Sevärdheter i Belgien

(Uppdaterad 191002) När vi anordnade en tävling här på bloggen i samband med att vi fyllde 40 år kunde man en av dagarna vinna en resa till Bryssel. Vi ställde då frågan om vad som lockar mest i Belgien. Vi fick många intressanta bidrag som jag gärna vill dela med mig av!

Trots att Bryssel är en av Europas viktigaste städer så är det många som inte har varit där. Ännu mindre har man sett andra delar av Belgien trots att det finns många vackra städer och platser. Här kan du läsa ett tidigare inlägg om Bryssels måsten. 

Mat, dryck och choklad

Är det något man tänker på när man hör Belgien så är det mat, öl och choklad. Det finns många bryggerier i Belgien för den som är intresserad av att besöka ett. Hittade en bra sammanställning här. Många fina restauranger. Många rekommenderar Chez Leon där du med fördel provar specialiteten, Moules Frites, musslor med pommes frites som doppas i majonäs. Det är också många som lockas av våfflorna som här är lite tjockare och serveras med grädde eller valfritt tillbehör.

187862214
Prova nationalrätten; Moules Frites

133942519
Våfflorna är sagolika i Belgien!

Man kan inte besöka Belgien utan att prova chokladen. Ett av de mest kända märkena är Neuhaus som har butik i de flesta städer i Belgien. Ett annat märke är Godiva som också de har många butiker runt om i Belgien.

91620499

Sevärdheter i Bryssel

Den mest kända sevärdheten är inte stor sett till längden. Manneken Piss mäter endast 61 cm där han står och kissar rätt ner i fontänen vid korsningen Rue de l’Étuve/Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat. De gamla delarna av Bryssel är väldigt mysiga och framförallt torget, Grand Place som är upptaget på UNESCO.s världsarvslista. Här finns även ett klockspel att lyssna på vid jämna klockslag.

178570473

Belgien är känt för många seriefigurer som kommer härifrån. Bl a Tintin, smurfarna och Gaston. På många väggar i Bryssel kan du se målningar av de kända seriefigurerna. Det finns flera museum om du vill lära dig mer.
Hergé museum ligger en bit utanför Bryssel och visar allt från Tintin och hans värld. Mer information här.
– På Moof museum hittar du allt om smurfarnas värld. Här finns också en stor shop. Mer information här.
– Belgian Comic Strip Center är det mest kända museet där du får en bra bild över samtliga seriefigurer som är skapade i Belgien. Mer info här. 

En annan sevärdhet som byggdes till världsutställningen i Bryssel 1958 är Atomium som föreställer en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. De flesta av sfärerna är öppna och används bl a till panormaplattformar och restauranger. Det finns trappor i rören som sammanbinder sfärerna så att man kan transportera sig emellan.

521107577

Antwerpen och Brygge

Belgien är inte särskilt stort. Bryssel ligger ungefär i mitten och man har cirka sex mil till kusten. Inte så långt från kusten ligger Belgiens Venedig, Brygge.Här finns en hel del museer men för den som bara vill strosa runt har mycket att njuta av. Medeltida byggnader med kanaler som går mellan husen gör Brygge till en underbar stad som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

475993679

Lite drygt tre mil norr om Bryssel ligger Antwerpen som bl a har blivit en stor stad inom mode. Många är de som åker hit för inspiration. Så här beskriver Birgitta Antwerpen: Antikkvarteren lockar och även Modemuseet och Het Modepalais där man kan få se Dries Van Notens kollektioner. Är vädret det rätta så blir det en promenad och kaffestopp i Botaniska trädgården. På min tur i stan lär jag inte missa Horta Complex (shopping center) designat av Victor Horta i Jugendstil. Och kanske Rubenshuis om tiden tillåter.

486812737

Övriga sevärdheter

Ingrid berättar om Brabanthästen, som är en av världens största hästraser och som kan mäta upp till två meter i mankhöjd. Den kan du alldeles säkert få se om du ger dig ut på vägarna med en hyrbil.

494679399

Är du intresserad av det Belgiska kungahuset ska du bege dig till Laken som ligger strax utanför Bryssel. Där kan du titta på slottet som ligger i en park. Intill ligger drivhuset som är öppet för besök.

Drygt en mil söder om Bryssel ligger Waterloo som blev känt efter ett slag där Napoleon till sist besegrades. I staden finns minnesmärken och museum att besöka. Där själva slaget hölls (en bit söder om Waterloo) finns en kulle med ett minnesmonument och även ett museum.

178391017

Om du beger dig söderut intill den franska gränsen kan du besöka de mysiga byarna Tornai och Mons. I Tournai finns en av de största och vackraste katedralerna i Belgien. Det är en gammal textilstad så här finns även ett museum, The Museum of Tapestry and Textile Arts. Mons är en vacker stad med många byggnader från medeltiden. Mons kommer under 2015 att vara årets kulturhuvudstad tillsammans med Plzeň, i Tjeckien.

