Tävla och vinn boken Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester

I dag gästas bloggen av Rosita som driver inspirationssajten Rosita reser. Just nu är Rosita aktuell med boken Rosita reser – den perfekta guiden för din barnsemester. Passa på, för nu har du möjlighet att vinna boken. Vi har fem exemplar i potten!

Rosita på Lesbos

Rosita berättar:
Berätta om din häftigaste resa och jag ska berätta om min. Den häftigaste, mest utmanande och roligaste resan gör jag som förälder. Men jag har inte slutat att resa i världen för det. Min trio av barn är mitt favoritresesällskap!

Jag har gjort mer än 30 utlandsresor med barn. Det har varit en föränderlig resa som började 2003 med en 12 veckor gammal bebis på en kryssningsbåt i Medelhavet. Barnaskaran växte och sedan 2010 är vi en kvintett på resande fot.

Kvintett på sightseeing (1)

Att bli varm i kläderna med en liten resenär

När jag rådfrågas om tips för resor med barn, föreslår jag ofta att göra en resa som är lite annorlunda än den senaste. Och om du aldrig har rest med barn, så rekommenderar jag att du gör en riktigt barnvänlig resa. Både avseende flygavstånd och hotell att bo på. Detta för att tillåta dig att ”bli lite varm i kläderna” på resande fot med en liten resenär.

Ibland är det svårt att kontinuerligt utveckla familjens resemönster, till exempel om familjen förändras och ni blir fler. Då underlättar att istället backa i reseutvecklingen. Att resa med barn är en föränderlig resa och hur semesterbehovet ser ut varierar. Övning ger färdighet!

Strandliv Aruba

4-åring i Grekland

Barnsligt enkla resetips

Nu har jag samlat mina erfarenheter från 33 utlandsresor med barn i en personlig guidebok – ”Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester.  Min reseguidebok klättrar inte i höga berg. Den slänger sig inte ut över nervkittlande stup. Men den upplever bortom allfartsvägarna i lagom doser så att både barn och vuxna får en härlig semester. Den bjuder också på praktiska råd och tips för att ge dig en flygande start på semestern. ”Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester” är en härlig glossig bok som du kan krypa upp med i soffan och drömma dig bort.

Familjens favoritsemester

Våra bästa semestrar består av kontraster. Som till exempel i somras när vi kombinerade resortliv med barnklubb på skandinaviskt familjehotell på Rhodos, med småskaligt familjehotell på oexploaterade och genuina Lesbos. Barnen älskade Rhodos med hotellets lurviga maskotar, shower och rolig aktiviteter med nya kompisar. Och vi föräldrar njöt av att kunna unna oss minst en timme egotid varje dag på gymmet, i spa-avdelningen eller bara att somna i solstolen med en bok över ansiktet. Lesbos därefter var lika härlig. Utan hålltider för minidisco och ansiktsmålning att passa hade hela familjen all tid i världen för varandra.

Barn i Grekland

Vi njöt av lata dagar med upptäcktsfärder till stränder, kloster och museum och umgicks nonstop från frukost till middag. Därför hade heller ingen av oss förälder ork att träna och heller var ingen särskilt sugen att ensam passa alla barnen. Två olika semesterupplägg som lyfter respektive upplevelse tack vare kontrasterna.

Att resa med barn är en föränderligt och inte alltid smidig resa. Det är också en upplevelse som ger mersmak. Så – packa pappas kappsäck och bege er ut på små och stora äventyr med barn!

Tävla och vinn boken Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester

rositareser_400-500x500

Nu kan du vinna Rositas debutbok. Vi har fem exemplar i potten. För att tävla vill vi att du berättar för oss om ett resmål du drömmer om att resa till med dina barn. Skriv ditt svar som en kommentar här nedan senast 11 december. Vinnarna meddelas här i bloggen samt med e-mail.

Tävlingen avslutad!

Vi tackar för alla härliga drömresmål och säger grattis till vinnarna:
Anette Gustavsson
Birgitta Meyer
Mikael Lindblad
Maria
Anna Karlström

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

72 Responses to Tävla och vinn boken Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester
 1. Anna Svara

  Jag drömmer om att ta mina fyra bortskämda asfaltsungar till Indien, för att ge dem nya perspektiv på vad det innebär att vara människa. Eller bara besöka de bulgariska zigenarna, kanske? Det är ju närmare.

  • Rosita Svara

   Vilken bra tanke Anna! Så tänker jag också, och försöker på alla mina resor – också de kortväga – att visa mina barn att andra människors verklighet kan se annorlunda ut än deras egen. Att resa är att lära, visst!

