Guide till Belgravia, London: Gästbloggare Gerd

Vår ständiga favorit och londonexpert Gerd är tillbaka i bloggen! Den här veckan tipsar hon om stadsdelen Belgravia i London och guiden innehåller massor med måsten när du besöker staden. Få lite londonlängtan och njut av en riktigt bra guide!

Peggy Porschen cakes, London
Oavsett om man vill välja en bröllopstårta för några tusen pund eller bara äta en god cupcake så är Peggy Porschen ett trevligt ställe besöka.

Jag tror att jag vid ett tillfälle har sett Sean Connery åka förbi korsningen Ebury Street/Elisabeth Street i Belgravia. I själva verket var det min bordsgranne som gjorde mig uppmärksam på en bil som svängde runt hörnet och sa ”There goes Mr Bond” varpå jag frågade vilken av dem. Det var ingen populär replik – jag fick en lång utläggning angående vem som är Mr Bond plus en bisats med informationen att även Sir Roger Moore bor i kvarteren. Ja, det är nog Belgravia i ett nötskal för trots att det bor många kändisar här så är det ganska frejdigt och en otvungen stämning på pubar och caféer. För det mesta så är det alltid någon nyfiken ”local” som vill diskutera något eller bara fråga varifrån man kommer.

Sherlock Holmesälskare känner säkert igen Eaton Square, London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla Sherlock Holmesälskare känner säkert igen Eaton Square från episoden A Scandal in Belgravia – på 44 Eaton Square bodde Irene Adler.

Belgravia är ett av de miljardärtätaste områdena i världen – men det är svårt att se det med blotta ögat eftersom de vita Regencyhusen inte ser speciellt märkvärdiga ut; däremot ser alla husen likadana ut med vita fönster, svarta dörrar och absolut inget tingeltangel eller synliga satellitmottagare. Det är familjen Grosvenor med Gerald Grosvenor – den sjätte duken av Westminster – i spetsen som äger de flesta husen i Belgravia och hyr ut till ambassader eller celebriteter som inte behöver vända på kronorna. Schejk Mohammed av Dubai äger några hus här och vilka det rör sig om kan man lätt räkna ut eftersom det alltid är ett gäng kostymförsedda män i solglasögon och med öronsnäcka som hänger utanför.

Fontäner på Sloane Square, London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sloane Square ligger mitt emellan Chelsea/Kensington och Belgravia som tillhör Westminster.

Sloane Square är en bra början på ett besök i Belgravia. Runt det lilla torget vid tunnelbanestationen finns det två trevliga restauranger såsom the Botanist (fyndigt namn som förmodligen syftar på botanisten Sir Hans Sloane som gett namnet åt torget; Sir Hans köpte och utvecklade Chelsea Physic Garden under 1700-talet men han är kanske mest känd för att ha skapat drickchokladen och för att ha skänkt pengar till uppförandet av British Museum) och bistron Colbert (systerrestaurang till The Wolseley and The Delaunay) där jag gärna slår mig ned på uteserveringen med en Grand Café Crème. Vid torget finns även det fina gamla varuhuset Peter Jones som inryms i en minnesmärkt byggnad – glasfasaden är från 1936 och väldigt vacker. Bästa fikat får man på Cocomaya som ligger på 186 Pavilion Road – där är det trång och trevligt med massor av fantastiska bakverk och choklad. Vill man sedan se modern konst kan jag rekommendera Saatchi Gallery som är ett galleri för samtidskonst och det är gratis inträde till sina permanenta utställningar.

Pub i Belgravia
The Antelope är en pärla bland de gamla pubarna i Belgravia med sin gamla inredning.

Trots de höga huspriserna och hyrorna i området så har den beryktade pubdöden inte skördat alla pubar – här finns det förhållandevis många gamla fina exempel kvar. Oförstörda The Antelope på 22 Eaton Terrace är en otroligt charmig pub som tidigare hade en kundkrets bland tjänstefolk (kommer ni ihåg den brittiska TV-serien Herrskap och Tjänstefolk) som arbetade i de finare hemmen runt Eaton Square. Här hänger många ”locals” och det kan ibland bli ganska trångt. En annan pärla är Star Tavern på 6 Belgrave Mews West som ligger lite gömd i en kullerstengränd mitt bland alla ambassader – ett mysigt ställe under vintern med en underbart värmande brasa. Fox and Hounds – finns någon minut från Sloane Square och om man tittar noga så ser man en lucka på framsidan av puben – om man mot förmodan skulle komma ridande så kan man slippa stiga av hästen – ölen serveras direkt genom luckan. Tycker man om hemsökta pubar så måste man ta sig till The Grenadier, 18 Wilton Row, som ligger nära Hyde Park – ett blodigt mord lär ha utspelats här men nu är puben mest känd för sina Bloody Marys.

