Kerala i södra Indien

Idag ska vi få följa med Jennifer till Kerala i södra Indien.

Jennifer är 22 år och har hunnit med att resa en del och bo i olika länder. I bloggen http://jennifersandstrom.se tar Jennifer med oss på dessa resor och upplevelser som bland annat utspelat sig i Kanada, på Nya Zeeland, i Indien och i München. Just nu är hon bosatt i Finland (pga. kärleken).

Under 2013 bodde och jobbade Jennifer i Indien i delstaten Kerala, södra Indien, och det är dit vi får följa med henne idag när hon berättar om sevärdheterna att besöka i området!

Planera resan och börja i Kochi

Om ni är ett par stycken som reser kan jag rekommendera att ta hjälp av en resebyrå som skräddarsyr er resa. Det finns svenska resebyråer som hjälper med detta och det kan kännas tryggt att boka genom en svensk organisation.

Flyger gör ni till Kochi (Cochin) och här finns några sevärdheter ni inte får missa! Runt i staden tar ni er enkelt och billigt med rickshaw – det är lite skumpigt men en häftig upplevelse.

jenni_3
Enkelt att ta sig runt med en rickshaw

Fort Kochi är turistområdet – känt för sina Kinesiska fiskenät. Det är gemytligt och jag skulle rekommendera att hitta boende här. Så kallade homestay är en bra idé om man har en lägre budget. I Fort Kochi rekommenderar jag restaurangen Old Lighthouse Bristow som också är ett hotell. Man bör även passa på att köpa fisk vid vattnet och sedan gå till de små restaurangerna med plaststolar som tillagar den enligt önskemål! Någon bar kan man också hitta i området och ett mysigt fik är Kashi Art Café, faktiskt det mysigaste i hela Kochi.

Casino Hotel på Willington Island, ön efter Fort Kochi innan själva fastlandet, har en fiskrestaurang som serverar otroligt god mat. De kommer fram med en kärra där alla fiskar för kvällen ligger bland is och så får ni välja vad ni vill äta och hur det ska tillagas.

Vill man uppleva riktiga Indien kan jag rekommendera hotell som Renai, som är av ok standard och mer centralt eller Holiday Inn som är av lite bättre standard (vi gick ofta dit och åt av deras fantastiska buffé eller på den italienska restaurangen de hade), ligger även närmare själva Kochi city.

jenni_1
Ett ögonblick fångat i Kochi

Något som inte klassas som särskilt turistig upplevelse men som jag tycker kan vara lite häftigt är att besöka LuLu Mall som är det största köpcentret i Indien (och det är inte så stort jämfört med vad vi är vana vid).

Du måste också besöka Marine Drive och strosa längs med vattnet samt promenera genom MG Road och spana in det indiska utbudet av butiker.

Hyr bil och åk på roadtrip!

I Kerala finns flera pärlor som är värda ett besök och att sig runt till de olika platserna gör man på bästa sätt med bil. Eftersom Indien är ett billigt land för oss västlänningar är det en god idé att hyra en bil med chaufför för ändamålet. Att ge sig in i den indiska vänstertrafiken är inget jag rekommenderar någon som inte är van vid det. Själv körde jag lite moped efter att jag suttit ett par månader bakom min dåvarande pojkvän på hans motorcykel – det var ändå det läskigaste jag har gjort. Det är relativt billigt att hyra bil med en chaufför som följer med er under hela resan.

Teplantager, djungeln & en natt i husbåt

En bra rutt att utgå ifrån börjar i Kochi och fortsätter till Munnar där de fantastiska teodlingarna finns uppe i bergen, sedan vidare till djungeln i Periyar/Thekkady och slutligen en eller två nätter på en mysig husbåtstur på Backwaters i Alleppey.

Landskapen i Munnar är otroligt vackra och när man kör längs de kringliga vägarna mellan de gröna fälten känns det nästan sagolikt. Jag hade varit 6 månader i Indien när jag åkte hit och det kändes som första gången jag fick andas frisk luft, uppfriskande. Här finns möjligheten att besöka en te-fabrik och se hur tillverkning av te egentligen går till. Vill du se något spektakulärt ska du besöka Munnar under 2018, då Neelakurunji-blommorna blommor och tapetserar hela bergssidorna, något de bara gör vart 12:e år.

jenni_5
Bland teplantorna i Munnar

I djungeln i Thekkady och nationalparken Periyar kan man ta en guidad tur, rida på elefanter, besöka en kryddplantage och gå matlagningskurs hemma hos en familj.

jenni_7Elefantridning i Thekkady

jenni_10
Peppar på kryddplantagen

Backwaters är otroligt populärt bland utländska såväl som inhemska turister. Det är så vackert att färdas fram genom labyrinten av kanaler, sjöar och floder, en ganska romantisk tur. Ni får en egen husbåt med besättning som tar hand om er och fixar maten till er. Detta är höjden av njutning – luta er tillbaka och förundras över det vackra runt omkring er.

jenni-2
Husbåt på Backwaters

Skippa Goa – Varkala is the real deal!