   Varma hälsningar,
   Rosita

 2. Therése Giebelstein Svara

  En dröm hade varit att få ta min dotter till USA och visa henne allt vad det landet har att erbjuda. Allt från storstäder, landsbygder (farmar), cowboys, vita stränder, palmer mm. Sverige har mycket men USA har allt man kan tänka sig. Vill visa henne det enorma och ge henne en oförglömlig resa att bära med sig hela livet.

 3. Anette Gustavsson Svara

  Jag skulle bilda en läsecirkel runt denna bok.Gruppen skulle bestå av tre barnfamiljer som består av 6 vuxna och 8 barn . De pratar just nu om att åka till Florida i vår. Rosita reser kan göra att vi kan undvika misstag och hjälpa oss till en lyckad resa med våra nyfikna barn 2-9 år. a g

  • Rosita Svara

   Härligt Anette, vilken himla bra idé att använda boken till! I boken kan du också läsa om min familjs fantastiska äventyr i Florida. Också med en viktig faktainformation för USA, som handlar om ”sjuk i paradiset” …

   Varma hälsningar,
   Rosita

 4. Åse Svara

  Jag vill ta med mina barnbarn till den plats där jag växte upp under några år, nämligen Abu Simbel. Just nu är väl den platsen inte så lämplig, men drömma kan man göra, eller hur?
  Jag skulle vilja att även dom får gömma sig bakom Ramses tår, hitta skorpionerna vid poolen där jag lärde mig simma och leka med barn från många olika länder och kunna sjunga Broder Jakob på flera språk

  • Rosita Svara

   Åse, vilken fantastisk dröm! Det förstår jag att du vill dela med dig av till dina barnbarn. Jag blir också jättesugen på att uppleva det.

   Varma hälsningar,
   Rosita

 5. Tova Eklund Svara

  Skulle vilja ta med mig barnen till Gotland. En svensk pärla där man kommer naturen väldigt nära

  • Rosita Svara

   Gotland – finns det något ljuvligare. Älskar Gotland. I alla årstider.

   Bästa hälsningar,
   Rosita

 6. Lina Svara

  Jag drömmer om att ta med min man & barn på en kryssning i Karibien! Vore kul å vinna Rositas fina bok.

  / lina

  • Rosita Svara

   Åå att kryssa det vill jag göra igen. Har gjort det två gånger, men det var alldeles för länge sedan sist ..
   Lycka till Lina!

   Varma hälsningar, Rosita

 7. Susanne Svara

  Jag drömmer om att båtluffa med min dotter i Thailand och bo i små enkla bungalower på stranden…mm…

  • Rosita Svara

   Vilken härlig dröm Susanne! Jag kan se det framför mig. Och min familjs nästa resa går till just Thailand.

   Lycka till!

   Varma hälsningar,
   Rosita

 8. Katarina Svara

  Jag vill ta sonen till New York – det får dock vänta kanske ett par år ännu så han är tillräckligt gammal för att förstå och uppskatta storheten i denna magnifika stad! Jag vill visa honom folklivet, byggnaderna, pulsen, kulturen, allt!

  • Rosita Svara

   Ingen stad älskar jag så mycket som New York. Det skulle vara min hemstad Stockholm då 😉 Mina tweeniedöttrar vill så gärna dit, men jag/vi vill att lillebror ska bli lite äldre. Sen så, drar vi!

   Varma hälsningar,
   Rosita

 9. Marianne Svara

  Jag skulle ta min familj på en kryssning i Medelhavet så vi får se flera lände/städer.

  • Rosita Svara

   Just därför älskar jag också att kryssa! Smidigt, bekvämt och MASSOR av upplevelser! Jag älskar dessutom Medelhavet, nära och med hur mycket vackert som helst att se.
   Lycka till Marianne!

   Varma hälsningar,
   Rosita

 10. birgitta meyer Svara

  Ert erbjudande kanske inte gäller barnbarn men jag tar chansen.
  Tv:s julkalendern har inspirerat mig att läsa mera om Kroatien min drömresa skulle därför vara att båtluffa med mina barnbarn i Kroatien.
  Med hopp om tur att vinna en intressant bok önskar Farmor Birgitta

  • Rosta Svara

   Birgitta, boken passar perfekt för ALLA som reser med barn! Så jättekul att du deltar i tävlingen. Det finns i boken också ett kapitel som beskriver om ”3 G (generations) resor”. Något som vi i familjen har gjort flera gånger.

   Ps, visst blir man sugen på Kroatien när ser julkalendern ..