Mews dvs ombyggda gamla stall
Överallt finns sk Mews dvs ombyggda gamla stall som numera bebos av välbeställda som bytt ut hästen mot en Porsche.

Ett annat trevligt nedslag i Belgravia är korsningen Elizabeth Street / Ebury street som under de senaste åren fått en uppfräschning och här sitter jag mig gärna ned med någon god kaka från tårtkonstnären Peggy Porschen. (bild högst upp).

Riktigt gott kaffe och bra uteservering har Tomtom Coffee House. Om man sedan följer Elizabeth Street mot Eaton Square så hittar man flera fantastiska butiker, god lunch hos Baker & Spice eller varför inte en stund på gastropuben Thomas Cubitt. Det är en mycket populär pub med ett bra kök som serverar traditionell brittisk mat, men det gäller att boka i förväg eller hoppas på plats. Under helgerna trängs öldrickande gäster långt ut på gatan. Thomas Cubitt var en av byggherrarna som uppförde husen i Belgravia under 1800-talets första hälft och en förfader till kronprins Charles fru Camilla. (Om man nu ska fortsätta på spåret ”det brittiska kungahuset” så har drottning Elisabeths systerson David Linley en designbutik på 60 Pimlico som går alldeles utmärkt att besöka om man tycker om modern trädesign.)
 En annan rolig affär på Elizabeth Street som jag alltid brukar titta in i är Mungo and Maud för att se senaste hundmodet. Jag lovar alltid mig själv att inte köpa något med mig hem som inte är praktisk för här finns alla accessoarer som en hund knappast behöver men som man alltid kan oja sig över.
Följer man Ebury Street mot Pimlico Road så kommer man fram till Orange Square. Mitt på Orange Square står en staty av en ung Mozart – han bodde en kortare tid på 180 Ebury Street och skrev två symfonier här. Då 1764 var det lilla torget en betesplats för får och åsnor och kantad med trädgårdar där det odlades grönsaker. Varje lördag kommer landet till staden med Farmers Market som breder ut sig med stånd där man kan köpa hemmastoppade korvar, vällagrade ostar, fläskkotletter, fisk, äppelcider och många andra läckerheter. Jag tycker det är väldigt trevligt att gå omkring där och prata mathantverk med utställarna som alltid är pratglada och vänliga.

Belgravia William Curley
En varm choklad under vintern eller en glass komponerad med grönt te och vitchoklad under sommaren finns hos William Curley.

Mittemot finns chokladmästaren William Curleys fina lilla butik och de har enligt mig Londons godaste choklad. Curley och hans fru Suzue har vunnit flera olika priser och utmärkelser för sina chokladäventyr; jag älskar deras desserter och smakkombinationer där man inte räds någonting eller vad sägs om smakkombon wasabi och choklad? En god frukost eller lunch hittar man i den kombinerade affären och restaurangen Daylesford Organic Farm med ekologiska varor från gården i Gloucestershire. Deras mixade juicer med all världens grönsaker är väldigt goda och här finns många fräscha rätter att välja emellan.

Hundparkering utanför Daylesford Organic Farm
Hundparkering utanför Daylesford Organic Farm

Satsar man på en middag ska man ta en titt på La Poule au Pot franska meny – jag tröttnar aldrig på deras överdådiga inredning och de har den bästa Boeuf Bourguignon utanför Frankrike. En annan favorit, både för en härlig frukost eller en god Sunday Roast, är The Orange med både matsal och pub – allt i en rustik och traditionell anda.

Farmers Market London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns åtskilliga Farmers Market runt om i London – varorna som säljs där kommer direkt från producenten och har hög kvalitet.

Vad är då det mest utmärkande för Belgravia förutom alla genuina pubar, lyxiga butiker och bra matställen? En vän till mig brukar skoja om att hon känner igen Belgravia på den s k Chelseatraktorn med svart labrador – det är en stadsjeep i mångmiljonklassen som alla kör omkring med i kvarteren och om man tittar väldigt noga så sitter det alltid en svart labrador i baksätet. Jag för min del blir alltid lika glad över att se de uniformerade krigsveteranerna från Royal Chelsea Hospital. I sina röda uniformer utgör de en grann färgklick i kvarteren och under sommarhalvåret ser man dem ofta.

uniformerade krigsveteranerna från Royal Chelsea Hospital
På Royal Chelsea Hospital bor cirka 300 krigsveteraner eller Chelsea pensioners i en fin byggnad ritad av Christopher Wren. Man ser dem ofta i Chelsea och Belgravia – mer om Chelsea och allt spännande där en annan gång.

Text & foto: Gerd Pedersen, En turist i London
Du hittar alla Gerds guider till London här.

Planerar du vårens resa? Varför inte redan nu boka en weekend till London? Se det som en julklapp till dig själv, det är du värd!

Boka flyg och hotell till London

Boka flyg till London

Boka hotell i London

Boka weekend till London

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.