Pubar längs Themsen

Idag har vi besök av Charlotta som driver bloggen Bara Brittiskt där hon skriver om det mesta som rör Storbritannien. Charlotta har tidigare skrivit ett inlägg här i bloggen. Då fick vi veta mer om vackra York. Läs inlägget här.

Idag får vi följa med en tur till flera av pubarna längs Themsen.

Charlotta berättar:  
En av mina favoritsysselsättningar i London är att sitta på någon pub längs Themsen. Det är något visst med vattenhål som ligger just vid vatten och i London finns det oftast mycket historia i de områden vid floden som varit med och skapat staden.

Ett sådant område är Greenwich som från början var en egen by öster om London med kungligt palats innan den så småningom växte ihop med resten av staden. Då hade palatset försvunnit och ersatts av mängder av byggnader som istället speglar Englands framväxt som den stora sjöfararnation den blivit känd som. Här finns idag nationella sjöfartsmuséet och inte minst observatoriet med sina navigationsinstrument och jordens nollmeridian varifrån Greenwich Mean Time räknas.

Som man kan ana dräller det av pubar med maritima namn här; Tiger Moth, Trafalgar och jag vet inte allt. Dessutom finns här numera bryggeriet Greenwich Mean Time vars goda öl säljs på flera av dem.

Cutty Sark

 

cuttysark2

cuttysark1

Min egen favoritpub där du kan prova den heter Cutty Sark och ligger bortom det kraftverk du ser om du kikar i riktning mot O2-arenan. Följ helt enkelt flodstranden förbi verket där det finns en gång- och cykelbana och du kommer till en pub på Ballast Quay som varit just pub sedan åtminstone 1795 och alltså måste ha varit i allra högsta grad levande när Nelson vann slaget vid Trafalgar och Greenwich hade sina glansdagar. Sjömanskänslan sitter i väggarna här och allt är maritimt inrett. Faktum är att hela taket i baren är som botten på en båt och bryr du dig inte om bekvämlighet så kan du sitta på gamla tunnor. På övervåningen ligger mysiga The Smoke Room och pubens restaurang dit det gäller att komma tidigt om man tänkt äta Sunday dinner. Det finns också en uteservering vid Themsen stora delar av året om man vill studera båtlivet som här i närheten av Thames Barrier är lite mer blandat än inne i centrala London.

The Mayflower

På väg tillbaka in mot centrum finns det flera historiska pubar att välja mellan. På södra flodstranden hittar man i Rotherhithe till exempel fina The Mayflower som uppkallats efter fartyget som tog de berömda pilgrimerna till Amerika. Det seglade just härifrån 1620 och plockade sedan upp pilgrimerna (som var i exil i Nederländerna) i Southampton på sin färd. På grund av detta är puben välbesökt av amerikaner och serverar Thanksgiving-middag. Här bryggs också Mayflower Scurvy Ale som kanske inte är min favorit men helt godkänt och som namnet till trots inte ger dig skörbjugg.

Prospect of Whitby och Old Thameside Inn

whitby1

whitby2

På norra sidan ligger den murrigt maritima och kända Prospect of Whitby, uppkallad efter ett fartyg från Whitby. Puben finns med i mängder av guideböcker och pekas ständigt ut av turistbåtarna och kanske är det det som är problemet. Den har en underbart vacker bar med utsikt över Themsen men själv tycker jag inte alls om servicen på senare år, eller snarare avsaknaden av service och engelsk pubatmosfär. Då håller jag mig hellre kvar på södra sidan, lite längre in mot centrum på Old Thameside Inn.

thameside2

thameside1

Den här puben ligger i vad som tidigare var ett stort varumagasin och har därför en stor fördel i att den har gott om plats både ute och inne. Sitter man ute så kan man sitta bredvid den kopia som byggts av 1500-talets upptäcksresande Sir Frances Drakes fartyg The Golden Hinde som ligger alldeles bredvid puben. Ganska turistigt alltså men trevligt och med ytterligare en fördel i att den har öl från mitt favoritbryggeri St Austell i Cornwall som i London äger pubar under samlingsnamnet Nicholson’s.