   Varma hälsningar,
   Rosita

 11. Karin Sundström Svara

  En dröm vore att kunna hyra ett hus på Lefkas, så att mina barn och barnbarn skulle kunna komma och hälsa på samtidigt eller i omgångar. Det skulle ge möjlighet till ett enklare vardagsvarande tillsammans jämfört med en charterresa m hotellboende – som ju också är mysigt fast på ett annat sätt!

  • Rosita Svara

   Det låter underbart Karin! I boken finns också ett kapitel om ”3 G-resa” (generationsresande). Det hade kanske varit till tips då. Jag har hunnit med flera 3 G-resor och de är fantastiska. Men det finns en del väldigt viktiga saker att ha i åtanke för att få just den härliga upplevelsen. Det tipsar jag om 🙂

   Lycka till och vänliga hälsningar,
   Rosita

 12. Ingela Sjögren Svara

  Jag vill också resa med barnbarnen, skulle sitta fint med lite tips till mej och föäldrarna.

  • Rosita Svara

   Hej Ingela,
   då är jag säker på att min bok skulle passa er som handen på resväskan 🙂

   Lycka till och varma hälsningar,
   Rosita

 13. AktivaDagar Svara

  Alperna står högst på den önskelistan!

  • Rosita Svara

   Det förstår jag ”AktivaDagar”! Då jag känner dig lite genom sociala media. Och visst är det en härlig upplevelse att semestra med natur, frisk luft och aktivitet!

   Lycka till!
   Bästa hälsningar, Rosita

 14. Bea Svara

  Vår dotter ligger fortfarande i magen så det är svårt att skriva ner bara ett resmål som vi vill visa henne med tanke på att hon inte ens är född ännu. Det jag har som mål dock är att ge henne och kommande syskon möjligheten att få lov att komma ut och upptäcka världen, både den som ligger alldeles runt hörnet från där vi bor och dem delarna som ligger lite längre bort.

  • Rosita Svara

   Då är det här en PERFEKT bok för er 🙂

   Varma hälsningar, Rosita

 15. Yvonne Pettersson Svara

  Ta fram Stora Atlasen. Bestämma hur stor reskassan får vara och sedan peka oss fram! Planera och packa tillsammans med mina barnbarn för att sedan få resa med dem. En som kan behöva lite hjälp på traven!

  • Rosita Svara

   Hej Yvonne,
   min bok är en perfekt ”hjälp på traven-bok” när du ska ut och resa!

   Lycka till och varma hälsningar,
   Rosita

 16. irene Svara

  Ta med barnen igen till Mexico nu när dom är lite större o skulle komma ihåg resan

  • Rosita Svara

   Mexico med lite större barn så att du kan uppleva allt fantastiskt som finns att se av sevärdheter – vilken dröm!

   Lycka till Irene!

   Varma hälsningar,
   Rosita

 17. eva Svara

  Jag längtar efter att ta mannen och barnen och båtluffa i Grekland, nu är tjejerna 12 och 14 så jag tror inte det skulle vara några problem. Vi har inte varit så bra på att resa, det är nog mest jag i familjen som drömmer om resor hela tiden, men denna gången får jag tom med mig mannen på drömmen, att få återse Grekland efter 25 år 🙂

  • Rosita Svara

   Eva, i boken finns ett reportage om en 4-barnsfamilj som ÄLSKAR att båtluffa i Grekland. De har gjort det tre gånger, inklusive med liten bebis, förskolebarn och skolbarn och det skulle absolut inte vara något problem med era ”stora” barn.

   Och så finns naturligtvis en massa andra roliga och spännande resor också. Vad sägs om att billuffa i Australien med taket som sänghimmel, roadtrip i USA och 11 resmålsberättelser från några av min familjs semesterfavoriter. Lycka till!

   Varma hälsningar
   Rosita

   Lycka till!

 18. Inger Svara

  Vi brukar åka upp till Tänndalen och åka skidor varje år, men det vore helt underbart och ta sonen med och visa honom backarna i Alperna och den gemytliga stämningen i någon av Österrikes byar.

  • Rosita Svara

   Inger, vilken härlig dröm! Det skulle sonen helt säkert älska.

   Lycka till och varma hälsningar,
   Rosita

 19. Petra Svara

  Jag längtar efter att få fjällvandra med vår lille pojk som nu är 2 år. Att dricka kristallklart vatten i fjällbäcken, laga mat i öppet landskap och krypa ner och mysa i tältet för natten. Utomhusäventyret är drömmen bland ugglor, renar, hjortron, rinnande bäckar och naturens dofter och ljud! I sommar går det nog, i sommar ska det bli!