I sydöstra Belgien ligger Ardennerna som erbjuder ett bergigare område. Precis vid kanten av bergskedjan hittar du bl a grottorna i Han-sur-Lesse som är en Europas största droppstensgrotta. Här kan du läsa mer. 

186967528

Belgien har en kust som sträcker sig cirka fem mil mellan Holland och Frankrike. Den största orten heter OOstende och är en riktigt mysig kuststad med lång sandstrand och pir. Besök fiskmarknaden och ät färsk fisk på restaurangerna. Breda sandstränder med gott om plats avslutar vår resa genom landet som faktiskt inte så många svenskar besökt. Jag är en av dem men Belgien åker definitivt upp på min ”lista”!

Har fått en kommentar med bra tips från Charlotta från Bara Brittiskt som har bott i Belgien:
Ja Manneken är bara rolig 6 juni när han ofta har svensk nationaldräkt. Hellre då Janneken Pis i ett näraliggande kvarter. Vill man se Brabanthästarna i action så ska man bege sig till Oostduinkerke och titta på när de fiskar räkor med sina ryttare. Coolare Belgien får man leta efter. Det ska vara julmarknadens i Bryssel karusell med Pegasus då… Själv rekommenderar jag Ieper (Ypres på engelska så det pratar engelsmännen om) med sitt fantastiska In Flanders Fields museum om första världskriget. Oerhört rörande.

Förövrigt är det i år man ska till Waterloo eftersom de firar tvåhundraårsminnet i juni.

Boka flyg och hotell till Belgien

Boka flyg till Belgien

Boka hotell i Belgien

14 Responses to Sevärdheter i Belgien
 1. Konstantin Foussianis Svara

  Tack för en fantastiskt fin artikel! Belgien är ett i mina ögon oerhört underskattat land att resa i.
  Inte minst för oss som tycker om choklad, musslor – och tecknade serier.
  http://www.gp.se/resor/researtiklar/1.825469-pa-tintinjakt-i-bryssel?m=print

 2. Lena i Wales Svara

  Det finns verkligen mycket att se och upptäcka i Belgien och roligt att det lyfts fram här!

 3. Hallins reseblogg Svara

  Konstantin Foussianis: Jag håller helt med. Blev alldeles lyrisk när jag läste alla kommentarer i tävlingsinlägget och det var så kul att skriva det här inlägget. Det har definitivt väckt min lust att resa dit!!

  Lena i Wales: Så kul att du uppskattar inlägget. Det var så kul att skriva och jag blev själv så överraskad av allt att se och göra! Det blir absolut en resa dit!! Och jag kommer inte att nöja mig med Bryssel : )

 4. […] Efter att ha skrivit det här inlägget så måste jag åka till Belgien och resa runt. Det är nog ... blogg.resia.se/2015/01/02/resor-att-dromma-om
 5. Runtklotet Svara

  Bra post men jag måste lägga in en ”protest” mot Manneken Pis. Mer menlös sevärdhet får man leta efter…

  En sak man inte får missa i Belgien är maten. Det finns massor av riktigt bra restauranger.
  Jag har listat mina favoriter här: http://runtklotet.com/2014/02/27/bryssel-restaurangtips-2014/

  • Hallins reseblogg Svara

   Runtklotet: Ja, det är många som är så förvånade över att den har blivit så känd trots att den är så liten! Så kul att du delar med dig av restaurangtips. TACK!!

 6. Bara brittiskt Svara

  Ja Manneken är bara rolig 6 juni när han ofta har svensk nationaldräkt. Hellre då Janneken Pis i ett näraliggande kvarter. 😀
  Vill man se Brabanthästarna i action så ska man bege sig till Oostduinkerke och titta på när de fiskar räkor med sina ryttare. Coolare Belgien får man leta efter. Det ska vara julmarknadens i Bryssel karusell med Pegasus då…
  Själv rekommenderar jag Ieper (Ypres på engelska så det pratar engelsmännen om) med sitt fantastiska In Flanders Fields museum om första världskriget. Oerhört rörande.

  • Hallins reseblogg Svara

   bara brittiskt: TACK för tipsen. Har uppdaterat inlägget!!

 7. Bara brittiskt Svara

  Förövrigt är det i år man ska till Waterloo eftersom de firar tvåhundraårsminnet i juni.

 8. fanny Svara

  Jag skriver en uppsats om Belgien som jag kollade upp här

  • Hallins reseblogg Svara

   fanny: Så fint att du hittade tips här! Hoppas uppsatsen blev bra!

 9. Ellen Svara

  Jag undrar om man inte kan få veta mera om historia och historiska platser

  Mvh en trettonårigtjej som heter Ellen

 10. Ellen Svara

  Kan man få veta något om äventyrsplatser här

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Ellen, Kan du specificera mer vad du tänker på så kan vi absolut tipsa om det!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.