Reseguide Mauritius – Hotell, mat och golf i världsklass

Strand och hav. Mauritius

Mauritius är inte bara lyxhotell, par på bröllopsresa, vita stränder och badande. Paradisön bjuder även på historiska platser, mångkultur och kanske det bästa av allt – de välkomnande, trevliga invånarna.

Färgstarka marknaden i huvudstaden Port Louis. MauritiusDen färgstarka marknaden i huvudstaden Port Louis. Copyright Adam Hasslert. Ett av de många hinduiska templen på Mauritius. Copyright MTPA Tourism Office.

Invånarna, en dryg miljon, har mycket olika bakgrund, religion, kultur och etnicitet och lär sig att prata både engelska och franska i skolan. Förutom engelska och franska pratas även hemspråket kreol som är en blandning av franska och engelska och de många Afrikanska och Asiatiska språk som har talats på ön genom tiderna. Talar du något av språken har du inga större problem att göra dig förstådd med vem av invånarna du än pratar med.

Båtar på havet. Mauritius

Copyright MTPA Tourism Office.

Var ligger Mauritius

Mauritius ligger utslängd mitt i Indiska Oceanen öster om Madagaskar och tillhör Afrika. Bland grannländerna finns även öarna Maldiverna och Seychellerna och det är ungefär 180 mil till Kenyas och Mocambiques kuster. Ön känns dock mer asiatisk än afrikansk med Indiska matinfluenser och hinduiska tempel. Naturen påminner om Västindien och sockerrör är den vanligaste grödan som odlas. Mauritius har lytt under både fransk och engelsk flagg innan ön vart självständig 1968.

Dansunderhållning. MauritiusFour Seasons Anahita. Copyright Adam Hasslert. Många hotell på ön har underhållning i form av öns traditionella danser. Copyright MTPA Tourism Office.

Hotellen på Mauritius

De flesta hotellen är femstjärniga och hotellrestaurangerna håller ofta hög klass då de bästa kockarna oftast söker sig just dit. Maten har influenser från Europa, Afrika och Asien på grund av öns historia. De flesta hotellen ligger på östkusten eller i sydväst och trots att avstånden inte är speciellt långa vart du än vill bege dig på Mauritius så tar det en stund att ta sig runt. Så ett tips är att planera dina utflykter innan du beger dig iväg från hotellet.

Koraller och Golfbana. Mauritius

Copyright MTPA Tourism Office.

Att göra på Mauritius

När du har tröttnat på att spendera tid vid hotellet, som man förstås tillbringar en hel del tid vid då de flesta hotellen är i världsklass, kan man till exempel göra utflykter till romdestillerier, teodlingar, kryddcenter, huvudstaden Port Louis och till trevliga Grand Baie beläget uppe i norr. Mysiga Grand Baie ligger längs kusten och bjuder på strandaktiviteter, restauranger, barer, kaféer, nattklubbar och boutiquer för besökare från hela ön. Här blandas miljardärer med båtfolk, nöjes sökande öbor och turister med tillresta backpackers.

Det finns en uppsjö av aktiviteter att delta i som dykning och snorkling vid revet som sträcker sig runt hela ön, olika former av segling med allt från små optimistjollar till stora katamaraner, vindsurfing, kite surfing, åka ut i glasbottenbåt för att se det fascinerande undervattenslivet eller åka vattenskidor. För golfaren finns här elva förträffliga golfbanor designade av kända golfarkitekter som till exempel den legendariska golfaren Ernie Els.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical GardenGigantiska näckrosor vid SSR Botaniska trädgård. Copyright Adam Hasslert.

Cirka 1 mil nordöst om Port Louis ligger Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden i byn Pamplemousses. Den botaniska trädgården är den äldsta av sitt slag på södra halvklotet och är ett populärt turistmål. Trädgården är känd för sina gigantiska näckrosor och täcker en yta på 37 hektar. Ett tips är att ta hjälp av en guide då det är svårt att få ut det mesta av besöket på grund av den stora ytan. Du kan välja att gå runt och titta eller hyra en golfbil om du känner för att vila fötterna. Utöver sina gigantiska näckrosor har trädgården en mängd av olika kryddor, ebonies, sockerrör och 85 olika sorters palmer från Centralamerika, Asien, Afrika och från öarna runt Indiska oceanen. Många träd har planterats av världens ledare och kungligheter, inklusive prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon, Indira Gandhi, François Mitterrand och Robert Mugabe.

Paraplyn till salu på marknaden i Port Louis, MauritiusParaplyn till salu på marknaden i Port Louis. Copyright Adam Hasslert. Frukt och grönsaksmarknaden. Copyright MTPA Tourism Office.

Huvudstaden Port Louis

Port Louis har en härlig mix av människor med europeiskt, indiskt, afrikanskt och kinesiskt påbrå. Den brittiska andan har gjort avtryck med ett parlament och kapplöpningsbana i litet format. I hamnområdet och på den färgstarka marknaden finner man ett bra urval av konsthantverk, inhemska tyger och frukt och grönsaker i alla dess former. Frimärksmusset ligger nere i hamnen i en av stadens äldsta byggnader och här visas förmodligen öns två dyraste föremål upp. En penny och two pence från 1849 som värderas till cirka 15 miljoner vardera. Intressant museum som inte bara handlar om frimärken.

Flyg till Mauritius

Bäst från Stockholm är Emirates med mellanlandning i Dubai, flygtid cirka 17 timmar, och Air Mauritius via Paris, cirka 16 timmar.

Väder på Mauritius

Det tropiska klimatet är enastående tack vare läget ute i havet och de svalkande vindarna. Det finns bara två årstider på Mauritius och skillnaden mellan dem är ganska liten. Under den varma perioden december till april ligger temperaturen kring 30 grader. Under sommaren i Sverige – vilket är Mauritius vinter – är det i snitt sköna 15-20 grader.

Om du känner dig sugen på att uppleva en mångkulturell paradisö med en blandning av lyx, trevliga människor och ett klimat som är underbart året om är en resa till Mauritius något för dig.

Boka flyg och hotell till Mauritius

Boka flyg till Mauritius

Boka hotell i Mauritius

Boka weekend till Mauritius

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.