  • Rosita Svara

   Petra, jag har samma dröm som dig. Jag skulle gärna göra den i sällskap med ”någon som har fjällvana” (eftersom jag/familjen inte har det). Men fjällen och Sverige är ju helt fantastiskt!

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 20. Siv Viberg Svara

  Jag har rest mycket med mina barn, nu 30+. Nu vill jag resa med barnbarn. Mitt första resmål ska bli Frankrike, havet vid Bretagne. Där ska vi gå i strandkanten när tidvattnet rör sig, plocka musslor som vi ska koka i vårt hyrda stenhus. Det längtar jag efter nu i mörkaste december.
  Mormor

  • Rosita Svara

   Vilken fantastisk resedröm i mörk december.

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 21. Siv Åkerlind Bäckman Svara

  Nästa höst bär det åter av till Maimi en vecka därefter en kryssning i Karibien med våra barn å barnbarn för andra gången ,den här gången är även en kamrat med sina tvåbarn med oss. 15 personer allt från farfar 65år till Aston 3 år. Farfars å farmors 26:te barn å barnbarns 3:dej kryssning.Detta är vårat liv de se men lite tips på vägen är fel

  • Rosita Svara

   Åh det låter som en drömresa! Och en kryssning är en suverän resa för ett resesällskap med upp till 62 års åldersskillnad.

   Lycka till!
   Varma hälsningar Rosita

 22. Mikael Lindblad Svara

  Boken skulle kunna vara en perfekt julklapp till min syster som har en liten son, och deras familj älskar att resa. Boken skulle kunna ge inspiration till ett drömresmål för dem.

  • Rosita Svara

   Mikael, så härligt att delta för att vinna boken att ge bort till julklapp! Det låter som att boken skulle passa perfekt för din syster med familj!

   Lycka till!
   Varma hälsningar Rosita

 23. Maria Svara

  Vi är en fyrbarnsfamilj som älskar att resa. Vi har två tonåringar, en tweenie och en liten baby. Det har blivit både bilsemestrar i Europa, skidresor i Norge och tältsemetrar i Danmark. Det finns inget roligare än upptäcka världen tillsammans. Österrike på sommaren är vår favorit. Det är så barnvänligt. Nästa år bär det av till New York, det är de störstas favoritresemål, det känns lite pirrigt med vår minsta och jag hoppas att om jag vinner får vi lite användbara tips.

  • Rosita Svara

   Härligt att höra att ni älskar att resa som en 4barns-familj! Och då har ni, liksom jag i min familj, också lite åldersskillnad ”i gruppen”. Det är en utmaning, men visst går det!

   Lycka till!
   Varma hälsningar Rosita

 24. Anneli Svara

  Jag skulle vilja ta med ungarna till sydengland och resa längs kusten västerut, prata engelska, gå på pub, vandra vid hav och kullar, titta på får och hästar.

  • Rosita Svara

   Anneli, min äldsta dotter sa så sent som igår att hon ville att vi skulle resa till England på semester. Öva sig på engelskan från skolan (Int. Engelska skolan) och jag blev lika sugen på att göra det jag också.

   Vilken härlig resedröm! Lycka till.
   Varma hälsningar, Rosita

 25. Pierre S Svara

  Jag drömmer om London och LA och tänker att sonen på, sex år snart är stor nog för en storstadsresa. Jag med ; )

  • Rosita Svara

   Att uppleva en storstad med barn är underbart! Särskilt när de har blivit ”i den åldern”. Det är en ”storsads-berättelse” också i boken 🙂

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Rosita

 26. Anna L Svara

  Att återvända till Ecaudor där jag själv bott sex månader och visa för min familj och i stor kontrast drömmer jag om en barnklubbscharter med all inclusive för det har vi aldrig upplevt

  • Rosita Svara

   Att resa är att lära, visst är det så! Och särskilt när man tar med barnen ”lite bortom allfartsvägarna”.

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 27. Helga Hörker Svara

  Jag har alltid drömt om att se Nordamerika och Niagarafallen med min son, men när han var liten hade jag inte råd, sedan när han var tonåring hade han inte råd och tid och nu när han är 50år fyllda blir
  det äntligen av för nu har jag både tid och råd. Jag kanske ska tala om att jag snart fyller 75år men han blir alltid min lilla pojke trots sina år, och han har lovat att följa med på resan.

  • Rosita Svara

   Helga, vilken underbart inställning! Åh vilken resa – och att göra det med sin son 🙂

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 28. Heléne holmberg Svara

  Som mormor drömmer jag att få visa världen för de små. Finns så mycket att lära när man är ute och reser .
  Dessutom får man så mysig egentid / ett minne med barn och barnbarn.