Många turister besöker Goa som ligger en bit norr om Kochi, jag har själv inte varit där, men däremot har jag besökt Varkala som ligger strax söderut. Och det är ett litet strand- och turistparadis som ni kan besöka i anslutning till er roadtrip. Vill man ha stranden och restaurangerna nästan för sig själv bör man komma hit i oktober-november. I december blir dock stranden längre och mer badvänlig, men det flockas också mer turister här.

När du besöker Varkala kan jag varmt rekommendera restaurangen Clafouti. De har även ett hotell och erbjuder den klassiska ayurveda-massagen.

Här kan du också passa på att shoppa typiskt indiska souvenirer, i form av smycken och sjalar. Alla stånd följer längs en klippa ovanför havet tillsammans med restaurangerna – bara det känns väldigt unikt och exotiskt!
jenni_8
Solnedgång i Varkala

Dagsturer från Kochi

Om man har några dagar i Kochi kan man antingen göra en dagstur till en strand om man känner för att komma bort från stadslivet, eller ut till ett vackert vattenfall. Cherai Beach kan jag rekommendera och Athirapally Waterfalls. Passa er för aporna som härjar kring vattenfallen dock, de är snabba och stjäl all mat som är inom räckhåll för deras luktsinnen!

jenni_4
Vattenfall i Athirapally

Övriga Indien-tips

• Ät din mag-medicin och ha med tabletter ifall olyckan är framme. Jag klarade mig bra tills min sista tid i Indien då jag och mitt sällskap blev fruktansvärt magsjuka under ett dygn.

• Tabletter mot malaria sägs inte vara nödvändigt i de här delarna av Indien.

• Att inte dricka kranvattnet är kanske inte något man behöver tala om, men som turist kan det vara bra att inte heller borsta tänderna med kranvattnet.

• Tvätta händerna men bär också med handsprit.

• Gör prutningen till din sport! Det var något jag hatade i början men jag blev rätt bra på det, se det som en match mellan dig och försäljaren.

Vi tackar Jennifer för den härliga ”resan”. Vill du läsa mer om Jennifers tid och upplevelse i Indien så besöker du hennes blogg här.

11 Responses to Kerala i södra Indien
 1. Oslofru Svara

  Ser verkligen underbart ut <3

  • Hallins reseblogg Svara

   Oslofru: visst ser det härligt ut!

 2. […] Varkala. Det är ett fantastiskt vackert land! In och läs mina restips och lilla rese-guide här: K... jennifersandstrom.se/2015/01/14/mitt-restips-kerala-i-sodra-indien
 3. Andris Svara

  Var hittar man bilar med chaufför? Går det att boka eller se priser på nätet? Jag hittade riktigt bra priser på bilar (i alla fall jämfört med Sverige) via Hyrbilguiden.se men att slippa köra själv låter underbart, är LIVRÄDD för att köra där…

  • Jennifer Sandström Svara

   Hej Andris!

   Jag skulle faktiskt rekommendera att boka det via en resebyrå. Det var så vi gjorde. Vi använde oss av http://www.upplevindien.se/ och det fungerade utmärkt. Man får nog betala lite mer, men det kan vara värt det eftersom det fungerar så bra. Jag har ingen erfarenhet av att boka saker på egen hand på plats i Indien och det kan säkert fungera bra om man hittar rätt resebyrå eller företag, men vill man ha det bokat hemifrån gör man bäst såhär, i min mening 🙂

   • Andris Svara

    OK, stort tack för ditt svar, ska kolla upp dem!

 4. Niklas Svara

  Tjenare Jennifer .
  Kan du inte berätta lite mer om hur nattlivet var i kerela ? Roliga barer fest osv .

  • Jennifer Sandström Svara

   Hej Niklas! Tack för din fråga och jag ber om ursäkt för ett dröjande svar. Jag ska faktiskt be om att få återkomma till dig då det kräver ett lite längre svar på din fråga 🙂 Är det för hela Kerala du tänker eller mer specifikt Kochi? Och ska du själv åka dit?

  • Jennifer - svensk globetrotter i Finland Svara

   Hej igen Niklas! Ber om ursäkt för ett dröjande svar. Jag träffade nyligen en kompis som just besökt Kochi igen och tydligen har de flesta klubbar tvingats stänga ner pga lagändringar. Alkohol är mer begränsat där i dagsläget som jag förstod det. Och de klubbar jag gick till är inte längre öppna, tyvärr.

 5. […] Jennifer tipsar om saker att se och göra i Kerala […]... cathinkaingman.se/kerala-backwaters
 6. ritendra Svara

  Truly Asia Boutique Hotel offers accommodation of exceptional grace and comfort, with affordable prices from Standard rooms to highly Decorated Deluxe Rooms. Staying with us, you get the value of your money. With all the amenities a travelers requires, Truly Asia Boutique Hotel comes up with a High Standard level Services. We are here to make you feel like your Home.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.