Resa till Italien, Syrakusa: Gästbloggare Johanna Siljehagen

När hösten slår över till vinter och tiden är som mörkast, det är då man tar fram sina favoritögonblick. Som sin resa till Italien, eller sin kommande resa till Sicilien. Den här guiden handlar om Syrakusa och är skriven av vår främsta italienexpert Johanna Siljehagen. Så om du inte har varit på Sicilien eller Syrakusa, då kan du dagdrömma dig bort här!

Byggnad i Sirakusa Sicilien

Syrakusa är en är en stad med 124 000 invånare med en vacker blandning av grekiska-, romerska-, medeltida-, renässans- och barockeran och grundades av grekerna 734 f.Kr. Syrakusa ligger på Siciliens östkust, 40 minuter med bil söder om Catania och passar perfekt för dig som gillar historia, mytologi, arkitektur och hantverk. Syrakusa är även ett populärt resmål för kristna som följer biblisk historia. Här kan du vandra runt i den bibliska och mytologiska historien.

Syrakusa var en av de första grekiska kolonierna på Sicilien och har också en välbesökt grekisk teater med altaret av Hieron II och Dionysos öra. På grekiska teatern anordnas mycket konserter och andra aktiviteter under sommarmånaderna bland annat yoga-träffar. På samma område finner du Dionysos öra som är en öronformad grotta där ekot kommer ut trots att man viskar inne i grottan. Slavarna trodde grottan var fylld av magi då kungen kunde veta allt som de talat om inne i grottan.

Grekisk teater Syrakusa Italien

Någonting som Sverige och Syrakusa har gemensamt är Santa Lucia. Lucia kom från Syrkausa och firandet samt livet om Saint Lucia sträcker sig tillbaka till vikingatiden och det romerska riket. Hon är ett av de viktigaste helgonen på Sicilien och förmodligen det mest spridda firandet av sicilianska helgon i världen. Idag finns hennes grav i Verona i norra Italien, men katakomberna, där hon först begravdes, finns i Syrakusa. Dessa katakomber är öppna för allmänheten. Lucia firas på svenskt vis den 13 december då en grupp svenska tjejer flygs till Syrakusa för det svenska traditionella Luciatåget. Dock ser sicilianska firandet lite annorlunda ut än i Sverige och pågår i över en vecka.

Byggnader Syrakusa Italien

Ortygia är den delen av staden som är värt ett besök. Det är en ö som sammanbinds av två broar till Syrakusa stad. Här finner du världens äldsta gata, Via Dione, daterat 407 f.Kr., ruiner från olika tidseror, fantastisk huvudkyrka, smala typiska barockgränder fyllda med hantverksbutiker och där du kan ta en paus och andas in hundratals år av historia med en rykande espresso.

Syrakusa

Text: Johanna Siljehagen, livinginsicily.eu

Passa på under ledigheten att planera sommarens semester, en klassiker som Sicilien finns det alltid utrymme för.

*Källa till första bilden i inlägget.

Boka flyg och hotell till Sicilien – sätt ihop själv

Boka hotell på Sicilien

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.