  • Rosita Svara

   Jag instämmer helt och fult Heléne! Och då tror jag att min bok kan passa er som handen i handske.

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 29. Ulrika Svara

  Som ensamstående förälder med en tjej på knappt 3,5 har vi hunnit med några charterresor, men också besökt vänner i England och USA. Nu drömmer jag om att resa lite mer ”på egen hand”, kanske tillsammans med fler ensamma föräldrar och barn, och tror att Spanien utanför turistområdena hade varit toppen som start!

  • Rosita Svara

   Så härligt att ni redan har hunnit med en del resor på kort tid! Spanien är en favorit hos mig också.

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

 30. Laila Berglund Svara

  Åh vad jag behöver få inspiration och modet att resa med min familj som består av jag själv, min man och tre underbara barn. 3, 7 och 9 år gamla och fulla med äventyrslust!

  • Rosita Svara

   Åh så roligt att höra Laila, för då är jag säker på att min bok är helt perfekt för er!! Jag reser ju också med tre barn och ungefär med den åldersskillanden också. Tror att ni kan finna massor av bra tips och härlig inspiration för er familj där!

   Lycka till!
   Med vänliga hälsningar Rosita

 31. Anna Karlström Svara

  Hej, min dröm är att ta med vår lilla fina dotter till Singapore. Min man är född och uppvuxen där då hans föräldrar arbetade där i många år. Han bodde där tills han var 13. Nu är dottern bara 6 månader men det kan tänkas bli den första längre resa för oss så Elisa kan få se sin pappas uppväxtland (och jag med). Jag kan tänka mig att där är en massa bra tips i boken till en sån resa!
  Nu håller jag alla tummar och tår

  • Rosita Svara

   Hj Anna, jag tror att boken kommer att bli en toppenguide för en sådan resa!

   Lycka till och varma hälsningar,
   Rosita

 32. Elinor Svara

  Nu har inte jag egna barn, men jag är moster och gudmor. Mitt gudbarn och hennes två bröder och mitt syskonbarn vill jag ta med antingen på en äventyrlig resa till något naturreservat (Grand canyon, arches park, Amazonas) annars något typiskt för barn, Disneyland i Florida eller Paris.

  • Rosita Svara

   Elinor, så härligt att du vill resa med gudbarn och syskonbarn. Jag tror absolut att boken kan passa er perfekt då. Disneyland Florida presenteras i en ”reseinspiration” i boken. Om Paris finns att läsa på mitt reseforum på webben istället 🙂

   Lycka till och varma hälsningar, Rosita

 33. Eva Bengtsson Svara

  Jag vill åka till Florida med min dotter som är 7 år. Har själv aldrig varit i USA. Men har länge drömt om att åka just till Florida 🙂 Skulle vara så kul att uppleva det tillsammans med henne. Så tips till den resan skulle vara toppen!

  • Rosita Svara

   Florida är härligt Eva och såklart finns den ”en av mina favoritdestinationer” med i boken 🙂

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Rosita

 34. Madeleine Svara

  Vi drömmer om att bila till Spanien med våra killar när de blir lite större, nu 20 månader och 3 månader. Och att bara få vara hela dagarna och på vägen dit uppleva messa små äventyr. Som vi längtar!

  • Rosita Svara

   Det låter som en härlig dröm Madeleine. Jag älskar också Spanien och i boken finns flera spanska resmål presenterade. Dessutom tror jag att boken kan passa er perfekt, nu medan barnen ännu är små och boken kan följa er på resan ända till sönerna blir tweenies.

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Rosita

 35. SCHOTTISH MOMENTS Svara

  Jag har inga barn men jag chansar på att jag får vara med ändå 🙂
  Jag skulle däremot gärna ta mina systerdöttrar och resa runt och visa dem Skottland. Vi skulle resa i en folkabuss och stanna överallt där vi ville. Det vore något det. 🙂

  • Rosita Svara

   Vilken fantastisk resa – med folkabuss genom Skottland! Nu fick jag en ny spännande reseidé 🙂

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Rosita

 36. Patrick Kharma Svara

  Det är nyttigt och lärorikt för barnen att se hur andra har det,- för att bättre uppskatta det man själv har. EN resa till Kambodja och Thailand står därför högt upp på listan just nu.

  • Rosita Svara

   Patrick, så rätt och klokt tänkt. Lite av det beskrivs i boken – och ofta kan man faktisk hitta skillnader, både stora och små, också på mer närliggande resmål. Det är en resa bara att resa med barn 🙂

   Lycka till!
   Varma hälsningar, Rosita

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.