The Dove

Jag hör till de som trivs i västra delarna av London med områden som Hammersmith och Chiswick där London börjar kännas mer som ett lantligt England. Därför är The Dove i Hammersmith (närmaste tunnelbana är Ravenscourt Park med en tunnel under den fula motorvägen innan du når flodstranden) en klar favorit bland pubarna längs Themsen.

O

Här finns vad som lär vara Englands minsta bar och gullig värre är den. Bortom baren breder ett stort och ljust rum ut sig där du kan äta mycket god mat men när vädret tillåter kan du också sitta på terrassen och i bra väder behövs verkligen den där terrassen för då är det smockfullt så vill du äta så boka bord så du inte kommer förgäves eller måste vänta. Inte nog med att detta är en riktigt trevlig och mysig pub utan här skrev James Thomson också 1740 texten till Rule Britannia och bara det lockar naturligtvis anglofila besökare. Är det fullt här så finns nästgårds den också väldigt trevliga puben Old Ship som ett strålande alternativ.

The White Cross

Vill man känna sig ännu mer lantlig så är det bland Londonsvenskar så populära Richmond ett alternativ en dag när solen tittar fram. Från tunnelbanestationen i Richmond är det bara en kort promenad ner till Themsen där puben The White Cross kanske inte är en av de mysigaste pubarna i världen men ack så trevligt den ligger.

whitecross

Flera bra öl har den också men allra roligast är att ta sig hit när sommarsäsongen är igång och det serveras kanna efter kanna av den engelska drinken Pimms på terassen vid floden. Det blir inte mer engelsk sommar där du sitter och ser ut över grönskan och Richmonds vackra stenbro medan roddare och vackra träbåtar passerar förbi. Både till Greenwich och Richmond kan du förövrigt ta dig med båt från Westminster Pier om du skulle vilja.

Vi tackar Charlotta för tips som man kanske normalt inte möter när man åker till London. Jag har bokat upp flera av dessa pubar vid mitt nästa London-besök!

11 Responses to Pubar längs Themsen
 1. Susanne Svara

  Har ni ingen Julkalender i år?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Susanne,
   Det har vi tyvärr inte. I år satsade vi på en ”födelsedagskalender” i oktober med många fina priser i samband med att vi fyllde 40 år. dock kommer det några tävlingar här under december-januari. Vi delar tävlingarna på vår Facebooksida så gilla oss där så du inte missar dessa!

 2. SCHOTTISH MOMENTS Svara

  Bra tips!

  • Hallins reseblogg Svara

   Schottish Moments: Visst är det härliga tips!

 3. Bara brittiskt Svara

  Tackar! Missa inte områdena bakom pubarna heller. Fantastiska Borough Market är till exempel inte alls långt från Old Thameside Inn.

  • Hallins reseblogg Svara

   Bara brittiskt: Så bra med lite extra tips : )

 4. […] på Hallins reseblogg hos Resia igen och den här gången berättade jag om pubar – några fav... https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/12/18/ye-olde-cheshire-cheese
 5. […] ägs av Youngs som många pubar i Londontrakten (jag har redan skrivit om Cutty Sark på Hallins res... https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/03/21/pub-i-wimbledon
 6. […] klicka vidare för dig som planerar en resa till England. Hos oss har Charlotta både bloggat om pub... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration
 7. […] skrev 2014 ett inlägg för Hallins reseblogg hos Resia och det hittar du här. Där kan du läsa om... https://barabrittiskt.wordpress.com/2016/07/23/themsenpubar
 8. […] är nästan ett måste när man är i London. Bara brittiskt, som har gästbloggat hos oss om pubar ... blogg.resia.se/2015/05/15/annorlunda-restauranger-i-london

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.