veta på hotellet att då vi varit så länge i Peru (mer än 60 dagar) behövde betala skatt. Denna typ av information tycks bara dyka upp rätt som det är när man är ute och reser själv, något en guide hade vetat.

Vår reseplanering

Vi flög från Lima till Cusco, tur och retur med inrikesflyg. Vi flög med morgonflyget från Lima.

Hotell
Peru överlag är mycket vänligt mot budgetresenärer när man väl är på plats. Det finns Hostel av olika varianter och det är lätt att hitta. I staden Ica bodde vi på ett hostel som kostade under 100 kr natten för två personer som vi sökte upp bara genom att gå runt huvudtorget och fråga om lediga rum samt be att få titta på rummen innan vi bestämde oss.

Bild 5- Eco Inn
När vi åkte till Cusco snålade vi dock inte utan valde att bo på hotell och vi valde Eco Inn i Cusco. 

Väl i Cusco strosade vi gator en halv dag för att anpassa oss till hög höjd. Vi mötte resenärer från bland annat USA som sa att de stannade i många dagar innan de väl begav sig till Machu Picchu, ett klokt val då de flesta led mer eller mindre av höjdsjuka.

Bild 6- Strosar Cuscos gator
Strosar på Cuscos gator.

Bild 7- Peru Rail- tågstation
Peru Rail – tågstationen.

Dag två tog vi så tåget från Cusco till Machu Picchu. Den dyraste biten av resan. Med taxi tog vi oss till tågstationen på 45 minuter. En vacker och idyllisk tågstation väntade oss i en grannby. Här klev vi på tåget som kom att ta oss i en vacker tågkupé med glastak, de 2-3 timmarna det tar att ta sig till byn Aguas Calientes.

Från byn tar man sedan buss. Väl i byn var vi inte så förberedda vilket ledde till att vi fick springa genom byn för att hitta vart man köper bussbiljetterna från byn till ruinen. Med andan i halsen bara av att gå var vi inte så sugna att gå sträckan mellan de två anhalterna, något vi inte ångrar efter att ha åkt på serptentinväg i 20 minuter för att nå vårt mål.

Bild 8. Usikt från serptentinvägen ner över dalen.
Usikt från serptentinvägen ner över dalen.

Väl framme betalade vi inträde och skaffade oss en guide som traskade med oss i två och en halv timma, med berättelser om små och stora saker. Väl hemma är jag medveten om alla minnesluckorna efter guidning, jag hade med min kondition fullt sjå att gå upp och ner längs med trapporna. Men kanske var det inte bara historien som var viktig utan även hur man gick bland de smala stigarna och trapporna utan räcken och skydd från att falla över kanten. Knappast barnvänligt med andra ord.

Bild 9- Bild när vi traskar i trappor
Många trappor att traska i. 

Väl på plats så höljer dimman in över bergen, lagom mystiskt men fortfarande tillräckligt klart för att man ska se staden överallt.

Upplevelsen är så mäktig att energin snabbt kommer tillbaka efter att man tappat både lust och ork att fortsätta. Två timmar på hög höjd i ständig rörelse känns som att hurtigt fjällvandra i Sverige en dag. Min sambo lyssnar spänt på guiden, matar denne med frågor, lamorna betar nöjt på sluttningarna och jag, jag tänker inte längre på något annat än utsikten. Det är som en historielektion i verkliga livet.

BILD 10- Martin och jag gemensamt foto med machu Picchu i bakgrunden

Vi tackar Katarina för dessa härliga bilder och tips. För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om ”Resor att drömma om”. Kan verkligen säga att min lust att resa till Machu Pichu defiinivt har ökat!!

15 Responses to En ”weekend” till Machu Picchu
 1. Camilla- AktivaDagar Svara

  Intressant och inspirerande! Ja det är verkligen ett dröm-resmål… !

  • Hallins reseblogg Svara

   Camilla: Ja, verkligen!!!

  • Katarina Wohlfart Svara

   Japp Camilla, fast att jag varit där drömmer jag lite till! 😉

 2. Nina Svara

  WOW!

  • Hallins reseblogg Svara

   Nina: Ja, WOW är rätta ordet!!

  • Katarina Wohlfart Svara

   Kul kommentar. 🙂 Kort och koncis beskriver den precis vad det är ”wow-igt”. 🙂

 3. Susanne Svara

  Hit vill jag oxå…

  • Hallins reseblogg Svara

   Susanne: Visst vill man bara åka dit!!

 4. Resfredag Svara

  Ja, resan till Machu Picchu är ett av mina absolut starkaste reseminnen. Min mamma hade drömt att få åka dit sedan hon var en liten flicka, så det var extra speciellt att få åka dit med henne.

  Härliga bilder och bra information Katarina, tack!

  • Katarina Wohlfart Svara

   Tack Resfredag 🙂 Svarar dig här med, tror jag fått samma kommentar på min blogg också 🙂

 5. […] met Margareta from Resia, who are responsible for the social media at the site I just did a guest ap... katarinawohlfart.com/2015/01/23/stockholm-travel-massive-the-january-2015-event
 6. […] read what I have written about Machu Picchu before, see my guestpost at Resia or just look at Machu ... katarinawohlfart.com/2015/04/12/aquas-calientes-the-machu-picchu-town
 7. […] Klicka vidare för inspiration! När Katarina gästbloggade hos oss fick vi följa med till Peru och... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration
 8. […] 1.Machu Pichu – Peru Det är inte svårt att förstå hur denna inka-ruin som är byggd på h... blogg.resia.se/2016/06/01/20-popularaste-sevardheterna

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.